Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, jahooo napisał:

Przekopu nie budujesz na następne 2 czy 5 lat, kto wie, co będzie za 10 potrzebne

Obsługiwał to, co ruscy chcieli przepuszczać przez Pilawę

A co było takiego co musiało iść przez Pilawę? 🤣

Opublikowano
22 minuty temu, jacus napisał:

z czym -rosyjskim weglem ??? moze kiedys ale do tego zaden przekop nie byl potrzebny...

drzewo do ikei ?? tez nie byl potrzebny.

niemieccy turysci ?? dla nich miliardy wydane ??

polscy zeglarze ?? ilu ich jest ?? ktorys z was plynal czymkolwiek ??

materialy budowlane?? budowlanka wchodzi w  stan zapasci,komu beda sprzedawac.

zboze ?? ale to idzie do hiszpanii czy afryki , nie wiem czy takimi malymi sie oplaci ??

tak trudno znalezc dane co i w jakich ilosciach obsluguje port w elblagu ??

na statki ładuję też zbożę do holandi i niemiec i nie są to duze jednostki , z woj.  warminsko mazurskiego jest to dogodny port sporo blizej niz do gdyni pewnie w ciągu 5-10 lat nic tam nie powstanie ale z biegiem lat kto wie , A kto jak kto ale Ty doskonoale wiesz o pierwszym handlu zbożm z polski za posrednictwem holendrów a wiesz kto dziś kontroluje eksport zbóz z Polski ? do kogo nalezy port zbożowy ?

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

No tak, z takim myślenie ja twoje i innych to do dziś nie było by Gdyni, COPu i innych .Po co budować Gdynię jak jest Gdańsk.

Trochę mylisz pojęcia ;) Po I wojnie światowej jako Polska nie mieliśmy żadnego poważnego portu. Teraz mamy kilka poważnych, dużych portów a bawimy się w uruchamianie jakiegoś małego portu do którego wpływają jakieś małe, nic nie znaczące stateczki ;) Może niech jeszcze Jarosław zawsze dziewica uruchomi port w Toruniu xD  

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Małe statki zbożowe, węglowe czy ogólnie masowce bez problemu dopłyną do Elbląga, a na trasach lokalnych jest ich większość.

A daczego blokowac duże elewatory małymi statkami , skoro można rozdzielić ruch

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, witejus napisał:

No tak, z takim myśleniem ja twoje i innych to do dziś nie było by Gdyni, COPu i innych .Po co budować Gdynię jak jest Gdańsk.

A gdzie w tamtych czasach miał powstać COP jak nie tam gdzie powstał?😂

Opublikowano

na zas- wytna wszystkie lasy w pare lat ?? bedziemy znowu sprowadzac wegiel z rosji-to akurat moze byc realne ,jesli przegraja wojne.. zboze ??  trzeba pytac darona 64 jakie sa perspektywy w zwiazku ze zmianami klimatu.

wieza w paryzu to do dzisiaj kase zarabia i to ogromna na skale.. placa kultury chca zbuzyc a sama winda na taras widokowy tysiace zarabia codziennie..

31.12.2016

31.12.2017

31.12.2018

31.12.2019

Przeładunki ogółem, w tym:

4,0

64,8

113,5

168,5

285,5

358,3

206,9

139,5

99,1

115,9

89,3

• węgiel

0

23,9

34,5

38,3

55,8

100

66,2

28,1

27,0

41,5

31,5

• piasek

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

• konstrukcje stalowe

4,0

13,9

2

0

2,2

1,8

0

0

0

0

2,3

• materiały budowlane /drobnica/

0

17,8

77

122,2

226,5

256,5

108,1

71,9

68,9

70,9

42,8

• zboża/soja

0

9,2

0

8

1

1

31,9

39,5

3,2

0,3

3,0

•  drewno        

0

0

0

0

0

0

0,7

0,0

0

3,2

9,7

Grupy ładunków

2020

2021

Przeładunki ogółem,

w tym:

84,5

125,1

• węgiel

50,4

29,3

• piasek

0,0

0

• konstrukcje stalowe

0,0

0

• materiały budowlane /drobnica/

20,2

15,0

• zboża/soja

1,7

1,3

•  drewno        

12,2

23,2

• Inne masowe

0

56,3

Przewozy pasażerskie w latach 1992-2019

Rok

Liczba pasażerów

1992

65.000

1993

85.000

1994

24.625

1995

34.168

1996

34.168

1997

31.462

1998

28.733 

1999

37.245

2000

33.874

2001

32.078

2002

33.731

2003

35.685

2004

45.076

2005

55.025

2006

41.511

2007

33.270

2008

33.297

2009

32.899

2010

39.323

2011

38.221

2012

33.448

2013

6.555

2014

8.315

2015

26.976

2016

41.520

2017

29.579

2018

26.600

2019

41.560

2020 23.632
2021 33.586

Partnerzy

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Trochę mylisz pojęcia

Niczego nie mylę, przed wojną Gdańsk był ..wolnym " miastem zarządzanym przez Niemców i teoretycznie Polska miała prawo korzystać z portu, tak samo jak przepływać statkami przez cieśninę Piławską.

