Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ŁukaszDukat napisał:

Cuiavia na wiosnę płaciła 1,70 zł dostawcy który miał niecałe 10k mleka i to jeszcze tylko dlatego, że się co miesiąc kłócił z nimi. Teraz niby trochę więcej ale nadal poniżej 2zl

Normalnie przy 10tys to już wszędzie płacą co najmniej 2,60-2,70 brutto

Opublikowano

u lidera mam za październik 2.93 zł brutto za nie całe 10 tys litrów.

Opublikowano
Dnia 13.11.2022 o 09:55, robert1226 napisał:

Może nie w temacie ale tu zapytam , czy wszystkie mleczarnie to mają że przyjeżdża na kontrol koleś z mleczarni i szuka dziury w całym czy to tylko Sierpc tak świruje??.

Kiedyś to były kontrolę, nie można było nic nie mieć a teraz jak trochę ludzi z sierpca odeszło to już jest trochę inaczej, nie wiem czy maja zmowe z "tobrem" bo ja biorę od swojego "baseniaza" kwity i jest dobrze. A kto ciebie kontroluje? Bo mnie Pan R.K.

Opublikowano
3 godziny temu, vodz napisał:

Kiedyś to były kontrolę, nie można było nic nie mieć a teraz jak trochę ludzi z sierpca odeszło to już jest trochę inaczej, nie wiem czy maja zmowe z "tobrem" bo ja biorę od swojego "baseniaza" kwity i jest dobrze. A kto ciebie kontroluje? Bo mnie Pan R.K.

Ja też kwitów od niego nie biorę , u mnie przyjeżdża z Żuromina pan krzyś spoko facet , tylko mnie wkurza ta ich procedura że tak kontrolują.

Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

Dostawcy mlekpolu wyrośli jak grzyby po deszczu, niektórych pierwszy raz na oczy tu widzę 🤔🤣

Podobno piatnica jakieś niespodzianki cenowe planuje od stycznia daniel ? Chodzi o pozytywne dla ciebie i reszty dostawców 

Opublikowano
11 minut temu, alfa napisał:

Podobno piatnica jakieś niespodzianki cenowe planuje od stycznia daniel ? Chodzi o pozytywne dla ciebie i reszty dostawców 

A konkretniej coś możesz napisać?

Opublikowano

Wydaje mi się ze taka "graniczna" cena bedzie te 2.50 netto. Jak spadnie poniżej, w tych topowych mleczarniach, to będą ludzie krowy kasować a jak powyżej no to aż tak źle się nie wychodzi ale to też kwestia indywidualna każdego gospodarstwa.

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Tak od stycznia tylko nie wiadomo którego roku . Chłopy by chcieli te niespodzianki cenowe na wczoraj 😂😂😂

Alfa chyba cię kuszą ceną żebyś do nich przeszedł 👍

Opublikowano

Uważam podobnie. Każdy te 2.5 netto inaczej by odczuwal. Jak ktoś już przestał inwestować to te 2,5 netto bez kredytu lub jakiejs niedużej kreski na spokojnie wystarczy by dobrze żyć i mieć na zachcianki. Ale ja ktoś niedawno lub właśnie stawia oborę za kilka mln, plus zakup jałówek to już ta cena nie wydaje się taka fajna. Niech do tego dojdzie jedna czy dwie modernizację i może nie starczyć tej ceny. Jeszcze jak ktoś ma dużo swojej ziemi to też to inaczej wygląda gdy ze swoich hektarów starcza mu na utrzymanie bydła. ale jak dojdzie do tego łapanie dzierżaw to znowu się robi nie wesoło. Także kwestia indywidualna. Jeden nie będzie miał co z kasą robić a innemu nie starczy na zobowiązania 

Opublikowano
55 minut temu, greg1985 napisał:

Tak od stycznia tylko nie wiadomo którego roku . Chłopy by chcieli te niespodzianki cenowe na wczoraj 😂😂😂

Alfa chyba cię kuszą ceną żebyś do nich przeszedł 👍

Nieoficjalnie coś tam wiem poczekamy zobaczymy czy prawda 

Opublikowano

Niech zjadą my im też zjedziemy z mlekiem, u mnie to żaden problem z 10 sprzedać od ręki. Dokładać do utrzymania bydła nie będę 😡 Poczekamy do wiosny jak na Zachodzie zaczną wyrzucać sztuki, bo im się pasza skończy.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Krowiarka napisał:

Niech zjadą my im też zjedziemy z mlekiem, u mnie to żaden problem z 10 sprzedać od ręki. Dokładać do utrzymania bydła nie będę 😡 Poczekamy do wiosny jak na Zachodzie zaczną wyrzucać sztuki, bo im się pasza skończy.

Jeżeli zakład nie będzie produkował z pełną mocą produkcyjna to rosną koszty i wtedy dopiero nie może płacić maksymalnej ceny więc to ograniczanie nikomu na dobre nie wyjdzie

Opublikowano
2 godziny temu, marcin168041wppl napisał:

Ja jestem w spomleku ale inny oddział pierwsze słyszę ze chcą zamknąć tam zakład

Znajomy co pracuje w zakładzie produkcyjnym w Chojnicach mówił że firma bierze z mleczarni tygodniowo 300l mleka dla pracowników tzn brali 2 razy w tygodniu ale mleczarnia powiedziała że teraz tylko raz w tygodniu będzie im dostawy robić i tylko do końca roku.

Opublikowano
2 godziny temu, Xawier napisał:

Znajomy co pracuje w zakładzie produkcyjnym w Chojnicach mówił że firma bierze z mleczarni tygodniowo 300l mleka dla pracowników tzn brali 2 razy w tygodniu ale mleczarnia powiedziała że teraz tylko raz w tygodniu będzie im dostawy robić i tylko do końca roku.

To co oni bańkami na rowerach wywozili to z zakładu?😂

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v