Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, slavik80 napisał:

Czyli jakie polecasz? Mi sie wydzje ze postep technologiczny ulatwia prace I zycie. 

Postęp ułatwia życie,  gdy jest robiony z głową,  bo jak spojrzeć na takie postępy jak normy emisji spalin , to ja takich postępów nie chcę,  a z pozostałym postępem to wiadomo że wszystko jest dobre , ale w pewnych granicach , bo wiadomo że  im więcej tego postępu jest napchane do ciągnika,  tym potem może być większy problem.  

Opublikowano

Wiesz z emisja spalin to nie taka prosta rzecz. Faktem jest ,ze czystosc powietrza wplywa na jakosc I dlugosc zycia. Tylko jaki ma sens wypychanie produkcji przdmyslowej z duza emisji szkodliwych zwiazkow z Europe a potem import tych produktow z azji. 

Odnosnie  postepu to mam shareholders ursusa c-355 I farmtrac 685 dt 80 Keonny.

Roznica pomiedzy nimi tez jest duza( refers mechsniczny named na 4 kola)

Ale teraz tez mysle o synach, niby jeszcze Mali ale bez tzw bajerow to bedzie ciezko ich zainteresowac.( jak ja to mowie  pokolenie  dotykowego ekranu)

No I tez dobrze by bylo Aby ten tractor za pol  banki posluzyl.

Rzecza zupelnie inna jest Aby sie zwrocil I mozna bylo po 7-8 latch wymienic na nowy. Na ten czas ekonomicznie sie nie spina. 

Niby new Holland najpopularniejsz , moze  to jest kierunek? 

Opublikowano

Panowie co wybrać ? Stoję przed wyborem ciągnika 150 koni, w następnym tygodniu zamówić muszę ale mam dylemat czy Claas Arion 630 cebis czy puma 150 ? Obydwoje mają monitor amortyzacja osi kabiny przedni tuz, skrzynia 50 z hamulcami, automatyczne stabilizatory, grzałka, śruba Hydrauliczna. Case ma jeszcze full LED a Claas na kabinie tylko, w case klimatronik i elektryczne lusterka, w claasie nie. Claas droższy prawie 40k, może ktoś coś podobnego wybierał ?

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, MarekDFagrofarm410 napisał:

Panowie co wybrać ? Stoję przed wyborem ciągnika 150 koni, w następnym tygodniu zamówić muszę ale mam dylemat czy Claas Arion 630 cebis czy puma 150 ? Obydwoje mają monitor amortyzacja osi kabiny przedni tuz, skrzynia 50 z hamulcami, automatyczne stabilizatory, grzałka, śruba Hydrauliczna. Case ma jeszcze full LED a Claas na kabinie tylko, w case klimatronik i elektryczne lusterka, w claasie nie. Claas droższy prawie 40k, może ktoś coś podobnego wybierał ?

Ja brałem( biorę ) też te 2 ciągniki pod uwagę , i mimo ze do clasa mam z 15 km , a do case /steyr 60-40 km to wybrałem Pume 150 ,. Wybór był podyktowany tym że już mam ciągniki case / steyr, i kombajn zbożowy new holland , gdzie idą identyczne oleje silnikowe , czy hydrauliczne , więc nie będzie obawy że się oleje będą mieszały przy podpięciu różnych maszyn , i z tego co się czyta po forach to pumy ludzie chwalą , a jak będzie to się zobaczy , Zamawiałem 2 tygodnie temu i umowę przedwstępną z dilerem już podpisałem , z której wynika że ciągnik ma być najpózniej do końca marca

20231128_130032.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MarekDFagrofarm410 napisał:

Nawet bym się chwili nie zastanawiał i z tych 2 bral Pume. 40 tys to dużo i full led ma znaczenie chociaż to nie duży koszt samemu zmienić lampy.

Class nie był już dlugo modernizowany i wg mnie się zestarzał. Na plus jego to amortyzacja kabiny w 4 punktach. Puma to najmniejszy z modeli w serii i z łatwością da się podkręcić do 180km. To fajny, cichy i zgrabny ciagnik. Gdyby jeszcze CNH dawał skrzynie DC do tej serii, to już w ogóle byłoby nieźle. Słabo że CNH ma ciągle ten stary typ monitora, ale co zrobić. Myślę że jeszcze z rok i już będzie nowszy typ, który już dają do Pumy 200. Koniecznie doloz do Pumy obciążniki do tylnych kol. Mały koszt przy zamawianiu a przydaje się dociążenie tego ciągnika. 

Wyceń sobie jeszcze Valtre 175. Jak wyjdzie podobnie jak class to zdecydowałbym się na valtre. 

A tak w ogóle ile teraz wychodzi class i Puma tak wyposażona jak napisałeś? 

Edytowane przez odrion
Opublikowano
2 godziny temu, MarekDFagrofarm410 napisał:

Puma 450 ale jeszcze chcą schodzić z ceny, arion 485 i nic nie chcą zejść. Valtrą t145 na takim wyposażeniu u nowego dilera 570k netto 😅

Nie spodziewałem się że tak się to rozjechało. Jak pisałem wcześniej ja 2.5 roku temu wziąłem valtre t.174 taniej niż wycena t7.190. 

W takim układzie 450k na pume to bardzo dobra cena. 

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, MarekDFagrofarm410 napisał:

Puma 450 ale jeszcze chcą schodzić z ceny, arion 485 i nic nie chcą zejść. Valtrą t145 na takim wyposażeniu u nowego dilera 570k netto 😅

Jesteś pewien że w każdym jest to samo wyposażenie 1 do 1? Chodzi mi o porównanie valtry do pumy bo coś duża różnica w cenie?

