Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, Ulman napisał:

Można też chodzić piechotą, chodzić spać o zmierzchu żeby prądu nie używać, myć się w miednicy mieszkać w jednej izbie a w piecu palić chrustem zbieranym cały rok. Przecież to jest uwstecznianie sie w imię jakiejś chorej ideologii. Odmrażanie sobie uszu na złość babci. 

Weż pod uwagę że gdybyś tak robił w imię nie wiem czego to ograniczasz swój rozwój a tym samym całej gospodarki. Ameryka północna i południowa azja australia  afryka ,  bedą się normalnie rozwijać nie robiąc takich głupot a my mamy jeździć rowerkiem żeby co? 

Tam jest ciepły klimat lato i lato w piecu nie trzeba palić wody gazem grzać bo słonce nagrzeje przez  12 miesięcy .

Ta zima się nie skończyła a następna będzie drogo kosztować opał ogrzać 180 metrów trocha trzeba .

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

sprawdz jaka jest srednia wieku samochodow  w polsce..

Tu toś yebnął jak dzik w sosnę🤣,nie wiesz o tym że do średniej wlicza się wszystko i te nowe i te co  w wydziałach komunikacji tylko figurują ,i te co już wrosły w asfalt i ziemię po samą podłogę.Sąsiad Skodę co obecnie już by miała blisko trzydzieści lat ,ze trzy la ta temu pociął szlifierką i na złom wywiózł a wcześniej ,,sprzedał " słupowi za flaszkę🤣 i to auto do dziś stoi w ,,statystykach".Taka to ,,średnia" wieku aut w Polsce🤣

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

teraz to chyba w bitoinach powinienes brac-bo rublami to sie nie najesz.. za chwile bedziesz na rowerze jezdzil jak ci nie podniosa pensji.

no i premia za szkodliwe warunki pracy. lajki tylko i wylacznie od psychicznych to chyba nie jest przyjemna rzecz ??

Ja biorę tylko w srebrze albo w dolarach. Chciałem premie za  podkurzanie małopolskich obszarników ale powiedzieli że za to nie dadzą ani grosza więcej a w zasadzie to nie powinni płacić w ogóle bo tam i tak wszyscy wkurwieni😆

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, witejus napisał:

.Sąsiad Skodę co obecnie już by miała blisko trzydzieści lat ,ze trzy la ta temu pociął szlifierką i na złom wywiózł a wcześniej ,,sprzedał " słupowi za flaszkę🤣 i to auto do dziś stoi w ,,statystykach".Taka to ,,średnia" wieku aut w Polsce🤣

Takich przypadków jest dość malo, marginalny wpływ na staty'.

Edytowane przez V12
Opublikowano

45 minut temu, witejus napisał:

Tu toś yebnął jak dzik w sosnę🤣,nie wiesz o tym że do średniej wlicza się wszystko i te nowe i te co  w wydziałach komunikacji tylko figurują ,i te co już wrosły w asfalt i ziemię po samą podłogę.Sąsiad Skodę co obecnie już by miała blisko trzydzieści lat ,ze trzy la ta temu pociął szlifierką i na złom wywiózł a wcześniej ,,sprzedał " słupowi za flaszkę🤣 i to auto do dziś stoi w ,,statystykach".Taka to ,,średnia" wieku aut w Polsce🤣

tak jak ty z olejem opalowym -jestes dla mnie wzorem do osmieszania siebie...

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/wiek-samochodow-w-europie-jak-wypada-polska/h9jy55p

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/oficjalnie-auto-w-polsce-ma-srednio-20-lat-a-naprawde/zgwryc7

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

jestes dla mnie wzorem do osmieszania siebie...

I kto tu cepie się ośmiesza?dobrze napisałeś ,,do ośmieszania siebie" ,matołku nawet szydzić nie potrafisz

,,Około 25 proc. samochodów osobowych zarejestrowanych w CEPiK-u to tzw. martwe dusze – pojazdy niewyrejestrowane, ale też nieistniejące"

Opublikowano

przeczytales glabie kapusciany-u ciebie inaczej nie wypada -co dalej jest napisane ? 

co z tym olejem wiesz juz jaka ma liczbe cetanowa ??

