Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O co to cen mleka przypomniała mi się taka sytuacja z 20 lat temu na wiosce :

Dwóch o tym samym nazwisku oddawało mleko do mleczarni a kierowca mleczarki woził faktury , no i pomylił się z imionami , a że u jednego było ok 15000 zł wypłaty a u  drugiego 5000 zł , to ten co miał mieć więcej podobno blady się zrobił jak ściana po przeczytaniu faktury 😃

Opublikowano

Jakie taryfy pradu macie na gospodarstwie??

Bo ja mialem g12. Teraz wynienili mi licznik i wy***ali na taryfe C gdzie prad jest 2x droższy. I tlumacza ze przy zużyciu 35tys kv juz dawno powinienem byc ma c.

Opublikowano

Sami wymienili ? Ja mam w Energa , ze 3 lata temu wymienili licznik i nic się nie zmieniło , z jednym rozmawiałem to ma dwa liczniki jeden na dom drugi na gospodarstwo i VAT odlicza oba na G12 .

Ale jak chciałem a tylko dzwoniłem NIP dopisać do faktury to mówili że przestawią na C taryfę , nie zmieniałeś z prywatnego rachunku na fakturę z NIP ?

Opublikowano
Bugii napisał:

Z bratem dobrze wychodzi gdy stary samotny bezdzietny.

Mialem takich kuzynow. Ojciec z matka i 2 braci. Jeden zonaty pole obrabial z ojcem  a matka ze starym kawalerem krowy doila. Ojce podupadli. Oni dalej szopy, maszyny krowy. Ladnie szli do  czasu gdy kawaler nie poznal przedstawicielki od nasionek byczkow. Slub  dziecko. No i  byly kawaler chcial zamiany. Teraz ty przez 15 lat doisz a ja w polu robie. Teraz podzieleni na 2 gospodarstwa. Nawet plot przez srodek podworka stoi. Maszyny oddzielne itp. Byly kawaler ma chyba z 30 doinych i opasy a tak to roslinna. 

w sąsiedniej wsi dwóch braci z rodzinami gospodarzą ze 300szt bydła i usługi kombajn i 3 sieczkarnie dzieci normalnie pracują jest podział obowiązków jeden od maszyn drugi od zwierząt

Opublikowano (edytowane)

Energa u nas wymienia bo przygotowuja do odczytow zdalnych. I teraz ze niby od nowego roku maja wytyczne ze jak gospodarstwo zuzywa wiecej jak 5 tys kv na rok to wala na taryfe C. Nawet tych co nie maja hodowli wala na C. I mowia zeby na dom sobie oddzielny licznik zrobili to dadza im g. A na licznik czekanie 1.5r. 

Teraz to z 1.4zl brutto na c wyjdzie. Bo jest 0.90 netto plus vat i oplaty za przesyl

Edytowane przez Bugii
Opublikowano

Sławek nikt tego nie neguje i to bardzo dobry a może nawet najlepszy układ ale jak jest dobrze w rodzinie a wystarczy jeden zgrzyt i można polecieć....pracownika najwyżej zwolnią itd a tutaj już sytuacja się komplikuje

Opublikowano
1 minutę temu, Marcin133 napisał:

Sławek nikt tego nie neguje i to bardzo dobry a może nawet najlepszy układ ale jak jest dobrze w rodzinie a wystarczy jeden zgrzyt i można polecieć....pracownika najwyżej zwolnią itd a tutaj już sytuacja się komplikuje

Marcin co z ta cena w Polmleku? 😛

Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Mialem takich kuzynow. Ojciec z matka i 2 braci. Jeden zonaty pole obrabial z ojcem  a matka ze starym kawalerem krowy doila. Ojce podupadli. Oni dalej szopy, maszyny krowy. Ladnie szli do  czasu gdy kawaler nie poznal przedstawicielki od nasionek byczkow. Slub  dziecko. No i  byly kawaler chcial zamiany. Teraz ty przez 15 lat doisz a ja w polu robie. Teraz podzieleni na 2 gospodarstwa. Nawet plot przez srodek podworka stoi. Maszyny oddzielne itp. Byly kawaler ma chyba z 30 doinych i opasy a tak to roslinna. 

To było wykorzystywanie. Taki podział, że jeden w polu a drugi w  oborze to żaden podział, tylko spychologia.  

18 minut temu, slawek74 napisał:

w sąsiedniej wsi dwóch braci z rodzinami gospodarzą ze 300szt bydła i usługi kombajn i 3 sieczkarnie dzieci normalnie pracują jest podział obowiązków jeden od maszyn drugi od zwierząt

I jak takie gospodarstwa się potem dzielą pieniędzmi? Kto kupuje np. ziemię jak się jakaś okazja pojawi? Jak będzie jak będzie trzeba przepisać dzieciom? Ze czterech właścicieli będzie? 

Opublikowano
15 minut temu, Bugii napisał:

Energa u nas wymienia bo przygotowuja do odczytow zdalnych. I teraz ze niby od nowego roku maja wytyczne ze jak gospodarstwo zuzywa wiecej jak 5 tys kv na rok to wala na taryfe C. Nawet tych co nie maja hodowli wala na C. I mowia zeby na dom sobie oddzielny licznik zrobili to dadza im g. A na licznik czekanie 1.5r. 

Teraz to z 1.4zl brutto na c wyjdzie. Bo jest 0.90 netto plus vat i oplaty za przesyl

A co tak drogo na g 12 w podnieśli stawki coś 50 i 70 gr od początku roku to jakoś z 40 % wychodzi , a na C pod 1 zł właśnie sąsiad przepisał prąd na syna a ten NIP podał i go na C wstawili odrazu a on jakoś koło 5 kWh pobiera i coś właśnie z pretensjami że nie ta taryfa była , ja zużywam rocznie ok 15 tyś kWh , to co przyjadą i mi taryfę zmienią ?

