Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

6 minut temu, slawek74 napisał:

to z czego państwo będzie brać pieniądze na pincety 🤔 mnie obniżka wat nie ratuje ... jak i wielu....

To przejdź na ryczałt

a może ty na wat byś przszedł 🤔

• Haha 1
Opublikowano
Jurniczek napisał:

A ile Pan tego VAT-u musi oddać za zboże? 23%?. Opętało was coś że tak Vat-u bronicie? tak was BOLI że inni mogą kupić z 8% vatem ?.Brak słów na takie zachowanie.

jakie zachowanie ? że jedni dostaną a inni ,,0,, ?

radekz200 napisał:

A na przyczepy vatu nie obniżyli? 🤔

nie 😁 kupuj bez watu 😉

• Haha 1
Opublikowano

Jak zawsze PiS rozdaje nie swoje pieniądze - obniży VAT na paliwo wybranym , a innym podniosą podatek, żeby się wyrównało - finalnie i tak za to zapłacą wszyscy konsumenci - firmy wpuszczą to koszty i podniosą ceny

• Haha 2
Opublikowano

niektórzy jeszcze nie widzą że sami płacą za to co pis im niby daje. oj będzie ręka śmierdziała jak sie obudzą i zobaczą gdzie ją włożyli.

Opublikowano
2 minuty temu, pierzo napisał:

Jak zawsze PiS rozdaje nie swoje pieniądze - obniży VAT na paliwo wybranym , a innym podniosą podatek, żeby się wyrównało - finalnie i tak za to zapłacą wszyscy konsumenci - firmy wpuszczą to koszty i podniosą ceny

Ty rozumiesz co ty piszesz?. Nie pobrany VAT rozdaje?

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Jurniczek napisał:

Ty rozumiesz co ty piszesz?. Nie pobrany VAT rozdaje?

to na czym zyskasz i ile? zapracowałeś na to?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Hahhahahha, to się uśmiałem xD 

Tylko jak sprzedam zboże, to VAT muszę oddać, a ty nie ?? To może będzie sprawiedliwiej, jak na zboża, owoce i warzywa wprowadzą VAT 0% ??

Wiedziałeś w co wchodzisz, jak źle to zmień na ryczałt.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Wiedziałeś w co wchodzisz, jak źle to zmień na ryczałt.

Nie wiedziałem, że VAT-eusz zmieni VAT na paliwa ... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Pafnucy napisał:

i tak się dzieli naród,. zawiść i zazdrość ma się coraz lepiej....

Oj tak...jest w tym cel, jedno się nagłaśnia drugie się robi itd.

Tomasz a akcyzę odliczasz jak to jest z tym, to może jak nie jedno to drugie 🤔

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

.jest w tym cel,

mam wrażenie, że ostatnio to i celów brak. bardziej , kto wcześniej wstanie, ten coś wymyśla....

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Tomasz a akcyzę odliczasz jak to jest z tym, to może jak nie jedno to drugie 🤔

Rolnik VAT tak samo ma zwrot akcyzy jak  RR.

Wiesz, ja jako rolnik VAT nie stracę na tej obniżce, tylko taka obniżka po prostu robi dysproporcję między rolnikiem VAT a RR, co moim zdaniem jest zagraniem trochę nie fair ze strony rządu. Dla mnie jedyna zaleta, to taka, że nie będę musiał składać o zwrot VAT do US tylko od razu ten zwrot dostanę na stacji. Tylko RR jak będzie sprzedawał swoje produkty to końcowo dostanie netto+vat, ja też dostanę na fakturze niby netto+vat, ale vat już będę musiał oddać do US.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Eee to biedy nie masz. Nakup teraz paliwa aby mieć przed  obniżka vatu🙂

Napiszę jeszcze raz, nie ma znaczenia kiedy kupię ;) Zresztą myślę, że lepiej teraz kupić, bo znając życie, jak wejdzie ta obniżka, to stacje podniosą sobie marże, i cena netto która mnie interesuje to wzrośnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Hahhahahha, to się uśmiałem xD 

Tylko jak sprzedam zboże, to VAT muszę oddać, a ty nie ?? To może będzie sprawiedliwiej, jak na zboża, owoce i warzywa wprowadzą VAT 0% ??

