Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rynek jest tak niepewny że teraz to i ekspertów brakuje bo każdy myślał że nikt nie wierzył w 700 euro a tu już jest 800. Tylko teraz czy to już szczyt . Miałem granicę że 3500 i sprzedaje tak szybko dobiło do 3600 że nadal myślę . 

Opublikowano

Patrzcie na trend długoterminowy , a ten dla rzepaku i dla pszenicy jest wzrostowy. Czekać i nie sprzedawać ,a tym bardziej nie pisać uwowy na nowe zbiory. Myślę że na koniec lutego będzie najlepiej sprzedać ,to czas kiedy jest niewiadoma o przezimowanie i wtedy cena może być naj naj  naj.

Opublikowano
40 minut temu, tomhim1 napisał:

Rynek jest tak niepewny że teraz to i ekspertów brakuje bo każdy myślał że nikt nie wierzył w 700 euro a tu już jest 800. Tylko teraz czy to już szczyt . Miałem granicę że 3500 i sprzedaje tak szybko dobiło do 3600 że nadal myślę . 

przegapiłeś, no trudno 😜 teraz musisz czekać :)

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Znajomy w grudniu umowę na  3440 netto podpisał.  Olejarnia Kosów Lacki dostawa na styczeń jego transport. A ja cieszyłem się jak w żniwa sprzedawałem po 2300netto że dobra kasa... W sumie kasa została odrazu zainwestowana w środki trwałe których wartość dużo wzrosła to może te moje 2300 warte było więcej niż teraz 3 tys. Tak sobie tłumaczę 🤔🤔

Edytowane przez Xion
Opublikowano
6 minut temu, Xion napisał:

Znajomy w grudniu umowę na  3440 netto podpisał.  Olejarnia Kosów Lacki dostawa na styczeń jego transport. A ja cieszyłem się jak w żniwa sprzedawałem po 2300netto że dobra kasa... W sumie kasa została odrazu zainwestowana w środki trwałe których wartość dużo wzrosła to może te moje 2300 warte było więcej niż teraz 3 tys. Tak sobie tłumaczę 🤔🤔

Jak  poszło  na nawozy   to stratny  nie  jesteś

Opublikowano
yaroslaw napisał:

6 minut temu, Xion napisał:

Jak  poszło  na nawozy   to stratny  nie  jesteś

zależy bo jak miał kupić 100t nawozu a sprzedać 300t rzepaku to na nawozie zaoszczędził może z 200tys a na rzepaku nie zarobił 330tys

Opublikowano

Kto by miał 300t rzepaku to z pewnością by nie kupował 100t nawozu tylko również 300 t samej saletry. A kiedy dobrze sprzedać nikt nie wie czasem trzeba mieć trochę szczęścia . Mój kolega zaryzykował i połowę podpisał po 2tys sporo przed żniwami wtedy też była dobra cena. 

Opublikowano
tomhim1 napisał:

Kto by miał 300t rzepaku to z pewnością by nie kupował 100t nawozu tylko również 300 t samej saletry. A kiedy dobrze sprzedać nikt nie wie czasem trzeba mieć trochę szczęścia . Mój kolega zaryzykował i połowę podpisał po 2tys sporo przed żniwami wtedy też była dobra cena. 

3t saletry sypiesz na hektar ?

Opublikowano
2 godziny temu, ZELKOW napisał:

3t saletry sypiesz na hektar ?

Człowieku kto ma 300t rzepaku musiałby mieć ok 100 ha rzepaku przecież całej powierzchni nikt rzepakiem nie obsiewa góra 30 % to powierzchnia całego gospodarstwa musi mieć ponad 300ha lub więcej a nawozy to samej saletry potrzeba z 200t plus wieloskładnikowy nawóz daje 300t łącznie. 

Opublikowano (edytowane)

To i tak nie za dużo ja osobiście na rzepak daje łącznie 850 kg saletry i od 400 do 500 kg wieloskładnikowego nawozu plus 200kg kizeryt na 1ha 

Edytowane przez tomhim1
  • Haha 1
Opublikowano
tomhim1 napisał:

To i tak nie za dużo ja osobiście na rzepak daje łącznie 850 kg saletry i od 400 do 500 kg wieloskładnikowego nawozu plus 200kg kizeryt na 1ha 

no to napisałem około wiadomo że lepsza ziemia to i więcej warto dać a jak gorsza to i tej tony się nie sypnie

Opublikowano
7 godzin temu, tomhim1 napisał:

To pochwal sie  ile kosisz. Zaskocz nas

Opublikowano
13 minut temu, popo73 napisał:

Dwa lata temu takie cyrki były z pietruszką a teraz to samo się robi z rzepakiem.W sierpniu będzie siane dużo,dużo rzepaku,,😀

Tak jak ze wszystkim co drogie to sieją na potęgę a potem pietruszkę na polu zostawiali bo zbytu nie było ale z rzepakiem tak nie będzie bo braki surowca i przechować można. Została mi jednostka na 3 ha szkoda że tego nie wysiałem ale nikt takich cen nie przewidział.

Opublikowano

A tu już wiadomo po ile będzie w żniwa i ile się zbierze?

Spora cześć rolników to albo panikarze albo napaleńcy :)

Dziś panikarze siedzą w temacie pszenicy a napaleńcy tutaj, często się okazuje że to te same osoby 😜

Opublikowano
Dnia 6.01.2022 o 15:53, magnum123 napisał:

To pochwal sie  ile kosisz. Zaskocz nas

Nie będę się chwalił bo mimo kosztów jakoś cudów nie ma choć   4 do 4,5t średnio zawsze jest. Powiem ci że u mnie głównym czynnikiem który zawodzi jest woda tzn jej brak. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v