Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
30 minut temu, miwigos napisał:

Liczę na to ,mysle że koło 4 tysie

A ja jednak myślę że ten rok , to jeden z nielicznych , gdzie ci co sprzedali od razu spod kombajnu , stratni nie będą, a wręcz mogą być wygrani , ale póki co to towar na razie leży i jak na razie przynosi straty względem żniw. 4 tys to marzenia raczej , i myślę żeby nie sprzedać taniej niż w żniwa , było nawet 3400 brutto 

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A ja jednak myślę że ten rok , to jeden z nielicznych , gdzie ci co sprzedali od razu spod kombajnu , stratni nie będą, a wręcz mogą być wygrani , ale póki co to towar na razie leży i jak na razie przynosi straty względem żniw. 4 tys to marzenia raczej , i myślę żeby nie sprzedać taniej niż w żniwa , było nawet 3400 brutto 

A co Ty chciałeś żeby odrazu rosło w górę po żniwach?? 

Opublikowano (edytowane)

A kto tu mówi o rosnącej cenie ? Na razie to na każdej tonie jest minus 500zł, a temat poruszony , bo po żniwach nie musi od razu drożeć , ale raczej nie powinno tanieć , i to żeby się cena wahała +- 100 zł to ok , ale nie 500zł czy więcej 

Edytowane przez mysza103
  • Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, przemek28_28 napisał:

Sąsiad ma 100 ton w binach i prognozuje że bedzie po 6000 na wiosne. 

Troszkę chytrzy się zrobiliśmy po ostatnim sezonie, ale mamy przez tą wojnę tak nieprzewidywalną sytuację, że nie zdziwi mnie 6000zl/t jak i 2000zl/t czy nawet mniej.. jeszcze ciężej myśleć o prognozach kiedy jest oblicze konfliktu Chin na Tajwanie.. myślę że ruskie trochę przystopowali żeby powypychać zboża I kase zbić, zima wiosną może znowu zaczną bardziej odwalać 

Opublikowano (edytowane)

Ja swój jak tylko w pobliżu ktoś zaoferuje netto 3200-3300 zł/t od razu ładuję i sprzedam. Jak skosiłem spadł na netto 2950 z 3200 przez tydzień, jak by poczekał 1 tydzień i nie zwalił z przyczep to po netto 3100 mogłem sprzedać ale nic trafi po 2400 w zimie to też trzeba będzie. Osobiście na duże wzrosty nie liczę obym się mylił.

Jeden podmiot skupujący wiem że miał podpisany kontrakt wcześniej na odbiór w cenie 4400 a kupował w max cenie 2900-3300 netto, od razu systematycznie wszystko wyjeżdżało od niego. Teraz na kontraktach niska cena.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A kto tu mówi o rosnącej cenie ? Na razie to na każdej tonie jest minus 500zł, a temat poruszony , bo po żniwach nie musi od razu drożeć , ale raczej nie powinno tanieć , i to żeby się cena wahała +- 100 zł to ok , ale nie 500zł czy więcej 

500zl na tonie rzepaku to pryszcz, tydzień i odbite. 

Teraz nawet niema sensu cen pilnować. 

• Like 2
Opublikowano
skywalker89 napisał:

20 minut temu, przemek28_28 napisał:

Sąsiad ma 100 ton w binach i prognozuje że bedzie po 6000 na wiosne. 

Troszkę chytrzy się zrobiliśmy po ostatnim sezonie, ale mamy przez tą wojnę tak nieprzewidywalną sytuację, że nie zdziwi mnie 6000zl/t jak i 2000zl/t czy nawet mniej.. jeszcze ciężej myśleć o prognozach kiedy jest oblicze konfliktu Chin na Tajwanie.. myślę że ruskie trochę przystopowali żeby powypychać zboża I kase zbić, zima wiosną może znowu zaczną bardziej odwalać 

Nie sądzę aby to była chytrość. Każdy powinien zacząć liczyć opłacalność. W tamtym roku 15 września kupiliśmy Rsm 26 po 1200 i w tym samym czasie sprzedaliśmy rzepak po 2500. Dziś Rsm 3700 - 3900 a rzepak 2800... Ja nie uważam żeby to była chytrość - nazwałby to kalkulacją. Ja również liczę na cenę min 3500 za rzepak o ok 1800 za pszenicę (mówię o kwotach netto) ale co będzie to się okaże. Chciałbym aby z samochodu rzepaku można było kupić samochód azotu na kolejny rok i żeby jeszcze coś zostało na Śor. Wtedy jest jakaś opłacalność z naszej pracy.

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, stasiek85 napisał:

Nie sądzę aby to była chytrość. Każdy powinien zacząć liczyć opłacalność. W tamtym roku 15 września kupiliśmy Rsm 26 po 1200 i w tym samym czasie sprzedaliśmy rzepak po 2500. Dziś Rsm 3700 - 3900 a rzepak 2800... Ja nie uważam żeby to była chytrość - nazwałby to kalkulacją. Ja również liczę na cenę min 3500 za rzepak o ok 1800 za pszenicę (mówię o kwotach netto) ale co będzie to się okaże. Chciałbym aby z samochodu rzepaku można było kupić samochód azotu na kolejny rok i żeby jeszcze coś zostało na Śor. Wtedy jest jakaś opłacalność z naszej pracy.

Ja to wiem, ale takie te dobre 10lat się tym rolnictwem interesuje, i zawsze i to zawsze było tak, że jak ludzie zobaczyli że można zwiększyć dochody przetrzymując towar, to później powtórki z rozrywki predko nie było. Za dobrze byśmy mieli i tego się obawiam tylko 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v