Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja jestem w różowej,  wcześniej kilka lat byłem w czerwonej. Kilka lat temu był asf u dzików i świń ok. 15 km ode mnie. Wyrównanie składam i za 2021 rok, oprócz IV kwartału dostałem.  Za IV kwartal byłem poprawić wniosek i też mają niedługo wypłacać. 

Opublikowano

za urodzone prosiaki  kasa wpłynęła można jakąś dziurę zasypać dobre i to 

a co do cen  ciekawe co nasze zakłady zrobią  może 10 gr podniosą  a powinni 30

Opublikowano

Jaka cena w łódzkim w poniedziałek sprzedane po 6,50 + vat,  cus się zmieniło czy podobne ceny , nie wiem czy sprzedac przed świętami czu po żeby nie stanialy po światach 

Opublikowano

Moje pytanie dotyczyło wniosków na urodzone prosięta 

19 minut temu, dragonek80 napisał:

do końca lutego był nabór na IV kwartał

opisałem całą sytuację i puściłem meilowo do centrali jak się oni do tego odniosą

Opublikowano

W tym roku przed świętami będzie takie takie wariactwo z ceną, że różnica między kupującymi może wynieść złotówkę na kilogramie i każdego dnia będzie inna cena.

Opublikowano

Decyzja na prosiaki przyszła. Na zapomogę czekam.

Porównując nas rolników do przedsiębiorców którym wypłacali covidowe w dniu następnym po złożeniu wniosku, to można powiedzieć że władza ma nas w d...

Przecież sprawdzenie ile urodziło się prosiaków w danym okresie to maksimum 2 minuty, a u mnie sprawdzali ponad miesiąc. Chyba im się porozłaziły po całym IRZ. (takie żwawe stadko)

Opublikowano (edytowane)

Ja niestety nie dostanę pomimo tego, że w moim gospodarstwie są utrzymywane świnie w cyklu zamkniętym od kilkudziesięciu lat tylko, że w styczniu tego przejąłem całe gospodarstwo rolne od rodziców. Przedwczoraj się dowiedziałem, że to się nie liczy, że mój tata spełniał wszystkie wymagania i ja jestem traktowany na nowy rolnik  i na dzień 15 listopada nie miałem stada świń. Po mimo tego co mi powiedzieli w ARiMR złożyłem wniosek, a składałem go na 80 sztuk prosiąt.

5 godzin temu, adamn999 napisał:

prosięta urodzone między 15 listopada a 31 marca, które zostały zgłoszone i oznakowane do 15 kwietnia, wnioski można składać do 29 kwietnia.

Edytowane przez waldek0093
Opublikowano (edytowane)

Tata może złożyć wniosek jedynie za prosięta urodzone do końca roku 2021 i taki wniosek już złożył. W styczniu zamknął siedzibę stada w ARiMR i w inspekcji weterynaryjnej. Za prosięta urodzone w tym roku nie może składać wniosku.

18 minut temu, MARAKAM napisał:

To niech tata złoży na siebie

Edytowane przez waldek0093
Opublikowano

W Polsce mamy obecnie sytuację, w której zakłady robią wszystko by nie podwyższać cen i jak na razie nie zmieniają cenników w porównaniu z zeszłym tygodniem. Sytuacja ta irytuje rolników, ponieważ wysokie koszty produkcji nadal nie pozwalają na spokojne spinanie budżetu. Czy skupujący długo się będą opierać przed podwyżkami? Myślę, że nie, ponieważ świń brakuje nie tylko u nas, ale i w Niemczech, a co za tym idzie nie można uzupełnić towaru w takim stopniu, jakim by się chciało z importu. Dodatkowo rząd zapowiada złagodzenie restrykcji związanych z Covid-19, a niektórzy sugerują, że UE będzie chciała wycofać się z większości ograniczeń i będzie skracać okresy kwarantanny, co poprawi procent obsady w zakładach. Jedynym czynnikiem, który będzie więc ograniczać podwyżki w skupach to handel, który moim zdaniem będzie musiał również zakładom płacić wyższe stawki, a to z kolei odbije się na cennikach w sklepach. Tak to już jest, żaden zakład, ani handel nie może sobie pozwolić na straty z tytułu produkcji mięsa i jego dystrybucji.

Marcinkowscy pozostali wierni powyższej informacji i dalej jest 8.50 E, zresztą co widać większość zakładów postąpiła podobnie

Opublikowano

Dalsze wypychanie ludzi na nakładczy przy tych cenach pasz... Marcinkowscy mają biedę, bo bardzo dużo ściągali z Niemiec. Teraz pewnie przepłacają za towar z polskich ferm, a drogie zakupy dużych partii rekompensują sobie skubiąc drobnych hodowców. Z takim podejściem szybko padną i zostaną przejęci za grosze. To już duński Sokołów lepiej traktuje swoich dostawców niż rzekomo polska firma rodzinna...

Opublikowano
8 godzin temu, ws71 napisał:

W Polsce mamy obecnie sytuację, w której zakłady robią wszystko by nie podwyższać cen i jak na razie nie zmieniają cenników w porównaniu z zeszłym tygodniem. Sytuacja ta irytuje rolników, ponieważ wysokie koszty produkcji nadal nie pozwalają na spokojne spinanie budżetu. Czy skupujący długo się będą opierać przed podwyżkami? Myślę, że nie, ponieważ świń brakuje nie tylko u nas, ale i w Niemczech, a co za tym idzie nie można uzupełnić towaru w takim stopniu, jakim by się chciało z importu. Dodatkowo rząd zapowiada złagodzenie restrykcji związanych z Covid-19, a niektórzy sugerują, że UE będzie chciała wycofać się z większości ograniczeń i będzie skracać okresy kwarantanny, co poprawi procent obsady w zakładach. Jedynym czynnikiem, który będzie więc ograniczać podwyżki w skupach to handel, który moim zdaniem będzie musiał również zakładom płacić wyższe stawki, a to z kolei odbije się na cennikach w sklepach. Tak to już jest, żaden zakład, ani handel nie może sobie pozwolić na straty z tytułu produkcji mięsa i jego dystrybucji.

Marcinkowscy pozostali wierni powyższej informacji i dalej jest 8.50 E, zresztą co widać większość zakładów postąpiła podobnie

Na szczęście na samym początku tego łańcucha produkcji mięsa i jego dystrybucji są rolnicy, którzy jak to rolnicy, śmiało mogą sobie pozwolić na straty z tytułu swojej działalności.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, vip2323 napisał:

Niemcy + 0,05

Skąd info ? 

Ciekawe czy pójdzie coś u nas do góry 

Podobno świń coraz mniej już się wyprzedają powoli każdy sprzedaję tylko największe 

Edytowane przez damianos95
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v