Nie tłumacz bo to nic nie da. Niektórzy nie mogą pojąć że to obniżka tylko dla wybranych. Jestem ciekaw czy jak kiedyś wpadną na kolejny tak za***isty pomysł jak teraz tylko pójdą w drugą stronę  i podniosą np VAT na nawozy , nasiona itd na 23% to czy tak będą ochoczo piać z zachwytu. Jak już mówiłem. Chcieli obniżyć cenę paliw to jest kilka innych podatków do obniżenia na których skorzystali by wszyscy. Albo niech wprowadza jeszcze jak napisałeś 0% na płody rolne żeby walczyć z inflacja wtedy to byłby raban. Dla vatowcow to zadna różnica ale może ci co się teraz tak cieszą zrozumieli by o co w tym wszystkim chodzi. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał:

hmm , czy aby na pewno ?

A to powiedz jak stracę ?? Zamiast składać o zwrot do US to od razu zapłacę mniej i tyle. Chyba, że stacje podniosą cenę netto, to wtedy stracę ;) 

Dokładnie, tak jak @krzychu121 piszesz, ciekawe czy @Rolnik1973 by tak piał z zachwytu jakby wprowadzili 0% VAT na płody rolne xD 

Opublikowano

Napiszę do tych co się cieszą że na RR zostali i ile zaoszczędzą ...

zmiana na pewno będzie tymczasowa, kilka miesięcy niech by było, w tym czasie stacje będą urywać z tej różnicy grosik po grosiku i podnosić ceny, zwiększając własne marze, aż w końcu przyjdzie dzień w którym premier wróci do 23% VATu i się okaże że z dnia na dzień będzie obowiązywać nowa lepsza cena na lepsze czasy.

tak jest z każdą dopłatą, pomocą, dotację ... wszystko to zżera handel i producenci dotowanych produktów

• Like 3
Opublikowano
7 godzin temu, krzychu121 napisał:

Nie chce wrzucać wszystkich do jednego worka ale znowu najbardziej obniżkę odczują nieroby i ci którzy mało inwestują. Dla przedsiębiorców  to żadna obniżka. Chcieli obniżyć cenę to mogli inne podatki obniżyć . Niedługo znaczna część ludzi w Polsce pójdzie na bruk jak PiS przegra wybory a nowi zakończą te rozdawnictwo. 

Tu powyżej obrażales.

2 godziny temu, krzychu121 napisał:

No to już się zakładamy? Słaba masz ta szkole skoro się cieszysz z tej niby obniżki . Wytlumacz mi skoro też jesteś płatnikiem VAT co daje ci obniżenie vatu z 23 na 8 %? Jaka masz z tego korzysc? I wskaż mi gdzie nazwałem rolników nierobami. 

49 minut temu, slawek74 napisał:

wykształcenie to nie końecznie z rozumem zauważyłem i jak narazie to ty obraższasz...

4 godziny temu, Daniel2012 napisał:

Chłopaki rolnicy wyrzućcie tego Pana z forum ponieważ nazywa rolników którzy nie są płatnikami vat - nierobami. Wielki hrabia się znalazł. Obniżono cenę paliwa i jeszcze zle, ale takim chodzby do 1 zl obnizyli to będą narzekać typowe społeczniaki. Aby narzekac... Proszę się cieszyć, że nie jest po 7 zł.

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Napiszę jeszcze raz, nie ma znaczenia kiedy kupię ;) Zresztą myślę, że lepiej teraz kupić, bo znając życie, jak wejdzie ta obniżka, to stacje podniosą sobie marże, i cena netto która mnie interesuje to wzrośnie.

To jak nie ma znaczenia to co drążyć temat🤔  a z cenami jak będzie to czas pokaże.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v