Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uważam że JD bardzo dobre ciągniki, sam mam jeden drugi kupiłem Case bo oferta za ciągnik podobnych gabarytów i udogodnień 80 tysięcy netto różnicy spowodowała że padło na Case. Jeden i drugi do 100 koni i JD dużo lepiej mi się robi ale 80 tysięcy nie zapłacę więcej bo kolor. 

W zielonym pojebalo producenta i dilerów 

Opublikowano (edytowane)

JD zrobił kilka kilkanaście lat temu to co kiedyś Koreanek. Dobrze opanował rynek. Zrobił centralę na Polskę pod Poznaniem wybrał dużych dealerów na całe regiony Polski jak np Fricke u nas które wywaliło dobrze i długo działającego Contractusa. I sprzedają. Mają szeroką gamę ciągnikowi. Jak nie rolnicy to firmy czy instytucje kupują. Nawet jak jest drogo.

JD może i dobry ale ostatnio okazyjnie kupiłem krajowy 6330 i jeśli chodzi o porównanie ergonomii kabiny z mf 4270 to jd wypada słabo. Choć jd to wersja comfort czyli biedniejsza jak i mf to wersja słabsza vs produkowana wtedy seria 6400. O tym, że jd 10 lat młodszy to szkoda gadać bo rozwiązania niektóre aż dziwą. Jak np to, ze kierunki nie odbijają za kierownicą w marce premium.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

wogole te nowe John Deere to padaka jeśli chodzi o skrzynię, jeździłem tym 6100 M w zwykłej skrzyni, tam biegi wchodzą gorzej jak w C-330 albo MTZ, inny model ze skrzynią power quad czy jakoś tak, co się już guzikami przerzuca biegi i włącza automat to szarpie niesamowicie, w kabinie goło i wesoło. jeździłem potem Case Vestrum tez na skrzyni powershift (active drive 8), Masey Fergusonem 5 S a także Valtra G to te trzy ciągniki biją te nowe John Deere na głowę, jeśli chodzi o płynne przerzucanie biegów w skrzynia, brak szarpnięć, lepsze kabiny, lepsze wyposażenie i taniej sporo wychodzą jak John Deere, także mogą się wypchać nimi, fanatyk tylko je kupi, słaba jakość za kosmiczną cenę

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jakość może nie słaba. Ale sam pracownik sprzedający jd, kolega powiedział mi, że nowy 6m który zastąpił 6330 u poprzedniego właściciela od którego kupiłem 6330 nie wytrzyma tyle co mój nabytek. Ciągnik wygląda i jest podobnie zrobiony. Biorąc np pod uwagę farbę na podzespołach jak go kupiłem i jak kupiłem mf a miał tyle samo lat. Jd wygląda lepiej. Ale mieszanie biegów kijem już w 2013 roku z którego jest mój 6330 w najbiedniejszych wersjach mf a 54xx i 64xx nie było dostępne. Ba za niewielką opłatą już wtedy można było mieć full automat. A nie kij od szpadla.

Dzisiaj w ciągnikach np 6 m za grube pieniądze wciąż oferują archaiczne rozwiązania z lat 90 tych i te ciągniki nie są jakieś tanie. Kupiłem jd b był tani z pewnym przebiegiem. Ale gdybym miał kupić nawet używkę za cenę rynkową za tę kasę wolał by m f a. Jeśli chodzi  o nowy chyba też. 6m co prawda ma teraz skrzynię full automat w opcji ale to znowu kolejne dopłaty i ten kokpit przed kierowcą wyglądający jak by kokoś coś stamtąd wymontował jest słaby. A kupno serii 6 r wypasionej i ergonomicznej to już chyba ceny fendt lub z mf a kupa kasy by została.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Tylko problem w tym ze ta skrzynia z "kijem od szpadla" jest najpewniejsza. Te nowe skrzynie "fiki miki" mechanicy odradzają. Z tego co mi wiadomo to w tych nowych skrzyniach elektrozawor przerzuca bieg a jak jebnie to 10k naprawa. Co do konfiguratora jd to za 5090m wyszło mi 550 brutto a za 6090m 650 brutto to jak ich brać na poważnie.

Opublikowano (edytowane)

Chłopie mf'owska dynka to archaiczna skrzynia ale nie ma kija od szpadla, kazdy kumaty mechanik ogarnia ta skrzynie bo one od lat chyba 80 są praktycznie identyczne oprócz sterownika 

Edytowane przez tommy66692
  • Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, vodz napisał:

Tylko problem w tym ze ta skrzynia z "kijem od szpadla" jest najpewniejsza. Te nowe skrzynie "fiki miki" mechanicy odradzają. Z tego co mi wiadomo to w tych nowych skrzyniach elektrozawor przerzuca bieg a jak jebnie to 10k naprawa. Co do konfiguratora jd to za 5090m wyszło mi 550 brutto a za 6090m 650 brutto to jak ich brać na poważnie.

No właśnie. Pytanie jaki rabat udzielają?

Opublikowano
10 godzin temu, tommy66692 napisał:

Chłopie mf'owska dynka to archaiczna skrzynia ale nie ma kija od szpadla, kazdy kumaty mechanik ogarnia ta skrzynie bo one od lat chyba 80 są praktycznie identyczne oprócz sterownika 

A dokładniej to Francuzka Gima montowana w Claas i MF. Między innymi z tego powodu zdecydowałem się na nowego Ariona gdzie jest tzw. dyna6.

Opublikowano

Case Puma "z placu" moc znamionowa 150km z multicontroller z nawigacją RTK, amortyzowana przednia oś, amortyzowana kabina, TUZ z wyjściem hydraulicznym cena z placu 530 tys netto.

Opublikowano
Dnia 31.05.2024 o 22:41, vodz napisał:

Nazmyślałeś bajek ale ktoś wyżej ci o dyna 6 napisał to jedna z najmniej awaryjnych skrzyń na rynku.

Jeśli zaś chodzi o konfiguratory to jedna wielka lipa. Nic z tego nie wynika rynek nowych traktorów to jedna wielka patologia nikt nie zna oficjalnych cen za jakie się kupuje maszyny w przeciwieństwie np do aut osobowych gdzie cena z konfiguratora zmienia się w salonie o te kilka procent jeśli ktoś dobrze się targuje lub chcą bardziej sprzedać np wychodzący model lub coś z salonu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale z czym nazmyslalem? Ja miałem na myśli power klada (kij od szpadla) i command klada (fiki miki) czy jak to tam się nazywa, a nie dyna. Skrzynie dyna są spoko

Edytowane przez vodz
d*pa
Opublikowano
47 minut temu, vodz napisał:

Ale z czym nazmyslalem? Ja miałem na myśli power klada (kij od szpadla) i command klada (fiki miki) czy jak to tam się nazywa, a nie dyna. Skrzynie dyna są spoko

ja nigdzie nie napisałem, że coś nazmyślałeś. 

Opublikowano
5 godzin temu, melon10641 napisał:

ja nigdzie nie napisałem, że coś nazmyślałeś. 

Sorry mój błąd nie wiem czemu twój komentarz tam się znalazł, to było do kolegi hubertuss

• Thanks 1