Opublikowano
1 godzinę temu, lysonzi1 napisał:

Jesteś pewien że w każdym jest to samo wyposażenie 1 do 1? Chodzi mi o porównanie valtry do pumy bo coś duża różnica w cenie?

Valtrą była wyceniana mi na podłokietniku Smart, elektrozawory opony 650 identyczne wyposażenie wtedy jak claasa na cebisie. Mam wycenę na e-mailu to mogę wysłać lecz to było z miesiąc temu i nawet nie probowałem targować tej ceny jak usłyszałem ją.

• Thanks 1
Opublikowano

Mi się wydaje, że spróbuj się odezwać do dealera bo w tych pieniądzach ja kupiłem t175 versu, wersja unlimited, nawigacja i inne pierdoły, koła 710, obiążniki w kołach i wytargowałem w cenie dodatkowo obciąznik na przedni tuz, pierwszy przegląd gratis, plus przedłużenie gwarancji. A zaczynali też wysoko. Było to w marcu tego roku. W t175 masz wiekszy silnik i potencjał na zwiekszenie mocy, a kolego gwarantuje ci, że mocy i tak będziesz miał za mało z czasem. Teraz jest przestój w sprzedaży to możesz wycisnąć z nich( wszystkie marki) soki. 

Opublikowano

Witam potrzebuję kupić nowy lub mało używany ciągnik gównie do transportu będzie pracował z naczepa musi mieć moc minimum 180km i masę własna ponad 7000kg najlepiej by był szybki 60 km/h przy niskich obrotach

Myślałem o JCB ale to wynalazki Fendt jego cena i skomplikowane systemy odstraszają chcę coś prostego bez świecących ekranów 

Opublikowano
15 minut temu, Zodiax napisał:

Witam potrzebuję kupić nowy lub mało używany ciągnik gównie do transportu będzie pracował z naczepa musi mieć moc minimum 180km i masę własna ponad 7000kg najlepiej by był szybki 60 km/h przy niskich obrotach

Myślałem o JCB ale to wynalazki Fendt jego cena i skomplikowane systemy odstraszają chcę coś prostego bez świecących ekranów 

60 km na godzinę na małych obrotach  to chyba nie ma za dużego wyboru poza JCB ? I czemu JCB to wynalazek/? raczej jeśli w głównej mierze myślisz o transporcie , to chyba wybór jeden z lepszych . Miałem okazję przejechać ze 30 km JCB , co prawda jako pasażer , ale jazdę można porównać do jazdy samochodem 

Opublikowano
4 minuty temu, tommy66692 napisał:

Jedno z drugim w parze nie idzie 

Tu nie chodzi raczej o cenę ale o spokój w użytkowania 

3 minuty temu, mysza103 napisał:

60 km na godzinę na małych obrotach  to chyba nie ma za dużego wyboru poza JCB ? I czemu JCB to wynalazek/? raczej jeśli w głównej mierze myślisz o transporcie , to chyba wybór jeden z lepszych . Miałem okazję przejechać ze 30 km JCB , co prawda jako pasażer , ale jazdę można porównać do jazdy samochodem 

Bo każdy narzeka i mówi że to problematyczne maszyny i problemy z częściami naprawa i serwisu 

Czy skrzynia auto Pover jd po odblokowaniu nie rozpędzi się do 65 km/h jeśli zablokowana pędzi 45 przy 1350 obrotach ? 

Opublikowano
18 minut temu, Zodiax napisał:

Znalazłem na olx coś takiego 

https://m.olx.pl/d/oferta/nowy-maxus-180-km-ciagnik-rolniczy-4x4-export-gwarancja-do-10-lat-CID757-IDUZeLk.html

Tylko nie wiem jak to traktować ? 

Piszą tam o 10 latach gwarancji? 

Czy to prawda widział ktoś ten wynalazek na żywo ? 

No aż się popłakałem ze śmiechu , przeczytaj swój post , jak by ktoś inny ten post u góry napisał z tą propozycją to bym pomyślał że ktoś sobie z ciebie jaja robi , przecież w tym ogłoszeniu jest wszystko na odwrót niż podajesz w wymaganiach , ty masa własna - ponad 7 ton , w ogłoszeniu - ponad 6 ton ty -żeby był szybki - 60 km/godz, w ogłoszeniu - 31 km/godz , ty - żeby to nie był wynalazek , a wyciągasz wynalazek , o jakim świat nie słyszał , ty- nie chodzi o cenę tylko o spokój użytkowania , a okazuje się że raczej o cenę chodzi , bo wstawiasz coś nie znanego , które na dodatek , w tych czasach nie ma nawet klimatyzacji , tylko wiatraczek powiesili . I ty chcesz mieć spokój użytkowania?

I jeszcze jedno , kto niby narzeka na jcb , i na co dokładnie ? Bo JCB jako producent sprzętu jest firmą raczej na topie .

1 godzinę temu, Zodiax napisał:

1 godzinę temu, Zodiax napisał:

Tu nie chodzi raczej o cenę ale o spokój w użytkowania 

Bo każdy narzeka i mówi że to problematyczne maszyny i problemy z częściami naprawa i serwisu 

Opublikowano

Masz rację ale proszę mnie nie krytykować 

Moje ciekawość jest uzasadniona tak jak cena tego wynalazku  

Czy cena jest warta takiego wynalazku a może JCB jest nie wart ceny ?