Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, v11 napisał:

Ja jestem ponad miesiąc po żniwach ale chce zapytać jaki sens tak długo trzymać QQ na polu ? Moim zdaniem nie dość że zagrzybiona to jeszcze multum strat z tytułu zwierzyny pogody i omacnicy (połamane) już nie wspominam o grudniowym papraniu na polu .Może jestem w błędzie i się czegoś nauczę -nie wiem 

Popieram, naoglądali się youtuberów, jakie to plony jakie to zyski a ty d*pa

nie wiem dlaczego np w lubelskim gryki nie sieją jak są kaszarnie i pewna cena drugi rok z rzędu

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Potrzebuje 10t kukurydzy mokrej. Place 750zl/t

To z tą porządną wydajnością się przeliczyles albo za dużo zakontraktowales🤭 A nie masz w umowie że brakujące tony możesz dostarczyć w przyszłym roku?

Opublikowano
5 godzin temu, Strongman napisał:

Tu byli takie posty żeby do lutego trzymać to sama bez suszarni wyschnie,

A żebyś wiedział że wyschnie, zachodzę na pole kukurydzy na byłej łące a tam ślady dzika, porył trochę pomiędzy rzędami i tyle go było, nie złamał jednej łodygi.

Opublikowano
30 minut temu, gregory81 napisał:

To z tą porządną wydajnością się przeliczyles albo za dużo zakontraktowales🤭 A nie masz w umowie że brakujące tony możesz dostarczyć w przyszłym roku?

Po prostu brakuje mi tyle  do pelnego auta .  Jak do jutra nie znajdę to pojedzie  z tym co jest i koniec. 

Opublikowano
7 godzin temu, Strongman napisał:

Tu byli takie posty żeby do lutego trzymać to sama bez suszarni wyschnie, tą qq na ziarno to tak teraz ludzie się na to rzucili przez ostatnie 2 lata i wiele osub dopiero się uczy czy to wyschnie czy nie a przynajmniej do tych 30%, zwierzyna kiedyś była i w nocy tylko wszystko łamała i kotłowała a teraz przez ten asf niema, kiedyś to do tej pory to by pół zniszczone było, jak ostatnie pole zostawało to tam cała zwierzyna siedziała i tylko łamała te qq bo dziki ją na ziemi jedza, jak posiał to w nocy szedł ryja zapuszczał i cały rządek potrafił wybrać, teraz to super pod tym względem niema dzików.

Każdy ma swoją wiedzę i robi jak uważa Ja wiem że w jedną wichurę można stracić 50% plonu tak samo jak mokry śnieg i nie mam mocnych na zebranie QQ a nie wspominam już o przyzwoitej cenie .-Stary jest już za stary żeby nie wyciągać wniosków z drogich lekcji .Kilka lat temu dystrybutor (chyba ) wiedzą że mam QQ do zbioru zaprosił mnie na wyjazd do Kenii  na 10 dni ( i to dość kosztowną )a ja zamiast zrezygnować uparłem się jechać -przyszedł huragan (chyba ksawery czy jakoś tak )i poszło 10 wyjazdów się walić -taki to był biznes 

2 godziny temu, witejus napisał:

A żebyś wiedział że wyschnie, zachodzę na pole kukurydzy na byłej łące a tam ślady dzika, porył trochę pomiędzy rzędami i tyle go było, nie złamał jednej łodygi.

A nie neguję że wyschnie -a ten dzik był w agonii miał ASF więc nie był zainteresowany 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, v11 napisał:

ten dzik był w agonii miał ASF więc nie był zainteresowany 

Nie sądzę by był w agonii bo nie znalazłem go w polu ani wokół a i padliną nie śmierdziało😁raczej przyszedł jakiś robaków skosztować.W ogóle to u nas dziwna sprawa z tymi dzikami bo u mnie do tej pory żadnych szkód nie zrobiły a wiem że są a nawet tak naprawdę to nie widziałem dzika na żywo.

Edytowane przez witejus
Opublikowano

Z ty ASF to żart ale jak QQ mocno skażona mykotoksynami to dziki tego nie ruszają (i to jest fakt nie twierdzę że masz skażoną ) tak samo jak niektóre odmiany wrąbią 70% a inną na tym samym kawałku nawet nie ruszą .Podobnie jak dzik nie lubi mocnej gęstej QQ to samo jelenie i sarny 

Opublikowano
28 minut temu, v11 napisał:

Ja wiem że w jedną wichurę można stracić 50% plonu tak samo jak mokry śnieg

Co do wichury zgoda, mnie też ten Xawery położył nie mało kukurydzy, natomiast mokry śnieg połamie żywą zieloną kukurydzę a takiej suchej jak teraz to już nic nie zrobi

