Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam nadzieję że w Mlekpolu od marca nie będzie obniżek bo mam dużo krów ma wycieleniu począwszy od końca lutego przez cały marzec. No chyba że dużo ludzi ma tak samo jak ja i zrobi się więcej mleka to obniżki mogą być oby tylko nie takie jak alfa wróży. 

Pierwszy raz w swoim życiu sprzedalismy wczoraj trochę zboża z gospodarstwa bo tak to zawsze tylko dla siebie było.  Pszenżyto 4 t, owies 1 t i jęczmień jary 1t dla hodowcy trzody . Wszystko po 1100 zł. Tyle zarobiłem że nie wiem co pieniedzmi robic 😂😂. Jednak jak za mleko wyplata co miesiac pewna to czlowiek jakos te kilka dni weselszy poki w ręce nie dorwie faktur do opłacenia 😛

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Nie wiem czy tak fajnie jest w mlekovicie skoro u mnie obniżka około 10 groszy, znajomi po 10-20.

Nie żałujesz że zamieniłeś Łowicz na Mlekovite?? 

Opublikowano

Na tą chwilę spoldzielnie są w dużo gorszej sytuacji niz w listopadzie i grudniu . Także ja bym nie marzył o 2.5 a bardziej żeby utrzymało się około 1.8 . Tym bardziej że idzie wiosna i lato 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, krzychu121 napisał:

Właśnie nie przysłali jeszcze cennika a chętnie zobaczyłbym co tam wydumali. 

Na jesieni w sierpcu przepowiadali że wiosną będzie 2,5 zł u nich a tu już od stycznia w dół kilkanaście groszy. Nie napawa to optymizmem. Ciekawe gdzie ta kasa sie rozchodzi w każdej spółdzielni skoro giełdy cały czas w górę, produkty mleczarskie cały czas w górę ( chociażby ostatnia zagrywka sieci handlowych które z ceny brutto zrobiły cenę netto) a cena za mleko dla rolnika stanęła. Nawet bym powiedział że zaczęły się delikatne korekty w dół 

Nic nie koloryzowalem. Poprostu na jesieni mowil mi to instruktor zebym krow nie kasowal bo cena na poczatku roku zblizy sie do 2.5 zeta. Bo wielka koniunktura na mleko i takie tam blabla Juz wtedy sie z tego smialem ze moze na premiach jeden miesiac. A tu nawet w grudniu bylo to nie osiagalne.

A teraz nowe obciazenia pracownicze  nowym ladem, nowe ceny gazu, produ od stycznia i raczej bedzie okolo 2 zl. 

Przy obecnych naszych kosztach szalu nie bedzie....

Edytowane przez Bugii
Opublikowano (edytowane)

Podliczyłem w Łowiczu wszystkie premie na fakturze za styczeń to jest ich równo 60 gr czyli 1.98-0.60=1.39 czyżby to nas czekało?

Jeszcze 6 gr dopłaty paszowej za Nogmo.

Edytowane przez Zdzinio
Opublikowano

Jakim cudem Ci wyszło  60gr? Premie są dwie po 15gr no można jeszcze liczyć  ta lojalnosciowa ale nie wiem na jakiej zasadzie ona jest bo wcześniej nic o niej nie było...

11 minut temu, Zdzinio napisał:

Podliczyłem w Łowiczu wszystkie premie na fakturze za styczeń to jest ich równo 60 gr czyli 1.98-0.60=1.39 czyżby to nas czekało?

Opublikowano
14 minut temu, Luki86 napisał:

Jakim cudem Ci wyszło  60gr? Premie są dwie po 15gr no można jeszcze liczyć  ta lojalnosciowa ale nie wiem na jakiej zasadzie ona jest bo wcześniej nic o niej nie było...

Dwie premie po 15 dopłata 17 lojalnościowa u mnie wychodzi koło 12 i paszowa 6  to się równa 65 gr!

