Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, alfa napisał:

@Mateusz1q proszę zadzwon do serwisu powiedz że chcesz przegląd na 1000 h i ile będzie kosztował . Telefon masz numer znajdziesz nic nie szkodzi zapytać

Mam w planned kupic ciagnik 120-140 km mysle o valtra versus g 125 I niby przrglad w niej na 1000czy tam 1200 godzin  to ma niby kosztowac ok 7 tys 

A cos  w tym przedziale  mocy jako glowny  ciagnik  na niemal 30 ha produkcja roslinna  co byscie polecali?

Edytowane przez slavik80
Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:

Ile masz h który rok . A jak skasujesz przegląd ? Ja mówię o przeglądzie zrobionym przez serwis ma gwarancji . Tu masz z nki gdzie mniej wszystkiego bez robocizny 

Screenshot_20231209-155118.png

No widzisz ja mam n134. Komentarz mówi wszystko. Jak ktoś nie umie spuścić i nalać oleju, odkręcić filtrów to tyle płaci. U mnie na 50h i 600 wyszło odpowiednio 2400 i 3000

• Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, Mateusz1q napisał:

No widzisz ja mam n134. Komentarz mówi wszystko. Jak ktoś nie umie spuścić i nalać oleju, odkręcić filtrów to tyle płaci. U mnie na 50h i 600 wyszło odpowiednio 2400 i 3000

tu nie chodzi czy umiesz czy nie...jak jest na gwarancji to musisz wezwać serwis inaczej po gwarancji...

• Thanks 1
Opublikowano

U mnie w Masseyu był rok gwarancji i zrobili tylko na 50h przegląd zapłaciłem 2500, kolejne już robiłem samemu, teraz wymienię olej w skrzyni i filtry od hydrauliki, te serwisy to śmiech na sali 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, alfa napisał:
Dnia 8.12.2023 o 16:15, odrion napisał:

Tu na oko wszystko się zgadza. Leniwiec ma wycenę na 750 brutto co daj 610 netto. Ty masz na 690. U Ciebie jest navi i versu, które na oko jest warte te 70-90k. 

Dobra cena za NH. Ja jak kupowałem T174 to miałem drożej wycenionego NH t7.190. Wiem że dostałem dobra cenę na Valtre ale mimo wszystko. W NH masz AC, nie wiem jak reszta wyposazenia ale piszesz że do negocjacji. Jakbyś zszedł do 520 to cena rewelacja jak na dzisiejsze czasy. Jd 6195M odpuść sobie. Będzie 600k min a moim zdaniem nie ma startu do Valtry w wyposazeniu versu. Nie chcę mi się rozwijać, ale ten ciągnik nie skręca. Valtra ma skręt jak 4 cylindrowiec. Trzeba sie przejechac bo ciezko uwierzyc ze tak duzy gabary moze tak skrecac. To jest coś co ma znaczenie każdego dnia, każdej mth. Z choćby tego powodu nie kupiłbym jd serii m. Drugi powód to brak multifunkcyjnego joysticka. Ale są i inne powody. 

A moc jd nie bierzesz pod uwagę ? Bo miałem na teście valtra t 215 John Deere 6215 r to Janek rozjezdza valtre w przyspieszeniu zwawosci elastyczności valtra jedynie w polu może się przytrzymać i to nie do końca  . No i nie wspominając o awariach i paliwozernosci valtry i cenie przeglądu np 15 tys . Bo to jakaś paranoja . Jeśli chodzi o awarie tez różowo nie jest v valtrze choć John Deere też idealny nie jest

Odniosę się do t175. Silnik 7,4 l agco to jest jedna z lepszych konstrukcji. Na tyle dobra, że wywali stry silnik z Fendta 7 i wzięli ten silnik i go rozwiercili na 7.5l. To jest silnik niskobrotowy gdzie można pracować nawet w przedziale 1200-1500. Weźmy 175m, 195m i valtre t175. 

Jd175m, moc max 194KM, max Nm 820

Jd195, moc max 216KM, max Nm, 914

Valtra 175, moc max 175KM, max NM 850 (tryb ECO), ale w Valtrze boost dziala na grupie C powyżej 7km/h czyli praktycznie w każdej pracy polowej a tam jest 190KM I 900 Nm

Czyli momentem T175 zbliża się do JD195M. T175 ma moment podobny do T215. 

Jasne ze JD6.215r będzie mocniejszy niż valtra t215. Jd max moment 910 (z boost bo to jest cały czas dostepne) vs JD 1007. Różnica jest bardzo duża. 

Ja też bym wolał JD 6.215R niż Valtre t215 ale myślę że różnica w cenie mogłaby osiągnąć że 200-250k.

