Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dziś o 18 byłem w paszarni to widziałem że w ciagu 10 minut zjechało z 15 ukrainskich cięzarówek.jednego z nich pytałem co wiezie to mowił ze jakiś susz ale nie rozumiałem z czego ,inny przyniósł w wiaderku do próby suchą qq .Ziarno zupełnie inne niż moje dużo dłuższe i w czerwone paski.

Narazie wojna to zęby zaciskam i cierpię ,ale jak się to zakończy to sam pierwszy będę protestował ,bo inaczej to ch.. z gospodarzenia .,

Oni inne mają koszta ,inne wymogi  .łunia nic im nie narzuca a wlezli ze swoim towarem na nasz i tak rozchwiany rynek .Już na rzepaku jestem 20 k w plecy ,pszenicy nie ma gdzie sprzedać i też juz cena niższa 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, maly00 napisał:

Sława Ukrainie u naszym mądrym głowom!!! Sława 

Sława, dzisiaj czy wczoraj Ukraina powołała nowego ministra ds zagranicznych który niedawno negował rzeź Wołyńską, nasi politycy nabrali wody w usta. po 8 latach chłopaki dostali wypalenia zawodowego

Edytowane przez solek01
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, solek01 napisał:

nasi politycy nabrali wody w usta.

Najlepiej jakby by łby do wody wsadzili i nie wyjmowali co najmniej przez pół godziny.Cham którego Niemcy kopniakiem wyrzucili z Berlina zostaje ministrem spraw zagranicznych.Normalnie koniec ostatniego odcinka Alternatywy 4 Barei 😆

Edytowane przez witejus
Opublikowano

LPA 600 I czasem nie chcą brać

QuQurydza napisał:

Ukrainian corn getting cheaper at western borders as supply exceeds demand – APK-Inform

https://www.apk-inform.com/en/news/1530530

Corn harvesting is only 50% completed.

Last week, the importers’ prices of corn for delivery in December decreased to 205-220 EUR/t DAP (Polish border)

Strach myśleć jaka będzie cena jak zbiorą więcej. Katastrofa nas czeka cenowa.

to teraz to już nie wiem czy próbować szukać suszarni, czy sprzedać i szybko zapomnieć

Opublikowano

W tym roku jeśli ktoś miał problem z podejmowaniem właściwych decyzji odnośnie sprzedaży lub przechowywania płodów rolnych to wystarczyło zapytać mnie i zrobić odwrotnie niż ja.

Kukurydzę mogłem sprzedać na pniu 4.8 ha za 35 tyś(zostawiłem sobie)pszenicę mogłem sprzedać po 1.6tyś w żniwa (przechowuje)

Rzepak czekałem na 3 tyś i była taka cena kilka dni ale nie sprzedałem 

O protokole suszowym dowiedziałem się dopiero dziś 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano

jeden skup -830 netto placil-juz nie skupuje. a czy zaplaci ? firma z drugiego konca polski. koleja woza.

drugi zjechal na 780..

zostalo mi 0,5 ha wydmucham na strych i niech lezy, ja nie w tym roku to przyszlym spale w piecu.

nie wiem ja wy smierdzace onuce ale ja wole stracic paredziesiat tysiecy zeby oni dzisiaj bili sie za kijow niz zarobic. a za pare lat bic sie za krakow..........

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

nie wiem ja wy smierdzace onuce ale ja wole stracic paredziesiat tysiecy zeby oni dzisiaj bili sie za kijow niz zarobic. a za pare lat bic sie za krakow..........

Ja też jestem gotów przebiedować na minusie, a Ukrainą niech dopier**li tym kacapom i wygini ich ze swojego terytorium.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Ja też jestem gotów przebiedować na minusie, a Ukrainą niech dopier**li tym kacapom i wygini ich ze swojego terytorium.

A wystarczy tylko putka zlikwidować on tak jak hitler czy stalin nie do ruszenia a cierpią tylko ludzie bo on wizje ma.

Opublikowano

@Wicherek Jesteś pewny bo ja widzę nie raz inne tematy. Tu np. jedna z pryzm przyprószona śniegiem u innego skupującego to czy pada czy nie wszystko leży pod chmurką na pewno dłużej niż kilka dni.

IMG_20221122_182843.jpg.b12273603df2fcc764801b73dfdac598.jpgIMG_20221122_182841.jpg.900587b20000f15811e8ea2b5bdaa65a.jpg

Opublikowano

jesli sie rozsypie cienko i bedzie mieszac to do wiosny moze lezec.

przy niskiej temperaturze z 5 dni spokojnie polezy, a gdyby byl duzy mroz to i dluzej .

a oni z tej kupu w rekawy nie laduja ??

Opublikowano

@jacus Z tym mieszaniem to nic nie da no chyba że 100 kg to tak, większe ilości kilka ton to nawet 20% wilgotność i zaczyna pleśnieć po miesiącu może jak by to rozsypać na kilka cm i ciągle przesypywać to szansa jest. Z tego co widziałem wszystko z pryzmy idzie na suszarnie. Rękawów sporo leży obok, ponoć do rękawa ładują taką do 30% wilgotności - dlaczego nie wiem, jak z mieleniem i kwasem to już wszystko jedno każda idzie.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, marijusz napisał:

W tym roku jeśli ktoś miał problem z podejmowaniem właściwych decyzji odnośnie sprzedaży lub przechowywania płodów rolnych to wystarczyło zapytać mnie i zrobić odwrotnie niż ja.

Kukurydzę mogłem sprzedać na pniu 4.8 ha za 35 tyś(zostawiłem sobie)pszenicę mogłem sprzedać po 1.6tyś w żniwa (przechowuje)

Rzepak czekałem na 3 tyś i była taka cena kilka dni ale nie sprzedałem 

O protokole suszowym dowiedziałem się dopiero dziś 

Taka już jest ludzka mentalność że zawsze czeka się bo może będzie lepiej, a później zimny prysznic. Nie przejmuj się ja też zboża nie sprzedałem, myślałem że w grudniu po 2000 tys będzie 🤣🤣Na szczęście z kuku trafiłem idealnie w akurat najwyższą cenę, za to ziemniak też mogłem sprzedać w całości z pola, a nie bawić się w przechowywanie i koszta robić. Co do przechowywania kuku to jak już ktoś wcześniej pisał, do 20cm grubości spokojnie może leżeć na betonie nawet cały rok, byle by co jakiś czas ja przerzucić. Wiem co mówię praktykuje to co roku i jeszcze nigdy mi nie zapleśniała. Beton wyciąga z niej wilgoć, jeśli oczywiście ja przerzucasz

Edytowane przez Tomek0406
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v