Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy krzyczy że tanio idzie z UA a co powiedzą chlewnie co mają , kurniki i paszy swojej nie mają na tyle , sam jak bym miał możliwości to bym podjechał pod granicę i brał po 900 zł niż sąsiadowi płacił po 1500 zł za pszenicę . Wiadomo zboże nie zdrożało a trochę obtaniało to nawozy powinny spaść a tu ceny nadal za wysokie , szkoda że UA niema NPK i azotów tylko Białoruś i Rosja .

Opublikowano

czyli wg Ciebie najlepiej gdyby rolnik produkujący zboże za darmo je oddawał bo wtedy opłacało by się świnie za 2 zł sprzedawać no super polityka ... a jak by to naszym rządzącym pasowało, nie wiem jak można obwiniać rolników produkujących zboża za drogie pasze, niby to jego wina że urąbali cenę tucznika bo produkcję przejęły różne smithfieldy, którym zawsze będzie sie to opłacać przy takiej skali produkcji, dlatego Ci którzy mają produkcję zwierzęcą powinni zabiegać o wyższe ceny swoich produktów a nie winę zwalać na innych rolników którzy akurat uznali że wolą tylko produkcję rośinną , każdy sam decyduję co ma na swoim gospodarstwie i później ponosi tego konsekwencje a żalenie się że ten rolnik zbożowiec jest zły bo zawyża ceny paszy  jest zwyczajnie słabe 

16 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Każdy krzyczy że tanio idzie z UA a co powiedzą chlewnie co mają , kurniki i paszy swojej nie mają na tyle , sam jak bym miał możliwości to bym podjechał pod granicę i brał po 900 zł niż sąsiadowi płacił po 1500 zł za pszenicę . Wiadomo zboże nie zdrożało a trochę obtaniało to nawozy powinny spaść a tu ceny nadal za wysokie , szkoda że UA niema NPK i azotów tylko Białoruś i Rosja .

Opublikowano

Jak co powiedzą ?Rozmawiałem z kolegą "świniarz "i chwali sobie że ma zysk -Jak to liczy nie wiem ale wyliczył mi zę1 beczka gnojowicy to 1200 zł jak policzyłem to żyje z gnojowicy -to wszystko kwestia sposobu liczenia dochodu a drobiarze zawsze płakali jadąc mercedesem że ich nie stać na drugie Ferrari

6 minut temu, witejus napisał:

JA

A kto ci zabrania "kryć"

🙃

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, jan88 napisał:

czyli wg Ciebie najlepiej gdyby rolnik produkujący zboże za darmo je oddawał bo wtedy opłacało by się świnie za 2 zł sprzedawać no super polityka ... a jak by to naszym rządzącym pasowało, nie wiem jak można obwiniać rolników produkujących zboża za drogie pasze, niby to jego wina że urąbali cenę tucznika bo produkcję przejęły różne smithfieldy, którym zawsze będzie sie to opłacać przy takiej skali produkcji, dlatego Ci którzy mają produkcję zwierzęcą powinni zabiegać o wyższe ceny swoich produktów a nie winę zwalać na innych rolników którzy akurat uznali że wolą tylko produkcję rośinną , każdy sam decyduję co ma na swoim gospodarstwie i później ponosi tego konsekwencje a żalenie się że ten rolnik zbożowiec jest zły bo zawyża ceny paszy  jest zwyczajnie słabe 

To jest koszt składowy produkcji zwierzęcej dlaczego mam chcieć żeby był droższy ? Czy protestowałbyś przeciwko tańszym nawozom żeby grupa azoty miała zyski ?  Jak parę miesięcy temu pszenica bywała po 1900 zł to sprzedawałeś sąsiadom na pasze taniej czy liczyłeś na jak najwyższą stawkę ?  Odpowiedz jest prosta -nie, a produkujący wieprzowinę porostu zmniejszyli produkcje. Niech decyduje rynek.  To hipokryzja i moralność Kalego.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Po pierwsze to hodowcy świń są naiwni -od kilkunastu lat wierzą że wreszcie się odkują i zarobią wielkie pieniądze ,a tymczasem na i świni zarabiają tyle co za 1 godzinę pracy średnio wykształcony pracownik i 1/2 godziny fachowiec .Po drugie brak im odwagi by coś w życiu zmienić i zaprzestać tego bezsensownego hobby .Po trzecie nawet nie potrafią zaplanować zasiewów tak  aby mogli je sprzedać i nie być uwiązanym -zawsze gdzieś jęczmień i tłumaczenie a co z marnym zbożem .I nie dokuczam nikomu ale opisuję moje odczucia i analizę po wysłuchaniu nie jednej  wypowiedzi (więc niech nikt nie czuje się urażony)

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Produkcja polskiej wieprzowiny jest nie opłacalna i szkoda bo jak braknie całkiem u nas świni to co będziemy jeść ? przecież te importowane mięso do niczego się nie nadaje , po uduszeniu czy upieczeniu trzeba natychmiast to zjeść bo jak zostanie i ostygnie tylko do psa , podobnie drób .

Opublikowano
17 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Chciałbym zauważyć że tu piszemy o cenach nawozów!

Oczywiście że o nawozach a jak z produkcji zostaje jak wspominałem gnojowica to przecież nawóz dla mnie powiązanie jasne i czytelne 

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

JA

Było zożyć wnoisek , chyba że Puławy uznały że  u Ciebie nie było suszy

Opublikowano
17 minut temu, witejus napisał:

nie było suszy, nie było gradu.

Więc głupio nie pitol kto złożył to dostanie , kto ma 1-5 ha to pasuje ta zapomoga, 

Opublikowano

Jak możesz dostać jak nie złożyłeś , ja w totka nie gram to nie wygram i nie mam pretensji

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

nie było suszy, nie było gradu.

Zwracam honor myślałem żeś kawaler. Ja bym wolał bez suszy i bez tego obiecanego majątku suszowego. A ja myślę że to forma odszkodowania za pozostawanie "trwanie" w związku małżeńskim (skoro przebąkiwali że to warunek )🙂

Opublikowano
32 minuty temu, miwigos napisał:

Jak możesz dostać jak nie złożyłeś , ja w totka nie gram to nie wygram i nie mam pretensji

Tobie coś się pomerdało?gdzie napisałem że mam jakieś pretensje?i do kogo, jeszcze raz mówię ,pytałeś to odpowiedziałem, krótko i na temat, a ty dorabiasz idiotyczne historyjki do tego, jeszcze przy okazji obrażając mnie ni w pizdę ni w oko.

Opublikowano
5 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Każdy krzyczy że tanio idzie z UA a co powiedzą chlewnie co mają , kurniki i paszy swojej nie mają na tyle ,

A co konia obchodzi, że się wóz przewrócił? Co mnie obchodzi powyższe?  Nie ma paszy, musi zacisnąć zęby i bulić. Może też hodować tyle, na ile starczy paszy. I naprawdę nie mam nic do hodowców, szanuję ich pracę.  Ale skoro muszą kupować, taki ich wybór.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v