Wracając do T175. Dzięki trybowi ECO ten ciągnik jest oszczędniejszy niż JD. Ciągnik dzięki ogromnemu momentowi sam chce schodzić z obrotów. Praktycznie powyżej 1500 się nie uzywa. Skrzynia ustawiona w automacie potrafi schodzić w pracy polowej do 1250-1300.

Przy obciążeniu silnika pod 100% w ciężkich pracach (plug, bezorkowiec) nigdy nie przekroczyłem 15l/ha. Wiadomo że porównania mają sens z tymi samymi maszynami, na tej samej ziemi, ale to tylko tak w uproszczeniu ile ciągnie paliwa przy max obciążeniu silnika. Valtra trochę pociągnie więcej w lekkiej pracy transportowej, bo silnik 7.4 trzeba czymś nakarmić, ale już np ciągnąć te 28t spali podobnie co konkurencja. 

W temacie awarii to słabszy punkt valtry to skrzynia.  Ale jak ktoś wie jak jeździć i nie zmienia zakresów pod obciążeniem, to nie powinno być problemów. 

Mi nie chodzi o to że JD to złe ciągniki. To są za drogie ciągniki. Szczególnie do tego co oferują. JD M nie da się tak doposażyć jak Valtry Versu. Kolega wyżej ma wycenę na 580. Zadzwoń do JD niech Ci wycenia JD175M i 195M z prawie wszystkim co się da. Jestem prawie pewny że cena zakręci się kolo 650-700 netto. Zresztą moim zdaniem powinno dać się zejść spokojnie w Valtrze na te 540-550. 

16 godzin temu, slavik80 napisał:

Mam w planned kupic ciagnik 120-140 km mysle o valtra versus g 125 I niby przrglad w niej na 1000czy tam 1200 godzin  to ma niby kosztowac ok 7 tys 

A cos  w tym przedziale  mocy jako glowny  ciagnik  na niemal 30 ha produkcja roslinna  co byscie polecali

Mam valtre ale w tym przedziale mocy wziąłbym NH 5.110 DC. Nie ma co porównywać skrzyni Valtry g do NH DC. Moim zdaniem jeden z bardziej udanych ciągników NH. Po gwarancji zmieniasz mapę w silniku i masz 140KM (tyle ile ma najwięcej w serii). 

Edytowane przez odrion
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, odrion napisał:

Odniosę się do t175. Silnik 7,4 l agco to jest jedna z lepszych konstrukcji. Na tyle dobra, że wywali stry silnik z Fendta 7 i wzięli ten silnik i go rozwiercili na 7.5l. To jest silnik niskobrotowy gdzie można pracować nawet w przedziale 1200-1500. Weźmy 175m, 195m i valtre t175. 

Jd175m, moc max 194KM, max Nm 820

Jd195, moc max 216KM, max Nm, 914

Valtra 175, moc max 175KM, max NM 850 (tryb ECO), ale w Valtrze boost dziala na grupie C powyżej 7km/h czyli praktycznie w każdej pracy polowej a tam jest 190KM I 900 Nm

Czyli momentem T175 zbliża się do JD195M. T175 ma moment podobny do T215. 

Jasne ze JD6.215r będzie mocniejszy niż valtra t215. Jd max moment 910 (z boost bo to jest cały czas dostepne) vs JD 1007. Różnica jest bardzo duża. 

Ja też bym wolał JD 6.215R niż Valtre t215 ale myślę że różnica w cenie mogłaby osiągnąć że 200-250k.

Wracając do T175. Dzięki trybowi ECO ten ciągnik jest oszczędniejszy niż JD. Ciągnik dzięki ogromnemu momentowi sam chce schodzić z obrotów. Praktycznie powyżej 1500 się nie uzywa. Skrzynia ustawiona w automacie potrafi schodzić w pracy polowej do 1250-1300.

Przy obciążeniu silnika pod 100% w ciężkich pracach (plug, bezorkowiec) nigdy nie przekroczyłem 15l/ha. Wiadomo że porównania mają sens z tymi samymi maszynami, na tej samej ziemi, ale to tylko tak w uproszczeniu ile ciągnie paliwa przy max obciążeniu silnika. Valtra trochę pociągnie więcej w lekkiej pracy transportowej, bo silnik 7.4 trzeba czymś nakarmić, ale już np ciągnąć te 28t spali podobnie co konkurencja. 

W temacie awarii to słabszy punkt valtry to skrzynia.  Ale jak ktoś wie jak jeździć i nie zmienia zakresów pod obciążeniem, to nie powinno być problemów. 

