Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli np. 50% też jest wg tego ok ;) jakoś nigdy nie liczyłem tych zaliczek ile to %%, ile przelali to przelali, te parę groszy wczesniej lub później, co to za różnica.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
33 minuty temu, ZELKOW napisał:

ostatnio zasłyszałem że jeden ze skupów na wschodzie w zeszłym roku upłynniał kukurydzę którą suszył do 18% w dobrych pieniądzach na elektrociepłownię zgadnijcie dlaczego tam a nie na port bo węgiel miał chora cene

"miało być" a raczej tyle nie dostaniemy dobrze będzie jak dopłaty wrócą do około 1tys za ha nie liczę na więcej

gdyby nie to ze widze kominy elektrocieplowni z okna to bym uwierzyl 😂😂. kolega lata cale ladowal  z wagonow do pieca..

wegiel spalany w elektrowni do pieca sie nie nadaje , jego cena jest wielokrotnie nizsza . nawet na wage go nie sprzedaja tylko na wartosc energetyczna.

tu chodzi o chore przepisy o biomasie,, ja pale w piecu zpodajnikiem kukurydza mieszana z ekogroszkiem.

znowu pada i zniwa stoja, moze by do pola wjechal ale nie sadze zeby wyjechal 😂.

Opublikowano
27 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli np. 50% też jest wg tego ok ;) jakoś nigdy nie liczyłem tych zaliczek ile to %%, ile przelali to przelali, te parę groszy wczesniej lub później, co to za różnica.

chodzi o definicje jedne redakcje rolnicze pisza 70 inne do no mi nie pasuje

Opublikowano

@ksiaze obecnie to wygląda to tak że raczej Ukraina nie wejdzie do unii bo koncernom na tym nie zależy wręcz przeciwnie, teraz mają wolną rękę w uprawie bez żadnych obostrzeń że strony unii , więc mogą dużo zarobić na uprawach a że przy okazji dobijają polskie rolnictwo to np Niemcom jest to na rękę

Jedynie politycy mogą skutecznie ratować czy wspomagać rozwój rolnictwa czy całej gospodarki kraju , ale na to bym nie liczył bo patrząc w stecz to każda opcja pamiętała o rolnikach tylko przed wyborami

440 zł brutto z dodatkami za wilgotność i po odliczeniu za transport , tyle dostałem na rękę 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Sama kuku w piecu na ekogroszek nie pali sie , zgaśnie,

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, miwigos napisał:

Sama kuku w piecu na ekogroszek nie pali sie , zgaśnie,

Tzn bo nie określiłem się dokładnie, ja palę w zwykłym piecu + jakieś drewno, na noc węgiel a kukurydzą w dzień.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Tigon napisał:

Ja palę qq w zwykłym piecu i jestem zaskoczony jak dobrze się to wypala.

I nie przesypuje się przez ruszt do popielnika?

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, witejus napisał:

I nie przesypuje się przez ruszt do popielnika?

niee, jakieś pojedyncze ziarniaki w popiele, ale wpierw rozpalam drewnem a dopiero potem dosypuję qq. To jest tak że po sezonie jakiś big/dwa zostają zmiotek i się typ pali w piecu jakieś dwa miesiące.

Edytowane przez Tigon
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v