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

bez przekopu - wszystko na Zalew Wiślany musiało iść tamtędy

Swego czasu tamtem rejon był akurat rejonem odpowiedzialności mojej jednostki. Przerabialiśmy różne warianty i Zalew Wiślany był zawsze pomijany jako strategiczna kałuża bez większego znaczenia taktycznego. Elbląg też nie był brany z różnych względów jako port, bo było wiadomo że bronić tego sensu nie ma.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, witejus napisał:

Niczego nie mylę, przed wojną Gdańsk był ..wolnym " miastem zarządzanym przez Niemców i teoretycznie Polska miała prawo korzystać z portu, tak samo jak przepływać statkami przez cieśninę Piławską.

Tylko teraz oprócz cieśniny Pilawskiej mieliśmy warianty typu Gdańsk czy Gdynia, a w dwudziestoleciu bez Gdańska nie mieliśmy innego portu.

To tak jakbyś teraz miał 4 przyczepy 10t i kupił piątą o ładowności 2t. Koniec końców i tak ta 2t będzie stała w garażu używana raz albo dwa razy w roku nie mając większego znaczenia.

A w dwudziestoleciu mieliśmy jedną o ładowności 10t pożyczaną od sąsiada i kupiliśmy sobie na własność przyczepę 10t.

Widzisz różnicę, bo ja tak ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

A gdzie w tamtych czasach miał powstać COP jak nie tam gdzie powstał?😂

Nigdzie( nie wiem co w tym śmiesznego?), niektórzy mądrzy inaczej proponowali by za te pieniądze które zainwestowano w COP kupować broń i amunicję w Europie i na świecie.

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

To tak jakbyś teraz miał 4 przyczepy 10t i kupił piątą o ładowności 2t.

Przyczep nigdy za dużo, podobnie jak koni pod butem.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Przyczep nigdy za dużo, podobnie jak koni pod butem.

No nie wiem, ja mam 3x8t i taką starą polską 3t, to ta 3t od 4 lat stoi w garażu nie ruszana ani trochę ;) Tylko miejsce niepotrzebnie zajmuje.

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Swego czasu tamtem rejon był akurat rejonem odpowiedzialności mojej jednostki. Przerabialiśmy różne warianty i Zalew Wiślany był zawsze pomijany jako strategiczna kałuża bez większego znaczenia taktycznego. Elbląg też nie był brany z różnych względów jako port, bo było wiadomo że bronić tego sensu nie ma.

A teraz się okazało to błędem , ponieważ da się wykorzystać tę kałużę do transportu wojska, poza tym przekop nie był robiony ze względów wojskowych , tylko gospodarczych

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Nigdzie(

Bo nie było lepszego miejsca na COP. A kupowanie broni mogło mieć sens, gdyby za tym szła konkretna polityka i utechnicznienie armii. A tak kuń wygrał w umysłach wojskowych z techniką,

Przed chwilą, jahooo napisał:

A teraz się okazało to błędem , ponieważ da się wykorzystać tę kałużę do transportu wojska,

Nie da się. 

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Bo nie było lepszego miejsca na COP. A kupowanie broni mogło mieć sens, gdyby za tym szła konkretna polityka i utechnicznienie armii. A tak kuń wygrał w umysłach wojskowych z techniką,

Ten koń był w tym czasie w każdej armi, także w niemieckiej, która ten fakt starała się w oficjalnej propagandzie ukrywać

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko teraz oprócz cieśniny Pilawskiej mieliśmy warianty typu Gdańsk czy Gdynia, a w dwudziestoleciu bez Gdańska nie mieliśmy innego portu.

To tak jakbyś teraz miał 4 przyczepy 10t i kupił piątą o ładowności 2t. Koniec końców i tak ta 2t będzie stała w garażu używana raz albo dwa razy w roku nie mając większego znaczenia.

