Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kibix napisał(a):

Ale komplikujesz. Dla vatowca liczysz wszystko netto. Dla ryczałtowca wszystko brutto. 

Z takich większych różnic to paliwo(23% VAT) i każdy zakup.maszyn i elektronarzędzi. Nawet mały rolnik przy samej produkcji roślinnej lepiej wyjdzie na vacie. Paliwo, elektronarzędzia, części to wszystko 23% vatu. Tylko musi sam ogarnac księgowość. 

ja liczyłem i będę bardziej stratny na vacie lepiej mi wychodzi ryczałt i nie musze  się przejmować urzędem skarbowym co roku miałbym około 20 tyś podatku należnego czyli do zapłaty do urzędu i jeszcze zapłać księgowej ze 3 tyś na rok a vatu z zakupów napewno nie miałbym tyle a jeśli już to wyszło by na zero a w takim wypadku lepiej być na ryczałcie bo dostanę 28 tyś zryczałtowanego zwrotu podatku tzn te 7 procent do sprzedanego towaru

Edytowane przez jan88
Opublikowano
17 godzin temu, jan88 napisał(a):

ok to taki przykład: 

Rolnik rr:

sprzedaje 600 ton zboża x 1tyś +7% vat to otrzymuje 642 tyś zł. brutto

rolnik vatoviec:

sprzedaje 600 ton zboża x 1tyś+5% vat to otrzymuje 630tyś zł.brutto z czego 30 tyś musi oddać do urzędu skarbowego

teraz zakupy

rolnik rr kupuje maszyny za 500 tyś netto + 23 % to ma do zapłaty 615 tyś zł

642-615= 27 tyś zł (czyli zostaje mu po zakupach 27 tyś)

a rolnik vatoviec

kupuje maszyny za 500 tyś netto + 23 % to ma do zapłaty 615 tyś zł

630-615= 15 tyś zł (Czyli zostaje mu 15 tyś)

i teraz rolnik vatoviec może pomniejszyć podatek należny o podatek naliczony czyli :

Od 115 tyś podatku naliczonego przy zakupach odejmuje 30 tyś podatku należnego urzędowi skarbowemu =85 tyś zwrotu podatku. 

Teraz róznica pomiedzy rolnikiem vatovcem a ryczałtowym:

rolnikowi rr zostało 27 tyś

a rolnikowi vat zostało15 tyś + zwrot z vat 85 tyś czyli 100 tyś

a wiec róznica wynosi 100tys  -27tyś =73 tyś na korzyść rolnika vatowca

Czy dobrze policzyłem ?

Aleś chłopie namieszał , już bardziej zawile się tego nie dało rozpisać ? 

Po drugie policzyłeś prawie całą kwotę na maszyny gdzie jest 23% , to wiadomo że wynik finansowy wyjdzie na plus dla vatowca , ale chyba każdego grosza nie będziesz wydawał na maszyny , bo i środki do produkcji trzeba kupić gdzie jest 8% a i trzeba z tego żyć gdzie nie odbijesz nic , 

3 godziny temu, kibix napisał(a):

Ale komplikujesz. Dla vatowca liczysz wszystko netto. Dla ryczałtowca wszystko brutto. 

Z takich większych różnic to paliwo(23% VAT) i każdy zakup.maszyn i elektronarzędzi. Nawet mały rolnik przy samej produkcji roślinnej lepiej wyjdzie na vacie. Paliwo, elektronarzędzia, części to wszystko 23% vatu. Tylko musi sam ogarnac księgowość. 

Mały ma załużmy przychodu rocznie ok 100 tys , gdzie połowa pójdzie na konsumpcje , gdzie nie odliczysz od tego ani grosza , to jakim cudem ci wyjdzie lepiej na vacie ?

• Thanks 1
Opublikowano

Jestem na vat to wiem jak to wygląda , póki co przez 6 lat co roku się jakąś maszynę kupowało , to w ogólnym rozliczeniu jestem sporo na plus , ale teraz już nie zamierzam kupować maszyn bo za 4 lata wychodzę z vat to już się będzie co roku pod kreską , trochę myślę inwestować przez te lata w narzędzia , to może to zniweluje straty , 

Opublikowano
4 godziny temu, WojtekBuawski napisał(a):

Przedni TUZ, pneumatyką 2+1, zaczep automatyczny 245 netto

tuz tylni sterowany mechanicznie czy ehr?

4 godziny temu, mysza103 napisał(a):

Aleś chłopie namieszał , już bardziej zawile się tego nie dało rozpisać ? 

