Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 1.11.2023 o 12:13, pleban1330 napisał:

Gdzie płacą w Wlkp 500 ?

a sry zapomniałem, no późnawo na takie ilości ale jak masz ze 2k mokrej to jest opcja.

Opublikowano
Dnia 4.11.2023 o 20:43, slavik80 napisał:

Jeżeli  plon byl lekko ponad 13 ton z ha o wilgotnosci 26% to sadze, ze z tej materii organicznej zawartej w resztkach pizniwnych zostanie  sporo skladnikow mineralnych .

Wiem ze N I K dosc szybko powroci do obiegu a P potrzebuje lat.

Przynajmniej pozbylem sie  uciazliwych chwastow. 

Składniki mineralne to nie próchnica 

Opublikowano
1 godzinę temu, slavik80 napisał:

Prochnica sama wysokich plonow nie zapewni , potrzebne sa tez skladniki mineralne. 

Rzepak w tym roku rowniez  wysokich zyskow nie przyniosl. Coz, nie zawsze jest duzy zysk.

Tak ale składniki dasz z worka a próchnicy nie 

Opublikowano
6 minut temu, Tigon napisał:

250zł oferuje jeden duży gospodarz za mokra kukurydze. Podkarpacie.

niech se jedzie na ukraine ma blisko za ta cene

2 minuty temu, Pajej napisał:

pany najwarzniejsze to ph i woda

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Pajej napisał:

no to jak Kolego podniesc prochnice?

Mi sie wydawalo ze ona zawiera wegiel ,ktory powstaje podczas rozkladu resztek pozniwnych 

Opublikowano
7 godzin temu, Tigon napisał:

250zł oferuje jeden duży gospodarz za mokra kukurydze. Podkarpacie.

Przy takiej cenie, to można już zaczynać rozważać transport ciężarowy do Wlkp.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mrobak napisał:

Przy takiej cenie, to można już zaczynać rozważać transport ciężarowy do Wlkp.

Wtedy by i u was cena poleciała.Moze więksi tak robią ale tutaj ludzie mają często po 2-3ha tej qq i nie bardzo mają wyjście.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Częściowo 

Mozesz rozwinac?

Nie jest mozliwe szybkie odbudowanie prochnicy. Jakie rosliny ja podnosza?

Poplony wysiewane w suerpniu  przewaznie borykaja sie z brakiem wody I maja klopot z budowa masy.

Edytowane przez slavik80
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slavik80 napisał:

Poplony wysiewane w suerpniu  przewaznie borykaja sie z brakiem wody I maja klopot z budowa many.

Rzodkiew oleista + gorczyca siane 26.08 mają obecnie 1.5m, rzeczywiście, mają problem ...

Problem z budową masy to miała kukurydza, która plonuje u znajomych od 6 do 10t z ha mokrej ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ten rok mial mokry sierpien. Jak czesto w ostatnich 10 latach bylo tyle wilgoci?

Nie wiem jaki program masz  ,ale trzymanie takiego duzzzego poplonu do 15 lutego raczej nie ulatwi uprawy I wzrostow roslinie nastepnej. 

U mnie gorczyca tez najwieksza w poplonie jak sieje te poplony. Tylko od tego roku beda zostawione do 15 lutego 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, slavik80 napisał:

Nie wiem jaki program masz  ,ale trzymanie takiego duzzzego poplonu do 15 lutego raczej nie ulatwi uprawy I wzrostow roslinie nastepnej. 

15 listopada będzie zmulczowana ... To są akurat działki pod kukurydzę, a jej wiosenna orka nie szkodzi.

A poplony siane w sierpniu zawsze dobrze mi rosły...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
55 minut temu, slavik80 napisał:

Mozesz rozwinac?

Nie jest mozliwe szybkie odbudowanie prochnicy. Jakie rosliny ja podnosza?

Poplony wysiewane w suerpniu  przewaznie borykaja sie z brakiem wody I maja klopot z budowa masy.

W sumie Pan Jerzy tu ładnie to opowiedział 

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

15 listopada będzie zmulczowana ... To są akurat działki pod kukurydzę, a jej wiosenna orka nie szkodzi.

A poplony siane w sierpniu zawsze dobrze mi rosły...

U mnie gorczyca z gryka siana podobny termin jest może w kolano. 

Dlaczego twierdzisz ze orka wiosenna szkodzi kukurydzy? 

Nie można tego zero jedynkowo stwierdzić. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v