Opublikowano

Tak tylko ze doplata 17gr nie jest premia tylko jest na stałe i paszowa w sumie też  no a lojalnosciowa tak jak pisałem nie wiem na jakiej zasadzie jest przyznawana bo jest pierwszy raz

Opublikowano
4 minuty temu, Luki86 napisał:

Tak tylko ze doplata 17gr nie jest premia tylko jest na stałe i paszowa w sumie też  no a lojalnosciowa tak jak pisałem nie wiem na jakiej zasadzie jest przyznawana bo jest pierwszy raz

Paszowa nie jest na stałe bo jak wszyscy zniosą gmo to i Łowicz zabierze ja tak jak mlekowita. Moim zdaniem wszystkie premie i dopłaty które nie są wliczone w cenę tłuszczu i białka mogą w każdej chwili zniknąć tak samo i ta 17 gr.

Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

Na tą chwilę spoldzielnie są w dużo gorszej sytuacji niz w listopadzie i grudniu . Także ja bym nie marzył o 2.5 a bardziej żeby utrzymało się około 1.8 . Tym bardziej że idzie wiosna i lato 

To trzeba podnosić ceny na produkty albo zamykać spółdzielnie jak się nie umie zarządzać i podpisuje niekorzystne kontrakty. Jednak najłatwiej obniżyć cenę za surowiec. W której branży panują takie patologiczne zasady? Jak produkuje płoty stalowe i kupuje stal i rosną mi koszty to ktoś mi stal taniej sprzeda? Wyśmieją mnie conajwyzej albo powiedzą że obłąkany. Spółdzielnie mają raj pod tym względem

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mateusz1q napisał:

To trzeba podnosić ceny na produkty albo zamykać spółdzielnie jak się nie umie zarządzać i podpisuje niekorzystne kontrakty. Jednak najłatwiej obniżyć cenę za surowiec. W której branży panują takie patologiczne zasady? Jak produkuje płoty stalowe i kupuje stal i rosną mi koszty to ktoś mi stal taniej sprzeda? Wyśmieją mnie conajwyzej albo powiedzą że obłąkany. Spółdzielnie mają raj pod tym względem

Hahaha dobre . Zott nie dał produktu dla eurocash bo chcieli podwyżki cen 3 miechy nie było zotta i skończyło się tym że zott daje za tą samą cenę.  Z zagranicy wezmą a my swoje w kanal będziemy wylewać.  Jak będziesz miał usługi koszenia kuku po 800 będziesz miał klienta pk 900 też a zrobisz po 1000 znajdą innego.  Jak idziesz po usługę a gościu ci mówi 1200 za ha to bierzesz ? Nie bo drugi z innej firmy ci skosi za 900 to samo z biedronka Lidlem itp.  A poza tym za chwilę to ludzi w mieście nie będzie stać na nabial . A co do twojego płotu . Ty podnosisz cenę jak nie przesadzisz z nią to wezmę od ciebie jak przeholujesz pójdę do drugiego 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
alfa napisał:

12 minut temu, Mateusz1q napisał:

Hahaha dobre . Zott nie dał produktu dla eurocash bo chcieli podwyżki cen 3 miechy nie było zotta i skończyło się tym że zott daje za tą samą cenę.  Z zagranicy wezmą a my swoje w kanal będziemy wylewać.  Jak będziesz miał usługi koszenia kuku po 800 będziesz miał klienta pk 900 też a zrobisz po 1000 znajdą innego.  Jak idziesz po usługę a gościu ci mówi 1200 za ha to bierzesz ? Nie bo drugi z innej firmy ci skosi za 900 to samo z biedronka Lidlem itp.  A poza tym za chwilę to ludzi w mieście nie będzie stać na nabial . A co do twojego płotu . Ty podnosisz cenę jak nie przesadzisz z nią to wezmę od ciebie jak przeholujesz pójdę do drugiego 

oj przejedziesz ty się jeszcze...

• Like 2
Opublikowano

👍 dokładnie jak wyżej nie 10 razy używa tego samego sznurka i 5 tej samej foli do kukurydzy da się da ... zakłady jeden przed drugim robią promocjię by zaistnieć na półce u ,,ży..ka,, zgroza panowie trzeba to ruszyć a takie omegi to do wora a wór do jeziora...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v