Po drugie policzyłeś prawie całą kwotę na maszyny gdzie jest 23% , to wiadomo że wynik finansowy wyjdzie na plus dla vatowca , ale chyba każdego grosza nie będziesz wydawał na maszyny , bo i środki do produkcji trzeba kupić gdzie jest 8% a i trzeba z tego żyć gdzie nie odbijesz nic , 

Mały ma załużmy przychodu rocznie ok 100 tys , gdzie połowa pójdzie na konsumpcje , gdzie nie odliczysz od tego ani grosza , to jakim cudem ci wyjdzie lepiej na vacie ?

mam prow do zrealizowania wiec tyle wydam na maszyny 

Opublikowano
1 godzinę temu, farcry90 napisał(a):

Pytanie do was 6175m johnny czy case puma 185 co byście wybrali i dlaczego?

Puma jest ciut większym ciągnikiem - ma większy rozstaw osi (JD bliżej do małej pumy), masę i kilka innych elementów.

Można ją bezpiecznie wyżej podkręcić (do 220 km, a jak na CVX to nawet do 240 km).

Mogę się mylić, ale JD w tym modelu nie ma nawet PowerBoosta.

No i różnica w cenie dość znaczna.

Opublikowano
2 godziny temu, WojtekBuawski napisał(a):

Mechaniczny oraz 2 sekcje hydrauliki

Screenshot_20241126_094207_Samsung Notes.jpg

Bardzo drogo, chyba zapomnieli że ceny spadły innych firm, w tej cenie masz case farmal c a z niewielką dokładką Massey 5M nie dawno widziałem cenę z dyna 4 260 tyś 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, farcry90 napisał(a):

Pytanie do was 6175m johnny czy case puma 185 co byście wybrali i dlaczego?

Sam stałem przed podobnym wyborem tylko, że ja wybierałem między jd 6r175 i puma 185. Jak wyżej napisali puma jest trochę większą. W sensie rozstaw osi ma większy o 8 cm bo w jd jest 2800 a w pumie 2880. Jest to mała roznica, ale zawsze coś. W kabinie puma ma więcej nawiewów wydaje mi się, że dzięki temu szybciej się schłodzi latem i będzie bardziej komfortowo. Wynajmowałem 6m i dla mnie po obróceniu fotela jest za mało miejsca na nogi przez to, że wszystko jest w bocznej konsoli a nie zintegrowane w podłokietniku. To takie moje odczucie nie wie czy jest tak jak mówię. Cenowo w podobnym wyposażeniu puma wyszła taniej. Mi joystick pumy lepiej lezy w dłoni. Nie wiem jak z awaryjnością obu ciągników, bo nigdy nie miałem do czynienia z casem. Najlepiej pojedz do dealera i posiedz w obu. Jeżeli porownujesz wersję 6m to pewnie będzie tansza tylko jest to inny ciągnik. Jest jeszcze parę innych drobiazgów ale to kwestie subiektywne każdy może to inaczej odczuwać na plus bądź minus.

Edytowane przez maniek0987
Opublikowano
Godzinę temu, lamboEVO100 napisał(a):

Bardzo drogo, chyba zapomnieli że ceny spadły innych firm, w tej cenie masz case farmal c a z niewielką dokładką Massey 5M nie dawno widziałem cenę z dyna 4 260 tyś 

Sam miałem ofertę na 5709m za 255netto ale, że nie dostanę zgody na 95KM :(to będzie musiało być 80KM, coś z CNH

Opublikowano
22 godziny temu, jan88 napisał(a):

tuz tylni sterowany mechanicznie czy ehr?

mam prow do zrealizowania wiec tyle wydam na maszyny 

Zrealizujesz prow w rok , a na 2-3-4czy 5 rok czy dalej też będziesz wydawał wszystko co urobisz na maszyny ? 

W tych latach co będziesz realizował prow i robił zakupy będziesz na dużym + , ale przyjdzie czas że wydatki na maszyny się skończą , i jak wówczas przeliczysz rzetelnie to dojdziesz wówczas do wniosku , że jesteś na minusie. 

Opublikowano
29 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Tylko weźcie pod uwagę już posiadane ciągniki. Tu jest pewnie problem 

Ciągniki które mają powyżej 10 lat to chyba nie są brane pod uwagę, jak brałem modernizację to coś takiego mi się o uszy obiło 

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Zrealizujesz prow w rok , a na 2-3-4czy 5 rok czy dalej też będziesz wydawał wszystko co urobisz na maszyny ? 

W tych latach co będziesz realizował prow i robił zakupy będziesz na dużym + , ale przyjdzie czas że wydatki na maszyny się skończą , i jak wówczas przeliczysz rzetelnie to dojdziesz wówczas do wniosku , że jesteś na minusie. 

wiem o tym dlatego nie przechodzę na vat 

Opublikowano

budynki mam narazie wystarczające a maszyny raczej raz na całe życie i tak bez dofinasowania bym ich nie kupił a jeśli będę miał nadmiar gotówki to wszystko będę inwestował w ziemię a tam zwrotu vatu nie dostanę 

4 minuty temu, tommy66692 napisał(a):

A to budynków nie remontujesz/budujesz? Maszyny też kupujesz raz na całe życie?