A w dwudziestoleciu mieliśmy jedną o ładowności 10t pożyczaną od sąsiada i kupiliśmy sobie na własność przyczepę 10t.

Widzisz różnicę, bo ja tak ??

a truskawki sprzedajesz na dostawczka czy na tira ?

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał:

a truskawki sprzedajesz na dostawczka czy na tira ?

Różnie, i na dostawczaka i na TIR-a, ale na 100% żadne nie trafiają do portu w Elblągu xD 

5 minut temu, witejus napisał:

To po co ją kupiłeś?

Dostałem po ojcu i tak sobie stoi. Na pewno specjalnie bym takiej nie kupował ani jej nie remontował bo używana od wielkiego swięta.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

a wiesz ile koni i rowerow miala armia niemiecka ??

wiecie na jakiej ullicy znajduje sie kapitana portu  w elblagu ?? nazwa ulicy jakze symboliczna- radomska ,oby nie skonczyl jak lotnisko w radomiu..

18 minut temu, jarecki napisał:

na statki ładuję też zbożę do holandi i niemiec i nie są to duze jednostki , z woj.  warminsko mazurskiego jest to dogodny port sporo blizej niz do gdyni pewnie w ciągu 5-10 lat nic tam nie powstanie ale z biegiem lat kto wie , A kto jak kto ale Ty doskonoale wiesz o pierwszym handlu zbożm z polski za posrednictwem holendrów a wiesz kto dziś kontroluje eksport zbóz z Polski ? do kogo nalezy port zbożowy ?

ja pochodze z rodziny flisackiej z dziada pradziada-jeszcze dziadek plywal przed wojna wisla. pradziadek do gdanska wegiel galarami wozil a z drgiej strony dziadek statki budowal. port zbozowy do kogo nalezy -nie wiem , ja mieszkam na drugim koncu polski wiec  ta wiedza nie jest mi potrzebna

17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Trochę mylisz pojęcia ;) Po I wojnie światowej jako Polska nie mieliśmy żadnego poważnego portu. Teraz mamy kilka poważnych, dużych portów a bawimy się w uruchamianie jakiegoś małego portu do którego wpływają jakieś małe, nic nie znaczące stateczki ;) Może niech jeszcze Jarosław zawsze dziewica uruchomi port w Toruniu xD  

torun byl kiedys waznym portem-moi przodkowie tam plywali.🤣

Opublikowano

Dostałem po ojcu i tak sobie stoi. Na pewno specjalnie bym takiej nie kupował ani jej nie remontował bo używana od wielkiego swięta.

To, że nie potrafisz jej sensownie wykorzystać, nie znaczy, że jest zbędna. Czasem wystarczy zmienić przeznaczenie. Ja na przykład konny wóz , który mieści 2t ziarna wykorzystuję do zaprawionego ziarna - niski, łatwo rozładować. Zboża z pola nim już dawno nie wożę, ale swoje przeznaczenie znalazł.

Jak w czymś widzisz tylko problem, zamiast szansy, to niestety, będzie to dla ciebie problem

Opublikowano

Dostałem po ojcu i tak sobie stoi.

Polska też dostała w spadku po Niemcach i w przeciwieństwie do ciebie zaczęto wreszcie coś robić by ten port i region się rozwijał i zarabiał.

2 minuty temu, jacus napisał:

torun byl kiedys waznym portem-moi przodkowie tam plywali.🤣

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

No to skoro Jarosław przywraca średniowiecze w Polsce, to i port w Toruniu trzeba reaktywować xD 

Że tak zapytam ,z czego te głupawe śmichy?

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

ja pochodze z rodziny flisackiej z dziada pradziada-jeszcze dziadek plywal przed wojna wisla. pradziadek do gdanska wegiel galarami wozil a z drgiej strony dziadek statki budowal. port zbozowy do kogo nalezy -nie wiem , ja mieszkam na drugim koncu polski wiec  ta wiedza nie jest mi potrzebna

mniej wiecej port nalezy do holendrów i to oni kontrolują eksport zboza z polski , chyba  nie tak dawno rząd cos mówił o budowie nabrzeza zbozowego ale temat ucichł , na tą chwile jestesmy zdani na łaskę tychże holendrów , port państwowy byłby złym rozwiązaniem ale prywatny konkurencyjny juz tak 

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

No to skoro Jarosław przywraca średniowiecze w Polsce, to i port w Toruniu trzeba reaktywować xD 

w niemczech i holandi transport rzeczny działa i ma się  dobrze , a nawet bardzo dobrze w niemczech transport rzeczny to około 10 % transportu wewnetrznego 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v