Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Rrolniik napisał:

czekaj oby smsa nie było na koniec miesiące że premie za parametry będą większe i -15gr

A u mnie sąsiad w mlekovicie mówi ze ma 2,5 za mleko przy 5 tys 😂😂

Opublikowano
19 godzin temu, radekz200 napisał:

Marcinek Dam Ci za Twoje mleko 1,6 ale musisz je do mnie dowozić 😛😛

To 1,59 i sam przyjeżdżaj. 😊

Opublikowano

Ja mam 2.5... jak mi znajomy przyjedzie po mleko na sery. Sam swoje sprzedaje po 3 w przydomowym sklepiku. Z ciekawości wziąłem taki wędzony serek, 15 zł, jak zważyłem to 310g. Ludzie kupują, bo reklamowane jako eko :D 

Opublikowano
26 minut temu, Bogdan_ja napisał:

O to kara za naśmiewanie się z najlepszej mleczarni 😁😁😎

Pytałem kilku znajomych u większości parametry w dół i to więcej przeważnie niż u mnie, u jednego tylko tłuszcz skoczył do góry o 0,5

Opublikowano

Mi lider zajebal od razu na wypłatę druga polowe stycznia miałem ładnie jak na lidera 4.3 i 3.3 i cyk jebudu 3.9 i 3 i cena  cyk zamiast 2.08 1.96 można można a żywienie się nie zmieniło jak ktoś pisał pewnie przez mrozy jak zawsze 🤣😂

Opublikowano
Dnia 14.02.2022 o 11:03, PolonezAtu napisał:

U mnie co na okolicy odbierają to Mlekovita, Polmlek i jakaś mleczarnia z Przasnysza to i tak mam cenę lepsza niż tamci więc cudów nie wymagam, co nie znaczy że cieszę się z tej ceny.

Jak tam u was płaci ta mlekoma???

Ogólnie jakie mleczarnie polecacie na północy lodzkiego

Ogólnie jakie mleczarnie polecacie na północy lodzkiego

Opublikowano

Na jesieni czyli październik/listopad okolice 1.75 zł brutto było gdzie w Mlekovita była 1.85-1,95 zł.

Opublikowano
28 minut temu, Zenonim napisał:

Haha u mnie to samo parametry pół roku tl 4.5 bi 3.5-3.6 , a od stycznia tl 4.2 i białko 3.2 żywienie nic się nie zmieniło. 

Krowy też się nie cielily i w tej samej fazie laktacji sa identycznie ? Najpierw laboratorium później gadanie o parametrach moje zdanie 

• Thanks 1
Opublikowano
51 minut temu, PolonezAtu napisał:

Na jesieni czyli październik/listopad okolice 1.75 zł brutto było gdzie w Mlekovita była 1.85-1,95 zł.

A skąd jesteś?

Opublikowano
25 minut temu, Zenonim napisał:

Będzie badanie nie martw się. Teraz mam więcej krów w końcu laktacji także, 

I też wszystko zależy od laboratorium.  Znajomy mówi że daje codziennie próbę że zbiornika na somatyke w piatnicy i przy okazji idą parametry i będzie brana próba przez samochód i ta z samochód będzie się różnić od tej wziętej samemu . W tej z samochodu niższe parametry . Żywienie identyczne? Wydajność? Sianokiszonka? Pryzma z kuku też dopiero zakisla i będzie obniżać tłuszcz,  pogoda . A pasza treściwa taka sama ? Bo niektórzy sami robią dadzą więcej rzepaku  soi itp twierdzą że taka sama a parametry inne . Jeśli z zakupu to widzę że firmy też składnikami bujająbo wszystko drogie zmienia się wlokno skrobia itp 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Krowy też się nie cielily i w tej samej fazie laktacji sa identycznie ? Najpierw laboratorium później gadanie o parametrach moje zdanie 

Alfa u mnie z federacji tł ponad 5, niezależna lab 4.8 nawet prywatnie u pierowcy z mleczarni tł 4.7 ale na fakturze 4.1 bywało o co powiesz na to?

30 minut temu, Zenonim napisał:

Będzie badanie nie martw się. Teraz mam więcej krów w końcu laktacji także, 

Podobno u Lydera można zrobić tak że zootechnik z Oceny pobiera próbkę i daje kierowcy że niby ma być wiarogodny wynik. Jak tak dalej będzie to zwijam interes bo nie będe złodziei dorabiał na obcinaniu parametrów.

Opublikowano
2 minuty temu, Xawier napisał:

Alfa u mnie z federacji tł ponad 5, niezależna lab 4.8 nawet prywatnie u pierowcy z mleczarni tł 4.7 ale na fakturze 4.1 bywało o co powiesz na to?

Podobno u Lydera można zrobić tak że zootechnik z Oceny pobiera próbkę i daje kierowcy że niby ma być wiarogodny wynik. Jak tak dalej będzie to zwijam interes bo nie będe złodziei dorabiał na obcinaniu parametrów.

Z laboratorium się zgodzę jak jest różnica to coś nie tak jest pewnie kantują  choc i tak 0.2 0.3 różnicy  może być.  Federacja nie do końca miarodajna.  Nie mówię ze I mlekpol nie kantuje bo wiem że ten proceder też jest ale nie prawie całą jednostka 

Opublikowano
34 minuty temu, Xawier napisał:

Ty będziesz miał w mlekovicie przy obciętych parametrach 1,95 a połowa kraju doi za 1,8 poprostu mlekovita wypracowała sobie elastyczność ceny bez zmiany cennika ale płaci powyżej średniej krajowej i tak więc o co ci chodzi

Opublikowano

Już od paru znajomych słyszałem że jak przeszli z mlekovity do Piątnicy to parametry tłuszcz i białko wzrosło...

41 minut temu, alfa napisał:

I też wszystko zależy od laboratorium.  Znajomy mówi że daje codziennie próbę że zbiornika na somatyke w piatnicy i przy okazji idą parametry i będzie brana próba przez samochód i ta z samochód będzie się różnić od tej wziętej samemu . W tej z samochodu niższe parametry . Żywienie identyczne? Wydajność? Sianokiszonka? Pryzma z kuku też dopiero zakisla i będzie obniżać tłuszcz,  pogoda . A pasza treściwa taka sama ? Bo niektórzy sami robią dadzą więcej rzepaku  soi itp twierdzą że taka sama a parametry inne . Jeśli z zakupu to widzę że firmy też składnikami bujająbo wszystko drogie zmienia się wlokno skrobia itp 

Raz też oddałem jedną próbę na somatyke ze zbiornika a tego samego dnia były klasy, różnica była nie wielka, troszkę nawet na moją korzyść 😂

Opublikowano
30 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ty będziesz miał w mlekovicie przy obciętych parametrach 1,95 a połowa kraju doi za 1,8 poprostu mlekovita wypracowała sobie elastyczność ceny bez zmiany cennika ale płaci powyżej średniej krajowej i tak więc o co ci chodzi

o uczciwość. Może ta 'wysoka' cena wynika z faktu że to co ukradną na parametrach część wezmą dla siebie a resztą gonią cene i jest "SUPER"

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v