Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, alfa napisał(a):

Większy uciag jest na 38 

Może źle to ujalem ciągnik jest zrywniekszy na 38 i wolniej schodzi z prędkości pod górki na asfalcie i szybciej nabiera prędkości na drodze 

To sobie biegi zmieniasz. Jak jest większa powierzchnia styku z gruntem to masz większy uciąg. 150 koni to już wół roboczy i on nie musi być zrywny tylko ma ciągnąć.

Opublikowano
4 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To sobie biegi zmieniasz. Jak jest większa powierzchnia styku z gruntem to masz większy uciąg. 150 koni to już wół roboczy i on nie musi być zrywny tylko ma ciągnąć.

Powiedziałbym że trochę większy kajtek a nie wół roboczy 

Opublikowano

Dla kogoś kto patrzy żeby zaoszczędzić parę zł na kołach na pewno nie jest to traktor do pomocy tylko główny. Taki ciągnik to ma dostać pług 5 i ciągnąć 1000 godzin rocznie. U nas są przewymiarowane ciągniki do maszyn i gospodarstw. 

Opublikowano
14 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

U nas są przewymiarowane ciągniki do maszyn i gospodarstw. 

niby tak, ale popatrz że wielu nie ma wyboru jak chce sprawnie pracować nieważne czy masz 150ha, 100 ha czy 30 ha jak chcesz mieć agregat upr-siew (prawdziwy nie lekką zabawkę) czy ciągnąć konkretnie zestaw zboża na skup to i tak musisz mieć mocny ciągnik czy pracuje 300 godzin czy 1000. Kwestia ekonomii to już odrębna rzecz jak kogoś stać to bierze. Osobiście  mam 125 KM na 25 ha (niby ponad potrzeby) to i tak dużo nie zrobię bo za mały i biorę usługi typu zasiew agregatem czy pług dłutowy.

• Like 1
Opublikowano

No własnie - przewymiarowane ale jak chcę na te 20-30 ha siewnik na bronie aktywnej to potrzeba ciagnik OK 150 km

A ze w tabelach racjonalnosci doboru maszyn jest 60-70 ha wymagane na ekonomiczne uzasadnienie zakupu yo juz inna sprawa.

swoja drogą massey Ferguson 7s 155 kosztuje OK 495 tys netto ,duty masywny ciagnik a sporo mniejszy 5s 125 tylko OK 45 tys taniej.

Opublikowano

Bo ciągniki w przedziale mocy 100-140km zawsze były najdroższe , jakby nie było sa praktycznie dla wszystkich gospodarstw tylko w jedynych będzie to pomocnik w drugich główny koń 

Opublikowano

Tu nie chodzi tylko o powierzchnie, ale o rodzaj gleby. Można uprawiać glinę spalając 30l ON, a można piach przerzucać 12l ON na ha. W pierwszym przypadku z 4 obrotówką 150KM ma za ciężko, a w drugim 90KM sobie radzi bardzo dobrze. 

21 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ja mam 220 koni na ponad 300 ha roboty i ciągnik w ST jest nie wykorzystany. 115 koni w systemie orkowym na 100 ha już stękał. Plus drugie tyle usług.

Z jakim sprzętem chodzi ciągnik w ST?

Opublikowano
4 godziny temu, farcry90 napisał(a):

Tenst zdechł? Nikt nic nie kupuje, każdy czeka na podwyżki 😅?

Każdy ma pozamawiane i czeka na odbiór to co będzie gitarę zwracał dealerom 😌

Opublikowano
3 godziny temu, mkowals1 napisał(a):

Ostatnio wyceniany nh T5.110 na dynamicu. Ful opcja 420 netto ( navi fabryczna, najlepszy fotel, elektrozawory )

Ile ta navi że taka cena ?

Opublikowano

Urson ma najlepsze ceny za case. Puma 150 za 400 netto szło wyrwać. Vestrum za 290 gdzie inni po 330-350 chcieli. Widać chcą sprzedawać i zarabiać później też na serwisie niż czekać na napalanego jelenia który przepłaci kilkadziesiąt tys za dany ciągnik bo jest napalony jak szczerbaty na suchary 

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Urson ma najlepsze ceny za case. Puma 150 za 400 netto szło wyrwać. Vestrum za 290 gdzie inni po 330-350 chcieli. Widać chcą sprzedawać i zarabiać później też na serwisie niż czekać na napalanego jelenia który przepłaci kilkadziesiąt tys za dany ciągnik bo jest napalony jak szczerbaty na suchary 

Ale w podstawie to np: Pume 150 to szło chyba u każdego za te 400 netto wytargać, teraz pewnie trzeba doliczyć do podstawy z 15 tysięcy

Opublikowano

Panowie jak to jest z odbiorem nowego ciągnika czy jak stwierdzę że jakaś funkcja nie działa to mam prawo odmówić podpisania protokołu odbioru ?

Bo ogólnie byłem oglądać swój ciągnik bo jeszcze stoi na placu i jak sprawdzałem wszystkie funkcje to nie załączał mi sie mechanizm różnicowy i przedstawiciel handlowy mówi że serwis ma sie tym zająć i że będzie wszystko sprawdzone 

Opublikowano

Moim zdaniem powinienes zaznaczyc w protokole Co nie działa.

Słowa sprzedawcy I poklepywanie po plecach nie będą miały znaczenia jezeli będziesz miał problemy.

Ja bym na pewno nie podpisał ze cos działa jezeli nie działa

• Like 2
  • Thanks 2