Oficjalnie przyjmuje się, że „martwa dusza” to pojazd, który został zarejestrowany w Polsce ponad 10 lat temu i od co najmniej 6 lat jego dane w bazie nie były modyfikowane. W praktyce oznacza to samochód, który od 6 lat nie był ubezpieczany w zakresie OC, nie zmieniał właściciela, nie był na obowiązkowym przeglądzie, itp. Biorąc to pod uwagę, Samar ustalił, że:

• niecałe 23,5 mln (a nie 31,5 mln) to całkowita liczna pojazdów w Polsce
  • nieco ponad 18,5 mln to „aktywne” samochody osobowe
  • w Polsce jeździ 2,01 mln samochodów dostawczych
  • średni wiek samochodu w Polsce to 15,3 roku, a nie 20,3 lat
  • wśród samochodów osobowych średni wiek to 15,12 roku (nieco więcej – o 0,26 roku – niż rok wcześniej)
  • na 1000 mieszkańców przypada realnie 482,2 samochodu – a więc wyraźnie mniej niż 
Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał:

ale sie krecą samoloty  

jeden (cysterna) w okolicach Warszawy  a drugi (radar) Białystok -Rzeszów lata w kółko 

A u mnie myśliwce latają.

Opublikowano

Średnia krajowa pensja jest fikcją to czemu upierasz się że średnia wieku samochodów jest rzeczywistością? To głupie. 

2 godziny temu, Ulman napisał:

Ja biorę tylko w srebrze

I jak to robisz siedzisz z wagą, przeliczasz próbę? A resztę jak wydajesz ?  

Opublikowano

Z tego co wiem tak nie można ale ja nie rozliczam się w złocie, dolarze, euro, srebrze tylko idę do sklepu jak biały człowiek najczęściej płacąc kartą lub inna elektroniczną formą płatności i przeważnie co też jest dziwne wydaje Polskie Nowe Złote. Taki ze mnie średniowieczny i bezmyślny konsument. 

Opublikowano

No właśnie - zagadka dla was panowie. Jak byście taki temat rozwiązali żeby rozliczać się w dolarach lub w srebrze i nie wydawać reszty ani nic nie ciąć? 

Opublikowano

U jubilera czy w lombardzie dostajesz 50% wartości. Ciebie mam uczyć ? Po za tym nie uważasz że to odrobinę dużo pierdolenia z zakupami 2 marchewek 3 jajek i jednego piwa? 

Opublikowano
6 godzin temu, Ursus932 napisał:

No życie płata różne figle , być może będziesz musiał zacisnąć zwieracze ... Dobrze to już było , teraz chude lata 

Nie obraź się(Nie mam nic do ciebie), ale dla lasera chude lata będą zawsze... łapami wszystkiego nie wypracujesz, sprawność umysłu jest kluczem do sukcesu. Na dołkach robi się zawsze pokaźne majątki... 

Opublikowano

Troszkę tak. Mając jakis tam obrót gotówki, co stoi na przeszkodzie, obrócić tym pieniądzem jeszcze raz, a może pięć? Nawet mając kredyty jest to do zrobienia, wymaga to odrobinę poswiecenia, analizy rynku i co najważniejsze chęci.

Gotówka w papierku jest gówno warta.   

Opublikowano
14 minut temu, hubertb napisał:

U jubilera czy w lombardzie dostajesz 50% wartości. Ciebie mam uczyć ? Po za tym nie uważasz że to odrobinę dużo pierdolenia z zakupami 2 marchewek 3 jajek i jednego piwa? 

Sam sie naucz gamoniu. Wszedzie masz cenę skupu złomu srebra danej próby. Ty się handluje jak walutą tylko punktów wymiany jest mniej.

Jeśli nie rozumiesz zakupu jajek i piwa to jeszce raz tłumacze - sprzedajesz sztabkę 250g za np 1000 pln a potem za to rzeczy które potrzebujesz. 

Opublikowano

Nie nazywaj mnie gamoniem ja Ciebie nie obrażam. Sam przyznajesz że nie da się sztabką kupić towaru, należy ją wymienić na środek płatniczy czyli PLN. Czyli reasumując nawet mając kilo srebra nie możesz tego wymienić wprost na marchewkę i jajko i piwo w sklepie. 

Co do wypowiedzi @danielursus3p Jestem zdania że jeśli się na czymś znasz i robisz to dobrze to nie należy tego zmieniać. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v