Mi nie chodzi o to że JD to złe ciągniki. To są za drogie ciągniki. Szczególnie do tego co oferują. JD M nie da się tak doposażyć jak Valtry Versu. Kolega wyżej ma wycenę na 580. Zadzwoń do JD niech Ci wycenia JD175M i 195M z prawie wszystkim co się da. Jestem prawie pewny że cena zakręci się kolo 650-700 netto. Zresztą moim zdaniem powinno dać się zejść spokojnie w Valtrze na te 540-550. 

Mam valtre ale w tym przedziale mocy wziąłbym NH 5.110 DC. Nie ma co porównywać skrzyni Valtry g do NH DC. Moim zdaniem jeden z bardziej udanych ciągników NH. Po gwarancji zmieniasz mapę w silniku i masz 140KM (tyle ile ma najwięcej w serii). 

Mi niby powiedzieli że mapę z największą mocą danej serii ciągnika mogą mi wgrać w dowolnej chwili , nawet nim odbiorę nawy ciągnik od nich to może być już z wgraną mapą z mocniejszej wersji , np w ciągniku 150 km , mapę mogą wgrać na 175 km , bo to tak naprawdę śrubka w śrubkę ten sam sprzęt i gwarancję będzie nadal uwzględniana , chyba że coś zle ich zrozumiałem 

Opublikowano
4 godziny temu, mysza103 napisał:

Mi niby powiedzieli że mapę z największą mocą danej serii ciągnika mogą mi wgrać w dowolnej chwili , nawet nim odbiorę nawy ciągnik od nich to może być już z wgraną mapą z mocniejszej wersji , np w ciągniku 150 km , mapę mogą wgrać na 175 km , bo to tak naprawdę śrubka w śrubkę ten sam sprzęt i gwarancję będzie nadal uwzględniana , chyba że coś zle ich zrozumiałem

Nie wiem czy jest tak dobrze. Czasami jest tak, że modele w serii mogą się różnić skrzynia, mostem, itp. i diler sporo by ryzykował. Poza tym jakby to działało, to kto by kupował te większe moce 😉

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, odrion napisał:

Nie wiem czy jest tak dobrze. Czasami jest tak, że modele w serii mogą się różnić skrzynia, mostem, itp. i diler sporo by ryzykował. Poza tym jakby to działało, to kto by kupował te większe moce 😉

Tak mi gościu z serwisu mówił że casa puma serii 150-175 km nie różnią się niczym poza wgraną mapą , Myślę że akurat tutaj na przestrzeni 25 km to akurat trochę by było dziwne gdyby różnice skrzyń czy mostów były , bo przecież nawet dla fabryki było by to kłopotliwe , w wyższej serii od 175 wzwyż , to rzeczywiście  na tym samym silniku 6,7 co w niższej serii , ale już są inne mosty czy skrzynie wzmocniane . Tak jak mówisz to mogli by zrobić jak by jedna seria była rozciągnięta od 150 do 200-220 km , a nie na takim małym rozrzucie mocy , Choć muszę przyznać że mogło tak być że on o czym innym mi mówił (że wgra mi tę mapę już po gwarancji) , a ja co innego zrozumiałem , że może wgrać tą mapę od razu , co szczerze mówiąc tak to zabrzmiało., ale w przyszłości się dowiem jak jest to dokładnie 

Opublikowano
8 godzin temu, odrion napisał:

Ja powiem dokladniej to mam na mysli valtra g 125 versu.

z tego co sie  orientuje to przekladnie  versu ma dobre opinie. Nawet  jeden dealer przestrzegal abuym nie bral  tylko wersji hi-tech I bedzie ok. Ale do activia to już  doplata ok 30 tys  a do versu  kolejne 40 tys  z tym ze uczciwie  mowiac  to versja podstawowa versu jest w wyzszym standardzie anizeli wersja hi tech. Mowie tutaj o amortyzacji przedniej osi < w versu standart> czy inna pompa hydrauliki. 

Myslslem o mocniejszej serii ale yo zawsze drozej I drozej. Zaczynalem przeglad od serii  a I tam moc ok 120 km yo bylo ok 300 tys netto 

125 G versu  to juz 430 netto

175 N activia to juz 520 netto. 

Ceny  straszne...

Opublikowano
20 minut temu, slavik80 napisał:

Ja powiem dokladniej to mam na mysli valtra g 125 versu.

z tego co sie  orientuje to przekladnie  versu ma dobre opinie. Nawet  jeden dealer przestrzegal abuym nie bral  tylko wersji hi-tech I bedzie ok. Ale do activia to już  doplata ok 30 tys  a do versu  kolejne 40 tys  z tym ze uczciwie  mowiac  to versja podstawowa versu jest w wyzszym standardzie anizeli wersja hi tech. Mowie tutaj o amortyzacji przedniej osi < w versu standart> czy inna pompa hydrauliki. 

