Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś zarzucił temat owsa. I fakt, w tym roku u mnie w okolicy do stadnin i mniejszych stajni kupują po 800 zł/t. Myślę że na przednówku będzie koło 1000zł. Pytanie tylko czy przy takich opadach jak w tym roku uleci chociaż 2,5 tony/ha.

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Oj tam oj tam. Do mnie już wydzwaniają żeby brać nasiona kukurydzy na przyszły rok. 11 worek gratis.

Czyli pchaja ci gówno, bo po dobre odmiany nie musza dzownic, bo rolnik sam zadzwoni 😉

2 godziny temu, Murphys napisał:

Koszty 4570zł/ha a plon sam sobie porachuj.

Rozpisz koszta. 

• Like 1
Opublikowano

Murphys napisał:

7 godzin temu, rodman napisał:

na pewno nic nie zostanie?😉

Koszty 4570zł/ha a plon sam sobie porachuj.

przynajmniej jeszcze jest słoma z qq ...😏 po ile płaci agrocentrum?

Opublikowano
1 godzinę temu, bobcat2250 napisał:

Ktoś zarzucił temat owsa. I fakt, w tym roku u mnie w okolicy do stadnin i mniejszych stajni kupują po 800 zł/t. Myślę że na przednówku będzie koło 1000zł. Pytanie tylko czy przy takich opadach jak w tym roku uleci chociaż 2,5 tony/ha.

3 tony bez opowiadania bajek powinno urosnac, bez spinki..

Opublikowano
7 minut temu, Bercik92 napisał:

przynajmniej jeszcze jest słoma z qq ...😏 po ile płaci agrocentrum?

440

4 minuty temu, jacus napisał:

3 tony bez opowiadania bajek powinno urosnac, bez spinki..

Co z tych ton skoro nie będzie gęstości i idzie po 600 - 700. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Czyli pchaja ci gówno, bo po dobre odmiany nie musza dzownic, bo rolnik sam zadzwoni 😉

Rozpisz koszta. 

Tyle wyszło, nie wliczając podatku, krusu bo to powiedzmy zeruje dopłatami

Edytowane przez Murphys
Opublikowano
4 godziny temu, pawelek98 napisał:

i to właśnie rozleniwia, brak przystawki, brak suszarni łatwy pieniądz rozleniwia

A jak myslisz spelnic te 3 rosliny  w plodozmianie? Rzepak - pszenica - fasola no I kukurydza jako przerywnik no I sporo slomy zostanie. Czyli bedzie  prochnica. Ziemie nie wiem jak Ty ale ja w wiekrzosci kupowalem, I to tez placilem spore pieniadze,  

Za ugor  pewnie zostaloby wiecej,  ale ja na te Ziemie ciezko pracuje I nie moge  patrzec na marnotrastwo, Ziemie glownie klasa 2 I 3.

Na te nieszczesne ugorowanie to mysle zakupic jakies slabe zuemie 5 czy 6 klase 

Opublikowano
7 godzin temu, slavik80 napisał:

A jak myslisz spelnic te 3 rosliny  w plodozmianie? Rzepak - pszenica - fasola no I kukurydza jako przerywnik no I sporo slomy zostanie. Czyli bedzie  prochnica. Ziemie nie wiem jak Ty ale ja w wiekrzosci kupowalem, I to tez placilem spore pieniadze,  

Za ugor  pewnie zostaloby wiecej,  ale ja na te Ziemie ciezko pracuje I nie moge  patrzec na marnotrastwo, Ziemie glownie klasa 2 I 3.

Na te nieszczesne ugorowanie to mysle zakupic jakies slabe zuemie 5 czy 6 klase 

Z tą próchnicą to nie do końca. Prof Piechota twierdzi że kukurydza na ziarno w technologii orkowej musi sypać około 15 t żeby było tyle masy żeby próchnica wyszła na zero. Inaczej jest na minusie 

Opublikowano (edytowane)

No tak, ale twoim kosztem jest jeszcze ubytek masy, z 10t mokrej dostaniesz 8t suchej ... Czyli masz 20% mniej ..., dla mokrej po 400zl dochodzi 80zl na tonie "kosztów" przez ubytek masy ... I jeszcze magazyn jakiś musisz mieć bo suchej prosto z pola raczej nie sprzedasz.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v