1 minutę temu, v11 napisał:

tak samo jak niektóre odmiany wrąbią 70% a inną na tym samym kawałku nawet nie ruszą

Prawdopodobnie masz rację bo ja ma Pioniery i dziki jej nie ruszają, ale wokół mnie jest masa kukurydzy i na pewno też innych odmian a jej też dziki nie ruszają, co więcej jest dużo kukurydzy cukrowej i też nie widać i nie słychać by komu zniszczyły

Opublikowano
16 minut temu, witejus napisał:

Co do wichury zgoda, mnie też ten Xawery położył nie mało kukurydzy, natomiast mokry śnieg połamie żywą zieloną kukurydzę a takiej suchej jak teraz to już nic nie zrobi

nie chodzi o łamanie ale o kombajn po kilkuset metrach na podsiewaczu tona syfu i jak kombajnista niedoświadczony i nie wyczuje to wyrwie całość bez względu na markę kombajnu

Opublikowano
19 minut temu, v11 napisał:

jak QQ mocno skażona mykotoksynami to dziki tego nie ruszają (i to jest fakt

Tu pozwolę sobie się nie zgodzić, bo wychodziło by na to że w mojej okolicy kukurydza jest skażona gdy tylko wyjdzie z ziemi, gdyby chciały to mogłyby zeżreć kukurydzę doszczętnie we wrześniu październiku gdy kukurydza jeszcze nie spleśniała, a jak mówiłem nawet cukrowej nie ruszają.

6 minut temu, v11 napisał:

kombajn po kilkuset metrach na podsiewaczu tona syfu

Tu zgoda, nawet minimalna ilość mokrego śniegu na kolbach czy liściach uniemożliwi koszenie, przerabiałem to tydzień temu.

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Tu pozwolę sobie się nie zgodzić, bo wychodziło by na to że w mojej okolicy kukurydza jest skażona gdy tylko wyjdzie z ziemi, gdyby chciały to mogłyby zeżreć kukurydzę doszczętnie we wrześniu październiku gdy kukurydza jeszcze nie spleśniała, a jak mówiłem nawet cukrowej nie ruszają.

Więc jest tak mało dzików lub tak dużo QQdzy bo cudów nie ma coś żreć muszą .Wiosną siew w ogrzaną ziemię gdzie wschody po tygodniu -nie mają kiedy zrobić szkód natomiast siew na początku kwietnia gdzie QQ leży w ziemi 3tyg bo zimno to też ma znaczenie no i oczywiście jezeli 100 dzików na 1000 ha QQ to szkody znikome .Jeżeli gdzieś w okolicy wiosną palnie do prosiaka to też dziki się wyprowadzają 

Opublikowano
2 minuty temu, v11 napisał:

lub tak dużo QQdzy bo cudów nie ma coś żreć muszą

Tak kukurydzy jest bardzo dużo, ile dzików jest na ha nie wiem ale szkód nie robią, częściej wiosną czasem komuś wyjedzą nasiona z ziemi, ale to też rzadko.

Opublikowano
Dnia 1.12.2022 o 21:53, witejus napisał:

Tak kukurydzy jest bardzo dużo, ile dzików jest na ha nie wiem ale szkód nie robią, częściej wiosną czasem komuś wyjedzą nasiona z ziemi, ale to też rzadko.

Jedno pewne na przełomie września i października nawet na bliźniakach  się topiło  teraz tego nie ma 

IMG_20221012_131130_242.jpg

Opublikowano

Dzisiaj rozmawiałem z kierowcą co lata po kukurydzę do Banderowców to mówił że 300 zł za tonę plus transport wychodzi ,ziarno techniczne kierowane na pellet ,a wiadomo co się potem z nim stanie ,wyląduje w paszy .Mówił że jeśli nic się nie zmieni to ziarna paszowego nik nie będzie kupował tyle tego jedzie.

Opublikowano
37 minut temu, marek1977 napisał:

Dzisiaj rozmawiałem z kierowcą co lata po kukurydzę do Banderowców to mówił że 300 zł za tonę plus transport wychodzi ,ziarno techniczne kierowane na pellet ,a wiadomo co się potem z nim stanie ,wyląduje w paszy .Mówił że jeśli nic się nie zmieni to ziarna paszowego nik nie będzie kupował tyle tego jedzie.

GMO można karmić w Polsce ,tylko uprawiać nie można .

Mają przedłużyć o 2 lata skarmianie paszy GMO .

Opublikowano

Jeżeli tak jest to nie mamy żadnych szans aby konkurować z Ukraińcami. Rządzący okradają nas jawnie zezwalając na takie praktyki:( .Władza do wymiany minister rolnictwa na aut !

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v