Opublikowano
Leszy napisał:

2 godziny temu, Bugii napisał:

To było wykorzystywanie. Taki podział, że jeden w polu a drugi w  oborze to żaden podział, tylko spychologia.  

18 minut temu, slawek74 napisał:

I jak takie gospodarstwa się potem dzielą pieniędzmi? Kto kupuje np. ziemię jak się jakaś okazja pojawi? Jak będzie jak będzie trzeba przepisać dzieciom? Ze czterech właścicieli będzie? 

tego nie wiem jak będzie ale możliwe że jako spółka bedą działać ziemię kupują raz na jednego raz drugiego ze sprzetem podobnie podział nie opłacalny bo razem mają większą siłę czas pokaże co dalej obecnie jeden 50 drugi 51 lat jak to mówią ,,w kupie siła,,

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, sebe1033 napisał:

A co tak drogo na g 12 w podnieśli stawki coś 50 i 70 gr od początku roku to jakoś z 40 % wychodzi , a na C pod 1 zł właśnie sąsiad przepisał prąd na syna a ten NIP podał i go na C wstawili odrazu a on jakoś koło 5 kWh pobiera i coś właśnie z pretensjami że nie ta taryfa była , ja zużywam rocznie ok 15 tyś kWh , to co przyjadą i mi taryfę zmienią ?

No normalnie przy wymianie licznika teraz trzeba umowe zmienic. I wala ci c. Jak nie podpiszesz to najwyzej pradu miec nie bedziesz.

G jest regulowana przez panstwo. A C to przemyslowa. Tam podwyzki duzo wieksze teraz ostatnio i na sile ludzi na c wala.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
32 minuty temu, Bugii napisał:

Ja pier**le, nie psuj mi niedzieli

Mam nadzieję że mnie to nie dotknie, w zeszłym roku licznik wymieniony, umowa jeszcze na rok z Energa na stałą cenę, a zużycie pewnie też juz ponad 30 na rok.

Opublikowano
1 minutę temu, Bugii napisał:

No normalnie przy wymianie licznika teraz trzeba umowe zmienic. I wala ci c. Jak nie podpiszesz to najwyzej pradu miec nie bedziesz.

G jest regulowana przez panstwo. A C to przemyslowa. Tam podwyzki duzo wieksze teraz ostatnio i na sile ludzi na c wala.

Ale po co wymieniać licznik rozumiem jak ktoś zmienia bo sam chce (zresztą u sąsiada licznik ten sam) a tak to co kiedyś byli to sami wymieniali z siebie , 

Opublikowano

No u mnie w okolicy to za szybko zrobili. Jeszcze mozna zalozyc panele na starych zasadach prosumenta. I wszyscy montuja bo przy tej cenie pradu to zwrot po 3 latach. U mnie tez na poczatku marca montaż. I tak to jest jak sie jest zbyt chytrym.

Opublikowano
3 minuty temu, komizmo napisał:

Ja pier**le, nie psuj mi niedzieli

Mam nadzieję że mnie to nie dotknie, w zeszłym roku licznik wymieniony, umowa jeszcze na rok z Energa na stałą cenę, a zużycie pewnie też juz ponad 30 na rok.

Miałem umowę na stałą cenę a może obowiązuję dalej ale przyszło pod koniec roku podwyżki i jak się nie zgadzam to wypowiedzenie mogę złożyć 😑 , ale tak to nie ruszali ceny ze dwa lata , a teraz z 40 % wychodzi na rachunku

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, sebe1033 napisał:

Ale po co wymieniać licznik rozumiem jak ktoś zmienia bo sam chce (zresztą u sąsiada licznik ten sam) a tak to co kiedyś byli to sami wymieniali z siebie , 

W mojej okolicy wszystkie liczniki do wymiany bo przygotowuja sie do odczytow zdalnych. Przyslali ze bedzie wymieniony licznik i ze masz miesiac na kontakt w celu zmiany unowy.

Kumplowi ojciec zmarl poszedl przepisac licznik na poczatku stycznia przy zuzyciu 24tys kv tez go na c zrobili.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
Bugii napisał:

3 minuty temu, sebe1033 napisał:

W mojej okolicy wszystkie liczniki do wymiany bo przygotowuja sie do odczytow zdalnych. Przyslali ze bedzie wymieniony licznik i ze masz miesiac na kontakt w celu zmiany unowy.

Kumplowi ojciec zmarl poszedl przepisac licznik na poczatku stycznia przy zuzyciu 24tys kv tez go na c zrobili.

to zmieniam dostawcę prądu i już temu tylko za przesył trzeba by płacić. ja zmieniałem umowew Tauron 1raz jak zakładałem oddzielny licznik na gospodarstwo to było jakieś 15 lat temu. panie w okienku że muszę mieć c powiedziałem że nie zgadzam się i napisałem podanie na g . umowa przyszła na g wied podpisałem. 3lata temu zakładałem fotowoltaike więc zmiana umowy i znów to samo że jakim prawem na gospodarstwo taryfa g? mam napisać w podaniu niby c ale jak złożyłem na g to znów zaakceptowali i kolejne 3 lata lecą na g.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Mateusz1q napisał:

Z rodziną to jedynie dogadanie tak jak etat 160h i płatne dobrze bo lepiej niech pracuje brat np u mnie za 5 tys niż na magazynie za 3

Rzadko gospodarstwa się biorą z znikąd. Zazwyczaj są dziedziczone. Dziwna sytuacja aby jednemu dziecku przepisać  gospodarstwo a drugiemu dać etat na nim. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v