Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dany skup obniża cenę to nie dlatego że jedzie z Ukrainy, tylko śledzi ceny rynkowe .Punktem zapalnym był Woźniak A nie pierd.enie o Ukrainie , bo tu Woźniak rozdawał karty

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mirekcich napisał:

Jak dany skup obniża cenę to nie dlatego że jedzie z Ukrainy, tylko śledzi ceny rynkowe .Punktem zapalnym był Woźniak A nie pierd.enie o Ukrainie , bo tu Woźniak rozdawał karty

Chcesz, to podam ci adres skupu na priv, gdzie codziennie przyjeżdża kilka samochodów ukraińskiego towaru . Polskiej kukurydzy po 900 nie suszą, bo taniej wychodzi ta ze wschodu niż suszyć polską ;) 

Mamy 10 listopada a oni może z kilka ton wysuszyli, a przerabiają ze 100-150 ton dziennie.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano

nie jeden się sparzył na Ukrainskim towarze. Nawet duże skupy. Woźniak też już miał wtope na tym.

Z tej stron Polski to Wawrzyniak i Woźniak dyktują ceny. Wawrzyniak skupował od połowy września bez badania próby wilgotności. Już powoli nie mają gdzie rękawów pchać.

Druga kwestia jest taka że ukraińską kukurydze musisz potem "certyfikować". Albo piszesz że to z Twojego gospodarstwa albo musisz pokazać gdzie to nabyłeś. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Chcesz, to podam ci adres skupu na priv, gdzie codziennie przyjeżdża kilka samochodów ukraińskiego towaru . Polskiej kukurydzy po 900 nie suszą, bo taniej wychodzi ta ze wschodu niż suszyć polską ;) 

Mamy 10 listopada a oni może z kilka ton wysuszyli, a przerabiają ze 100-150 ton dziennie.

Nie pieprz głupot bo aż boli !Kto woził to wozi i woził będzie, dla takich jak ty to Ukraina urodziła się w  tym roku , a wcześniej jej nie było 😁😁😁 poziom rynsztokowych artykułów ... Każdy kupujący najzwyczajniej w świecie śledzi rynek i za nim podąża!!! 

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirekcich napisał:

Nie pieprz głupot bo aż boli !Kto woził to wozi i woził będzie, dla takich jak ty to Ukraina urodziła się w  tym roku , a wcześniej jej nie było 😁😁😁 poziom rynsztokowych artykułów ...

Wiesz, wcześniej(przed wojną) przed tą firmą nie stały w kolejce samochody na blachach UA, a teraz dzień w dzień stoi po 5-6 samochodów ;) 

Ode mnie czy z Wielkopolski do portu w Gdańsku/Gdyni jest tyle samo kilometrów. Ale do UA ode mnie już jest ze 300km bliżej. I teraz w Wielkopolsce za mokrą byli w stanie 1000 płacić a u mnie nikt powyżej 900 za 30% nosa nie wychyla ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Wiesz, wcześniej(przed wojną) przed tą firmą nie stały w kolejce samochody na blachach UA, a teraz dzień w dzień stoi po 5-6 samochodów ;) 

"Wcześniej to kuniami orali A teraz nie orzom " taki masz poziom logiki ...

Opublikowano

Ja wczoraj skończyłem kosić. Wilgotność nie powala, bo była między 33 a 41%. Plon tez mniejszy niż w tamtym roku o 2 t z ha. Były kawałki gdzie susza zrobiła swoje i stały puste kolby co ledwo dały 2-3t/ha, ale i były mokrzejsze kawałki gdzie sypnęło 14,5/t z ha. Średnia wyszła 8,14t/ha. 
sprzedane po 870, i coś z uprawy zostało w kieszeni, tak wiec na przyszły rok tez będzie kuku🙂

Opublikowano

Nigdy nie było tylko kukurydzy z UA na zachodniej granicy co teraz, a i firmy ja wożą co nigdy nie woziły (samochody i pociągi).  Niemcy ja biorą i o nic nie pytają. Więc niektóre skupy mogole nie patrzą i nie kupują naszej kukurydzy skoro maja codziennie możliwość zakupu bez suszenia i taniej kukurydzy. Nic do tego nie maja Woźniak i Wawrzyniaki. 

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, QuQurydza napisał:

Nigdy nie było tylko kukurydzy z UA na zachodniej granicy co teraz, a i firmy ja wożą co nigdy nie woziły (samochody i pociągi).  Niemcy ja biorą i o nic nie pytają. Więc niektóre skupy mogole nie patrzą i nie kupują naszej kukurydzy skoro maja codziennie możliwość zakupu bez suszenia i taniej kukurydzy. Nic do tego nie maja Woźniak i Wawrzyniaki. 

Czyli dzień po tym jak Woźniak się zapchał i obniżył cenę o 20 zl,wszyscy nagle zaczęli mieć towar z Ukrainy o 20 zł tańszy 😁 😁😁ale banialuki siejecie...

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano

Wystarczy spojrzeć na Matif po przeliczeniu kukurydza jest 1500zł/t sucha, minus od tego, że jesteśmy w Polsce, minus import z Ukrainy to sucha 1250-1350zł/t będzie wiosną, eldorado na suszeniu nie będzie

Opublikowano

Nic nie wiadomo ,nawozy tanieją rzepak staniał zaraz zboże zacznie tanieć, kukurydza zawsze tanieje na półmetku żniw,ale Górka kiedyś musi się skończyć bo tak to jest jak ktoś chohlo chce się najeść a nie łyżeczką.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
59 minut temu, Murphys napisał:

Wystarczy spojrzeć na Matif po przeliczeniu kukurydza jest 1500zł/t sucha, minus od tego, że jesteśmy w Polsce, minus import z Ukrainy to sucha 1250-1350zł/t będzie wiosną, eldorado na suszeniu nie będzie

No Ukraina to wszystko wyeksportuje A sami będą wungiel jeść...  Pytanie co mówi skupujący gdy chce jak najwięcej zarobić na kukurydzy " panie cena spadła bo towaru od hu.. z Ukrainy , to nie moja wina tylko Ukrainy  " 

Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

faktem jest że Ukraina dołuje ceny,bez dyskusyjnie

Mirkowi w TVP mówią że tak nie jest, a on w to wierzy ;) Jak mówiłem, że z UA przywożą w moje okolice sucha po 1200-1250zl/t to mnie zlinczować chciał xD

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez Matey
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2020? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionac? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273042-ceny-kukurydzy-2019/

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v