Myslslem o mocniejszej serii ale yo zawsze drozej I drozej. Zaczynalem przeglad od serii  a I tam moc ok 120 km yo bylo ok 300 tys netto 

125 G versu  to juz 430 netto

175 N activia to juz 520 netto. 

Ceny  straszne...

Nie chodzi tylko o trwałość. Skrzynia DC zmienia biegi prawie jak bezstopniowa. NH 5.110 DC obstawiam że max 350 dobrze wyposażony i nie zastanawiałbym się tylko bral go zamiast Valtry. Tylko trzeba dobrać mocniejszy podnośnik z serii 6.

Ceny rzeczywiście straszne. 2.5 roku temu t174 versu na wypasie (w sumie tylko nie miał navi) 380k.

Ale i tak to co się dzieje z cenamami JD to jeszcze większa abstrakcja. Kros wrzucił że dobrze wyposażony JD 6195m 690 tys netto. Rka ok 210KM będzie pod 1 milion. To co będzie że sprzedażą ciągników w Polsce w najbliższych 2 latach dilerem się nawet nie śniło - takie spadki będą. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

IMG20230214135056.jpg

IMG20230214135118.jpg

Moja, wtedy jeszcze na placu. Na plus skręt, dobra amortyzacja, wbrew temu co ktoś pisał dobre spalanie i cena/jakość. Wiosną jak kupowałem valtre wyceniałem też John deere. 6r175 nie mieli na placu, więc sprzedawca oferował 6r155, który był droższy niemalże 100tys od valtry mimo że nie miał nawigacji. Także drogo strasznie, daleko wybór padł na valtre. Dodatkowo skłoniło mnie to, że w rodzinie kilka jeździ ale z 4 generacji i wszyscy zadowoleni. W 5 generacji skrzynie już są poprawione, gdyż występował tam błąd konstrukcyjny. ( tak jak wspomniałem w rodzinie mają 4 generację ale tam odpukać ze skrzyniami nic się nie dzieje).  Valtra silnik 7.4 litra także w razie kiedyś będzie potrzeba to 200+ można wykręcić. Ogólnie jestem zadowolony. 

Edytowane przez lysonzi1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, lysonzi1 napisał:

IMG20230214135056.jpg

IMG20230214135118.jpg

Moja, wtedy jeszcze na placu. Na plus skręt, dobra amortyzacja, wbrew temu co ktoś pisał dobre spalanie i cena/jakość. Wiosną jak kupowałem valtre wyceniałem też John deere. 6r175 nie mieli na placu, więc sprzedawca oferował 6r155, który był droższy niemalże 100tys od valtry mimo że nie miał nawigacji. Także drogo strasznie, daleko wybór padł na valtre. Dodatkowo skłoniło mnie to, że w rodzinie kilka jeździ ale z 4 generacji i wszyscy zadowoleni. W 5 generacji skrzynie już są poprawione, gdyż występował tam błąd konstrukcyjny. ( tak jak wspomniałem w rodzinie mają 4 generację ale tam odpukać ze skrzyniami nic się nie dzieje).  Valtra silnik 7.4 litra także w razie kiedyś będzie potrzeba to 200+ można wykręcić. Ogólnie jestem zadowolony. 

zakupy u kaczorowskiego w gniewkowie...

Opublikowano
5 godzin temu, tommy66692 napisał:

A co to za różnica wszędzie tylko myślą jak sprzedać a jak sprzedadzą to już mają cię daleko w poważaniu 

Mozesz powiedziec gdzie brales masseya?

Jak serwis? Tez sie  zastanawiam nad serii 5S .w sumie to jest rejonizacja I deler nie chce sprzedac  na < nieswoim terenie>.

Probowalem wycenic valtra w rsifaisen Ryki to mojego  obszaru nie obsluguja, odeslali do Agricola. 

Opublikowano
Dnia 13.12.2023 o 02:27, slavik80 napisał:

Mozesz powiedziec gdzie brales masseya?

Jak serwis? Tez sie  zastanawiam nad serii 5S .w sumie to jest rejonizacja I deler nie chce sprzedac  na < nieswoim terenie>.

Probowalem wycenic valtra w rsifaisen Ryki to mojego  obszaru nie obsluguja, odeslali do Agricola. 

Ja drugi raz 5s bym nie kupił. W*****a mnie ten ciągnik. Cały czas na desce rozdzielczej dyskoteka. Właśnie mija rok od zakupu, niecałe 700h a już go trzeba było rozpoławiać bo poszedł uszczelniacz na wale. Halogenów z tyłu nie włączysz podczas jazdy wstecz i jeszcze parę innych dupereli.

Na parametry pracy nie mogę narzekać, ale projektanci to debile. 

• Thanks 1