Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozmawiałem ostatnio z kierowcą bo sprzedawałem pszenicę to mówi że non stop jeżdżą po ukraińskie zboże. Wagony pełne wjeżdżają jeden za drugim. I to już o od drugiej osoby takie info wiec coś w tym jest 

Opublikowano

przez porty szło 200 tyś dziennie , wagonami max 20 tyś , czyli 10 razy mniej, 

Opublikowano

O to chodzi że propaganda nie jest tylkow Rosji, cały świat chce zarobić na wojnie puki jest, ale gdy się skończy to giełdy przynajmniej żywnościowe polecą w dół, a żeby kontrakty na rzepak sięgnęły 4,5tys to by musiał putek i do nas zawitać a wtedy kontrakty na nic sie nie zdadza

Opublikowano
13 godzin temu, XTRO napisał:

Rozmawiałem ostatnio z kierowcą bo sprzedawałem pszenicę to mówi że non stop jeżdżą po ukraińskie zboże. Wagony pełne wjeżdżają jeden za drugim. I to już o od drugiej osoby takie info wiec coś w tym jest 

wagonami wjeżdża głownie kukurydza. 

W Polsce w tym roku podwoi się ilość zasiewów słonecznika. Soi też będzie więcej. Myślę że to będzie trend światowy więcej oleistych mniej reszty. 

Opublikowano

Jak wam sie udaje to siejcie , będzie mniej pszenicy

Opublikowano

Panowie, jak tam sytuacja cenowa na krajowym rynku rzepaku po giełdowym rollercosterze?? Macie jakieś konkretne propozycje od kupujących?? Złotówa się umacnia i za miesiąc wygasa najbliższy kontrakt a kolejny wyceniany jest 180€ niżej... O tej porze zawsze płacili Matif + 10-40€, tym sezonie raczej poniżej Matifu, czy się mylę?? 

Opublikowano

Z rzepakiem to zostali Ci co nie mają nerwy usunięte, na ogół to kwiecień /maj taniał

Opublikowano

To jak oceniacie koszty uprawy przy tych cenach nawozu? Dwie tony rzepaku wystarcza...Nie sieje od 2019,ale wrócę do uprawy ze względu na płodozmian.

Opublikowano (edytowane)

rzepak na 4 tony przy dzisiejszych cenach koszt 7500zl/ha - bez podatku , ubezpieczen

Co do ceny rzepaku wszystko zależy jak się dalej rozwinie wojna ... jutro pojutrze zapewne kolejne działania Rosji "fałszywa flaga" , żeby osiągnąć poparcie społeczne dla powszechnej mobilizacji...ale to zobaczymy

Edytowane przez strzechu
Opublikowano
45 minut temu, miwigos napisał:

Według mnie rzepak droższy już nie będzie , 

Tak samo jak saletra miała 3k nie kosztować... rosija zakazała exportu m.in rapsu, więc ja bym powiedział chociażby inaczej - taniej już nie będzie.

• Like 2
Opublikowano
Dnia 1.04.2022 o 23:29, strzechu napisał:

rzepak na 4 tony przy dzisiejszych cenach koszt 7500zl/ha - bez podatku , ubezpieczen

Co do ceny rzepaku wszystko zależy jak się dalej rozwinie wojna ... jutro pojutrze zapewne kolejne działania Rosji "fałszywa flaga" , żeby osiągnąć poparcie społeczne dla powszechnej mobilizacji...ale to zobaczymy

7500zł na jakich glebach? 

Opublikowano

Na 4kl na ciut wyższy plon wyjdzie z 7tys po dzisiejszych cenach i też bez podatku ubezpieczeń, amortyzacji sprzętu który też ostro drożeje to tak na szybko liczone koszta pewnie coś mogłem ominąć

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, LukasPozn napisał:

7500zł na jakich glebach? 

4ab Z uregulowanym pH i zasobnościami PKMg srednimi - wysokimi

a czy odda 4 czy 4,5 , a może 2,5 to żniwa pokażą . Nie mniej ten co na polu u mnie kosztuje ~5k zł

Edytowane przez strzechu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v