Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Buszmen11 napisał:

1 godzinę temu, Tomek001 napisał:

ile w tym sezonie kosztuje usługa suszenia? przy 30%

Mi proponował 16 zł za tonoprocent, suszy u mnie na placu, bez prądu, wszystko po stronie usługodawcy

1 godzinę temu, fabio napisał:

ile u was biora za koszenie

Średnio 700 za hektar z odwozem na skup

16 x 16 to ok 250 - 260zł przy 30%. wydaję mi się że cena uczciwa dla obu stron.

Opublikowano
2 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Mi proponował 16 zł za tonoprocent, suszy u mnie na placu, bez prądu, wszystko po stronie usługodawcy

Czylize jak na tonie trzeba dosuszyc np 5%, to x16zl, i jak mamy plon 12t/ha mokrej to wychodzi nam na ha 960zl + ubytek na masie(ile?)= więc rzeczywisty koszt suszenia ?

Opublikowano
Tomek001 napisał:

o jednym gościu słyszałem, nsusnowązarnie ma to 300zł/t

ZELKOW napisał:

Tomek001 napisał:

o jednym gościu słyszałem, nsusnowązarnie ma to 300zł/t

nową suszarnie*

karolr2 napisał:

Ok ale w tym roku ma zacząć działać? 

tak

skywalker89 napisał:

Czylize jak na tonie trzeba dosuszyc np 5%, to x16zl, i jak mamy plon 12t/ha mokrej to wychodzi nam na ha 960zl + ubytek na masie(ile?)= więc rzeczywisty koszt suszenia ?

20% ubytku około

Opublikowano
skywalker89 napisał:

jak chcesz dosuszyć 5% to jakby z 19 na 14. ubedzie ok 6-7% masy 20% to ubywa susząc z wilgotności 30 do 14%

Opublikowano
9 minut temu, Tomek001 napisał:

jak chcesz dosuszyć 5% to jakby z 19 na 14. ubedzie ok 6-7% masy 20% to ubywa susząc z wilgotności 30 do 14%

Uprawiam 2rok trochę kuku.. I zapomniało mi się, że kosi się przeciętnie koło 30%.. czyli, to wychodzi przy założeniu że z 12t mokrej zostanie nam ok 10t suchej, przy cenie mokrej 800zl netto, realny koszt wysuszenia 1ha wychodzi 4600zl.. ???

12t mokrej x 800zl = 9600

10t suchej x 1400= 14000-4600=9400 

Reszta kosztów taka sama, więc nadzieja tylko na lepszą cenę suchej. Jak dla mnie przy takiej roznicy jak pieniądze bardziej jak mniej potrzebne w najbliższej przyszłości to suszenie mija się z celem..

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, skywalker89 napisał:

Uprawiam 2rok trochę kuku.. I zapomniało mi się, że kosi się przeciętnie koło 30%.. czyli, to wychodzi przy założeniu że z 12t mokrej zostanie nam ok 10t suchej, przy cenie mokrej 800zl netto, realny koszt wysuszenia 1ha wychodzi 4600zl.. ???

12t mokrej x 800zl = 9600

10t suchej x 1400= 14000-4600=9400 

Reszta kosztów taka sama, więc nadzieja tylko na lepszą cenę suchej. Jak dla mnie przy takiej roznicy jak pieniądze bardziej jak mniej potrzebne w najbliższej przyszłości to suszenie mija się z celem..

Jak źle liczysz to suszenie nigdy ci się nie będzie opłacać ;) Odejmuj tylko koszt suszenia a nie jakieś jeszcze dziwne ubytki masy xD 

Poprawnie powinieneś odjąć tylko 3000, a wtedy by ci wyszło, że z suszenia zostaje ci 1400zł/ha ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 2
Opublikowano

Przy 30% nigdy 10 ton nie zostanie, bliżej 9,5t, ale mulisz być zegarmistrzem aby ucelować równe 14,5%. Obecnie sucha jest raczej 1300, bo teraz kupowana jest mokra. Jeśli teraz nie sprzedajesz to dolicz koszty magazynowania, tak wyglada to już bardziej uczciwie. tak więc jeśli Zachodnia Polska cena mokrej jest 900 to się nie opłaca suszyć, chyba masz zamiar dłużej poczekać ze sprzedażą suchej. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze jest taka opcja że można dogadać się ze skupem że dajcie np 950 lub 50zł wiencej a kasa za 3 miesiące, sporo skupów idzie na takie coś jak rolnikowi pieniądze nie potrzebne od razu.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
13 minut temu, Mścisław napisał:

Oferta na suchą z dzisiaj 1420 po negocjacji byłoby 1450, jak wspomniał kolega wcześniej nie suszy się kuku aby sprzedawać w październiku.

Wiem o tym, kolega tamtem liczył co się opłaca na ta chwile jak potrzebne są pieniądze teraz.

Dolnośląskie 800 netto potrącenia 20-30zl  t/%. A u nich daleko jeszcze do żniw. 

Opublikowano

Wysuszyłem zasyp 15 mokrej wilgotność 42% do 14% i poszło mi 380 litrów gazu po 2.65 zł.litr plus 100 zł prąd to daje około 1100 całe suszenie . I jednak dzisiaj wsypie suchą na przyczepę i zważę bo według kalkulatora powinno zostać 10 ton a patrząc po suszarni jest dużo więcej

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Zdzinio napisał:

Wysuszyłem zasyp 15 mokrej wilgotność 42% do 14% i poszło mi 380 litrów gazu po 2.65 zł.litr plus 100 zł prąd to daje około 1100 całe suszenie . I jednak dzisiaj wsypie suchą na przyczepę i zważę bo według kalkulatora powinno zostać 10 ton a patrząc po suszarni jest dużo więcej

Sam wczesniej pisałeś że nie wiesz czy42 czy 37 więc wiarygodność twoich obliczeń nie będzie zbyt duza

Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał:

Sam wczesniej pisałeś że nie wiesz czy42 czy 37 więc wiarygodność twoich obliczeń nie będzie zbyt duza

Jutro będę młucił dalej to pojadę na skup i porównam, ale nawet jakby było te pięć procent mniej to i tak nie wychodzi 3 tysiące jak tu niektórzy piszą no chyba że suszenie olejem opałowym.

Opublikowano
1 godzinę temu, kazik6 napisał:

czyli w zbiersku promocja bez wilgotnosci sie skonczyła

Tak. Na skupie w Marchwaczu rano najsuchsza miała 32, najmokrzejsza 39, najwięcej takiej wożą 34-36

bez wilgotności 800 netto ponoć na niektórych skupach jeszcze można dostać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v