Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W rejonie małopolski jest dużo mleczarni gdzie z dostawami ponad 10k średnio nie przeskoczysz ponad 1,8 brutto, czy to zmowa czy nie mogą więcej płacić to opinie są różne. Także jeśli  ktoś mówi o 2zł że źle to jeszcze ma trochę rezerwy ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Gorol25 napisał:

Mateusz1122 szukam mleka hurtem podkarpackie powiat krosnienski 

Regularnie stała współpraca przyjeżdżam odbieram regularnie place do ręki w dniu odbioru nie czekasz cały miesiąc oferuje 2- 2,50zl za litr w zależności jak daleko bym miał jeździć 

Szczegóły do uzgodnienia 

Pozdrawiam 

Za 2.5 to możesz do mnie też  podjeżdżać

Opublikowano
4 godziny temu, Gorol25 napisał:

Mateusz1122 szukam mleka hurtem podkarpackie powiat krosnienski 

Regularnie stała współpraca przyjeżdżam odbieram regularnie place do ręki w dniu odbioru nie czekasz cały miesiąc oferuje 2- 2,50zl za litr w zależności jak daleko bym miał jeździć 

Szczegóły do uzgodnienia 

Pozdrawiam 

Ja też bym chciał wypłatę co odbiór jeszcze z pocałowaniem ręki 😂😂😂😂

Opublikowano
23 godziny temu, ogorek_kiszony napisał:

Wiadomo co z tym progiem 100tys w mlekovicie? Ile jest wyceniony?

Może poszli w ślady mlekpolu?

Progi są bez zmian 

23 godziny temu, ogorek_kiszony napisał:

Wiadomo co z tym progiem 100tys w mlekovicie? Ile jest wyceniony?

Może poszli w ślady mlekpolu?

Progi są bez zmian 

Opublikowano

Byłem dziś w centrali Mlekovity to o większym progu nic nie mówili wiem ze jest zniesiona dopłata do GMO 4 gr także pasze można z GMO  pytałem i powiedzieli ze mozna 20gr premi i15 extra 2gr do oceny 5 lojalnoslciowa i progowąpoliczyłem  i podobnie wyjdzie jak za grudzień  nawet spytałem to  powiediedzieli ze przy takich parametrach  jakie mam  to wyjdzie jak w grudniu tylko czy te parametry się utrzymają oto jest pytanie zobaczymy wycielen nie ma to parametry powinny się utrzymać 

• Like 1
Opublikowano

To tylko pokazuje że piątnica wytycza nowe kierunki i wszyscy grzecznie ją naśladują. Piątnica wprowadziła to wszyscy za nią. Piątnica zniosła to wszyscy za nią. Zarobiły na tym pomyślę spółdzielnie które dostawały gruby hajs od firm produkujących pasze lub nimi handlujące żeby wpisać się na listę no i oczywiście producenci którzy podnieśli cenę o kilkanaście procent . Według mnie jakaś spółdzielnia zrobi dobry hajs na wprowadzeniu mleka od krów z wolnego wybiegu ( czytaj wypasanych) . Taki pomysł spodoba się  ekooszołomom czy zielonym i możliwe że będzie barrdziej rozchwytywany niż pasze no gmo. Tak jak ma to miejsce przy jajkach od kur z wolnego wybiegu. Nikt się nie przejmuje czym one tam są karmione , ważne że mają karmę i wolny wybieg i swobodę. Na to teraz kładzie się największy nacisk. Zresztą to widać na zachodzie i wprowadzeniu przepisu że niedługo obory mają być tylko wolnostanowiskowe a jak ktoś jeszcze wypasa to już wogóle elegancko

Opublikowano

Ja mam na moje 17 krów koło 4 ha wypasu i gdybym miał więcej pola to poświęcił bym jeszcze z 1,5 ha. Chociaż w lato się odpocznie od rozniszenia paszy, gnój dwa razy dziennie itd. Chyba że ktoś ma fajną wolnostanowiskowa na rusztach i paszowóz to już inna bajka. Z drugiej strony mieć 100-150 krów i latać z nimi po wypasach to też nic dobrego dla gospodarza.

Opublikowano

Największy bamber w okolicy ma około 400 dojnych i jest współwłaścicielem małej mleczarni. Żadna krowa nawet na łąkę nie wychodzi a reklamy mleczarni te produkty są super, eko, zielone Mazury itd 😄

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Według mnie jakaś spółdzielnia zrobi dobry hajs na wprowadzeniu mleka od krów z wolnego wybiegu ( czytaj wypasanych) . Taki pomysł spodoba się  ekooszołomom czy zielonym i możliwe że będzie barrdziej rozchwytywany niż pasze no gmo. Tak jak ma to miejsce przy jajkach od kur z wolnego wybiegu. Nikt się nie przejmuje czym one tam są karmione , ważne że mają karmę i wolny wybieg i swobodę. Na to teraz kładzie się największy nacisk. Zresztą to widać na zachodzie i wprowadzeniu przepisu że niedługo obory mają być tylko wolnostanowiskowe a jak ktoś jeszcze wypasa to już wogóle elegancko

Święte słowa 💪 krowy żyjące na wolnym wybiegu w zgodzie z naturą 👌hasła godne reklamy jak to ma miejsce przy kurach tu będzie podobnie luz słońce na okulniku a pasza bez zielonki tylko kiszonki i tmr 😂 Nie krytykuje ale liczy się tylko biznes reklamy  i szczęśliwe krowy na wybiegu 🤠

Opublikowano
13 minut temu, PolonezAtu napisał:

Największy bamber w okolicy ma około 400 dojnych i jest współwłaścicielem małej mleczarni. Żadna krowa nawet na łąkę nie wychodzi a reklamy mleczarni te produkty są super, eko, zielone Mazury itd 😄

Co to za mleczarnia. 

1 minutę temu, GucioJUMZ napisał:

Święte słowa 💪 krowy żyjące na wolnym wybiegu w zgodzie z naturą 👌hasła godne reklamy jak to ma miejsce przy kurach tu będzie podobnie luz słońce na okulniku a pasza bez zielonki tylko kiszonki i tmr 😂 Nie krytykuje ale liczy się tylko biznes reklamy  i szczęśliwe krowy na wybiegu 🤠

O to to . Teraz zarabia się na reklamie. Jak to mówią reklama dźwignią handlu. Dziwie się że jeszcze nikt na to nie wpadł. Unia daje dopłaty do dobrostanu więc i konsument też byłby skłonny zapłacić więcej za produkt od szczęśliwych krów 😄 

Opublikowano
20 minut temu, krzychu121 napisał:

Nigdy wszyscy nie przejdą. To tak jak z ekologia. Mogli by zrobić dodatkową dopłatę do wypasu dla osób które mają możliwości i  poprostu robić na tym dobra reklamę 

jest dopłata do wypasu . 

Opublikowano

W Niderlandach jest dopłata ale to jest około 2 eurocentów  jak pamiętam do litra tam więc tak na prawde to dopłata wpływu  nie ma zbyt wielkiego chyba żę oni też mają dodatkową dopłate do bydła na wypasie oni idą ze względu na koszty i coś około 70 % mleka ma pochodzić od krów chodzących po trawie . 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v