Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
krilan06 napisał:

Jeszcze ciekawiej jak liczysz ile trzeba sprzedać tuczników żeby kupić tonę mocznika

A co wy karmicie świnie mocznikiem i saletrą 😜?

czesio200 napisał:

20lat temu na tone saletry trzeba było sprzedać 2 tuczniki (niecałe) dziś w czasach nowego ładu 8-9 tuczników...

20 lat temu za ha ziemi trzeba było sprzedać 10 tuczników dziś 100 nie cholery nie mogę zrozumieć czemu ludzie wtedy tej ziemi nie kupowali a dziś przy tych relacjach się zabijają o nią 😎

• Like 1
Opublikowano

Dawniej ziemia po 2 tys byla pozniej po 15tys dzis ta sama ziemia kosztuje 50 tys i wyzej 

Znajomy w 2002 roku kupil ciagnik nowego zetora i sprzedal na niego 120 tucznikow w ciagu 1.5 roku cena to 4.1 -4.4 za kg netto  i worek 50kg koncentratu za 40zl

A dzis co za tyle tucznikow kupisz ? 

Opublikowano
48 minut temu, Rogas71 napisał:

A co wy karmicie świnie mocznikiem i saletrą 😜?

20 lat temu za ha ziemi trzeba było sprzedać 10 tuczników dziś 100 nie cholery nie mogę zrozumieć czemu ludzie wtedy tej ziemi nie kupowali a dziś przy tych relacjach się zabijają o nią 😎

Wystarczy że Unia wyjdzie z pomysłu dopłat do produkcji rolnej i masz cenę w granicach 15-20 tys/ha[obecnie czy się stoi ,czy się leży tysiąc i więcej się należy] tylko idiota  z tego by nie skorzystał, dolicz szalone dzierżawy i po 20-25  latach masz zwrot kasy + dalej ziemię

Opublikowano
1 godzinę temu, Rogas71 napisał:

tuczników dziś 100 nie cholery nie mogę zrozumieć czemu ludzie wtedy tej ziemi nie kupowali a dziś przy tych relacjach się zabijają o nią 😎

Czemu ? Jak to ojciec powiedział - "tyle mi wystarczyło , żeby godnie żyć " i faktycznie wtedy pieniądze na kupkach leżały w domu po 20 , czy 40 tyś, po sprzedaży świń.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Rogas71 napisał:

20 lat temu to ziemia już była pokupna, ale sprzedający jeszcze nie wyczuli, że można za nią więcej żądać. 

30 minut temu, ws71 napisał:

Wystarczy że Unia wyjdzie z pomysłu dopłat do produkcji rolnej i masz cenę w granicach 15-20 tys/ha[obecnie czy się stoi ,czy się leży tysiąc i więcej się należy] tylko idiota  z tego by nie skorzystał, dolicz szalone dzierżawy i po 20-25  latach masz zwrot kasy + dalej ziemię

Musiałby powstać ogromny kryzys aby ziemia do takiej ceny spadła. Na ziemię jest popyt i jest to popyt na ziemię bez dopłat(bo tak się bierze w dzierżawę i jeszcze się dopłaca)

14 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Czemu ? Jak to ojciec powiedział - "tyle mi wystarczyło , żeby godnie żyć " i faktycznie wtedy pieniądze na kupkach leżały w domu po 20 , czy 40 tyś, po sprzedaży świń.

O jakich czasach mówisz, i jaka była wtedy wartość tego pieniądza.?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.01.2022 o 18:57, ws71 napisał:

Możesz doprecyzować, bo jeżeli sprzedaje bez faktycznego pokrycia w sztukach to w przyszłości może mieć grube problemy

Odnośnie ogrodzenia gospodarstwa na ASF z refundacją 80% ceny netto i deklarowanej ilości świń ...piszesz bzdury .

Ja również temat przerabiałem i wiem ,że wymagana ilość zwierząt to ok 60 sztuk rocznie aby spełnić wymagane minimum .

Odsyłam do Armir Toruń  po informację .

Cena na dziś 4.2 netto .

Ludzie na tym forum takie bzdury wypisują ,że odpuściłem sobie Agrofoto .

Edytowane przez RafaKdziela
  • Like 1
Opublikowano

Chciałem dzisiaj zrobić spis stada i nie ma ilości trzody. Jak to kurna zrobić teraz. Trzeba jechać do biura powiatowego bo nie wiem ile tam jest tego podane ostatecznie.

Opublikowano
Przed chwilą, migacz napisał:

Chciałem dzisiaj zrobić spis stada i nie ma ilości trzody. Jak to kurna zrobić teraz. Trzeba jechać do biura powiatowego bo nie wiem ile tam jest tego podane ostatecznie.

No tyle co w chlewni... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v