Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę drogo wychodzą te wasze metody. 

U mnie lekarz na oborze co 10 - 11 dni i po 10 dniu zastrzyk na po czyszczenie 

Po 20 jeszcze raz dinolictic 

Po30  kontrola czy macica czysta i w 99 procentach tak jest i wchodzi ov 

Po 40 dniu wychodzi inseminacja. Przed inseminacja jest kontrola weta czy weszła jeśli nie to za 7 dni dostaje bioestrovet i za 9 dni acegon i za 10 dni jest już na 100 procent inseminowana. Stosuje to na 100 procent stada wszystkie ruje sztucznie wywoływane i się to sprawdza. Skuteczność 60-70 procent. Wszystko inseminuje weterynarz. Ja tylko jakieś powtórki ale to rzadko bo nie ma na to czasu. 

Jalowki natomiast samym bioestrovetem jadę tylko podaję 12 godzin później niż krowom. Wygodny system na stado ale trochę kosztowny. Ale dołożyć do tego wkładki to dopiero by się zrobiła kasa. U nas idzie wkładka kiedy jakas sztuka ma problem z jajnikami to na 120 sztuk krów liczyłem w 2021 roku poszło 3. Do 150 dnia wszystkie sztuki zazwyczaj są już skutecznie pokryte a nawet ostatnio patrzyłem mam sztukę 100 dni laktacji a 59 dni cielna 

• Thanks 1
Opublikowano
43 minuty temu, Cow_milk napisał:

Trochę drogo wychodzą te wasze metody. 

U mnie lekarz na oborze co 10 - 11 dni i po 10 dniu zastrzyk na po czyszczenie 

Po 20 jeszcze raz dinolictic 

Po30  kontrola czy macica czysta i w 99 procentach tak jest i wchodzi ov 

Po 40 dniu wychodzi inseminacja. Przed inseminacja jest kontrola weta czy weszła jeśli nie to za 7 dni dostaje bioestrovet i za 9 dni acegon i za 10 dni jest już na 100 procent inseminowana. Stosuje to na 100 procent stada wszystkie ruje sztucznie wywoływane i się to sprawdza. Skuteczność 60-70 procent. Wszystko inseminuje weterynarz. Ja tylko jakieś powtórki ale to rzadko bo nie ma na to czasu. 

Jalowki natomiast samym bioestrovetem jadę tylko podaję 12 godzin później niż krowom. Wygodny system na stado ale trochę kosztowny. Ale dołożyć do tego wkładki to dopiero by się zrobiła kasa. U nas idzie wkładka kiedy jakas sztuka ma problem z jajnikami to na 120 sztuk krów liczyłem w 2021 roku poszło 3. Do 150 dnia wszystkie sztuki zazwyczaj są już skutecznie pokryte a nawet ostatnio patrzyłem mam sztukę 100 dni laktacji a 59 dni cielna 

Wie ktoś może jak płaci lacpol Piotrków Kujawski ile by mnie mleko wyszło przy 6tysliteow miesięcznie

Opublikowano

Ja bym raczej nie przywiązywał wagi do kosztów ciąży tylko jaki jest PR albo okmw bo nawet niższy o 10 dni okmw zrekompensuje z nawiązką wyższe koszty na hormony

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, tay29 napisał:

ostatnio u mnie 8/8 po g6g. 2msc jesli rui nie widać. tylko trzeba co do godziny podawac i inseminacja na 16h po ostatnim zastrzyku

Stosowałem to na oborze uwięzionej to moim zdaniem najlepszy program z jakiego korzystałem. Teraz system wykrywania rui robi robotę 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tay29 napisał:

na uwięziówce?

Na wolnostanowiskowej. Ale 6g też się zdaża robić dla problemowych

Edytowane przez kocmen24
Opublikowano

Witam jak u was z ceną za styczeń? U mnie średnia brutto 1,65 przy 3127l normalnie miałbym powyżej 4000 i cenę 1,72 ale wyszło dużo wycieleń na styczeń/luty

białko 3,34

tłuszcz 4,13

Wart-milk sieradz

Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie Jak na ceny mleka wpłynie wojna ? Ja mam swoje zdanie na ten ten temat i chciałbym wiedzieć jak myślą inni . Co do wojny jestem przekonany na sto procent że będzie.  najprawdopodobniej według mnie ruski wjedzie do Ua w poniedziałek nad ranem 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
6 godzin temu, witejus napisał:

napoi konie w Tamizie?

Heh pomyłka 

10 minut temu, leszek1000 napisał:

Moim zdaniem przejmą jakiś kluczny region  koło Krymu i tyle. Raczej wojny nie będzie, chociaż nigdy nie wiadomo. 

Całej Ukrainy nie wezmą. Zbyt dużo stracą 

Ja myślę że połowę.A wojna będzie bo Ukraińcy będą walczyć a ruski nie odpuści chyba ze mu podpiszą że Ukrainy do nato nie wezmą.  Putin wie że Ukraina w nato to policzek dla niego  A wtedy wszyscy na wladka walna sankcje i nasze mleko nie pojedzie na Rosję a to dla nas lipa.  Do tego giełdy pierdykną w dół a razem pójdzie gdt . I różnie może być dla krowiarzy 

• Like 1
Opublikowano

Serio? Ruscy mleka w cholerę eksportują, Włoszczowa już z 10 lat nic do Rosji nie sprzedaje, bo nie chcą, a był to kluczowy rynek. W zeszłych latach mieliśmy eksport właśnie na Ukrainę, także zapewne za kilka dni na zebraniu usłyszę, że nie jest wesoło...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v