Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Była dobra 14 dni cena była po 15 zł i zaczęła  spadać to na 14 i 12 i 10 zł tak co kilka dni aż na sam koniec była po 5 zł ale to już końcówka .

CENY w marketach są drakońskie i wedle , od rolnika z gospodarstwa spokojnie , można połowę taniej sprzedać z dobrym zyskiem .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Wydaje mi się że i podmioty skupowe zostały zaskoczone tąpnięciem na rynku malin. Przed sezonem mówiło się o wysokiej cenie za porzeczkę i malinę. Poziom cenowy za porzeczkę sprawdził się w 100, a nawet w 110%.  Przebiliśmy nawet cenę w Danii, gdzie ten towar był zawsze najdroższy.

Z maliną coś poszło nie tak.

Obawy mam że za rok podobny scenariusz dla smorodziny.

Opublikowano (edytowane)

Truskawka też za dobrze się nie zapowiada, niby mroznie już towar wyprzedały, tylko czy na wiosnę, jak ludzie wyczyszcza portfele będzie ich stać na kilogram truskawki za 10zl ? Już w tym roku było ludziom drogo, ale jeszcze mieli za co kupować, za rok już mogą nie mieć pieniędzy... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Obawy mam że za rok podobny scenariusz dla smorodziny.

Firmy ukraińskie handlujące swoim towarem już na dobre zadomowiły sie u nas, Teraz to sprzedaż bezpośrednio z magazynów w Polsce. Reszty nie będę opisywał bo szkoda czasu.

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

A teraz płacz i zgrzytanie ząbkami. 🤣

Dochodzą słuchy że towar zalega. Ile prawdy to chyba w czerwcu się dowiemy.

Wiele firm kupowało pod bieżący szybki kontrakt. Skup, tłoczenie i wyjazd cysterny.

Niemniej historia pokazuje że takie lata jak ten rok , przynoszą najwięcej szkód dla osób żyjących tylko z tego.

Koncentrat jabłkowy schodzi na bieżąco, ale to kupione po cenie transportu do tłocznj, więc tu ciężko umoczyć i dołożyć do interesu.

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Truskawka też za dobrze się nie zapowiada,

W tej chwili robi się truskawkę z importu. Firmy z zachodu zamawiają towar z afryki, szypułkuje się go u nas i idzie na zachód.

Opublikowano

po 10 bedzie stać  ,

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Truskawka też za dobrze się nie zapowiada, niby mroznie już towar wyprzedały, tylko czy na wiosnę, jak ludzie wyczyszcza portfele będzie ich stać na kilogram truskawki za 10zl ? 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mirro napisał:

Reszty nie będę opisywał bo szkoda czasu.

Mam czas na czytanie😉

Choć zaraz śwagier przyjeżdża i lecimy na Puławy jego nowy projekt budowlany oglądać. 😜

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

@mirroBo i muszą zachodnia robic, bo za wiele w tym roku to nie kupili, ostatnie lata cena szypulkowanej na mrozenie była niska to i producentów przez ostatnie lata znacznie ubyło. 

Jeszcze kilka lat temu u mnie w miejscowości było nas 8 producentów, 2 robiących deserowa i 6 na tłoczenie/mrozenie. Obecnie zostaliśmy tylko we 3, 2 robi deser i jeden dla przemysłu/mrozenia.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

Wiele firm kupowało pod bieżący szybki kontrakt. Skup, tłoczenie i wyjazd cysterny.

Ci co wywalali towar na bieżaco mieli szczęście. Tłoczenie nie było duże. Ale sporo chciało zarobić na towarze, że sprzeda sie później. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

To po ile byś chciał 20 zł może 30 zł .

Jeżeli ktoś mi zagwarantuje 10zl/kg truskawki deserowej to już dzisiaj mogę z nim umowę podpisać, przy obecnych kosztach taka cena mnie satysfakcjonuje. 

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Ale sporo chciało zarobić na towarze, że sprzeda sie później. 

Według mnie identyczny błąd jak wielu rolników w tym roku. Przy drogim produkcie i dobrym zysku grać vabank i liczyć na jeszcze więcej.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Bo i muszą zachodnia robic, bo za wiele w tym roku to nie kupili, ostatnie lata cena szypulkowanej na mrozenie była niska to i producentów przez ostatnie lata znacznie ubyło. 

I nie przybędzie w Polsce , tani surowiec zawita z ciepłych krajów .

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galan99 napisał:

I nie przybędzie w Polsce , tani surowiec zawita z ciepłych krajów .

Spytaj sie jaki Brix ma ten surowiec z ciepłych krajów xD Polska truskawka obecnie nie ma za wiele aromatu, ale import z Egiptu/Maroka to już trawa bez smaku ;)

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Według mnie identyczny błąd jak wielu rolników w tym roku. Przy drogim produkcie i dobrym zysku grać vabank i liczyć na jeszcze więcej.

Sa tacy co rzepak trzymaja już drugi rok i pszenicę. Rok temu mówili że sie cieszą iż nie sprzedali, w tym roku że nie sprzedadzą.

Opublikowano

Wiem i najbardziej to ci co właśnie rzepak przetrzymali a nawet dokupili mnie dziwią. 4000( bo już nie mówię o chwilowym szczycie po 5800) było mało za towar wyprodukowany przy nawozach po 1200zł. Do tego rzepak jest w porównaniu ze zbożem ciężki w przechowaniu i ma duże ubytki masy a i pewnie na zaolejeniu co nieco traci.

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Kiedyś tak też uważałem, teraz wolę 200gram szynki tradycyjnie wedzonej niż 300 gram szprycowanej woda i galareta. 

Ludzie są podzieleni wedle zasobności portfela .

Jedni kupują na ryneczkach od producenta i zachwalają inni zaś , w marketach i tez płacą drogo .

Warzywa i owoce można sprzedawać z gospodarstwa tylko trzeba , czasu by pozyskać  klienta .

Tylko nie na skalę przemysłową a to już będzie problem , tanio sprzedać na przemysł .

Czym więcej gospodarstw nastawi się na sprzedasz z gospodarstwa , tym większy problem będą mieli towarowe .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v