Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, EppS napisał:

Wiarygodność firmy traci się raz, nie widzę w tym nic zdrożnego że wywiązali się z umowy  a ty próbujesz stosować moralność Kalego. Druga sprawa jest jeszcze Anwil nawóz był dostępny.

GA czy Orlen to jeden moloch brak jest konkurenci i wyciskają nas jak cytrynę do cherbaty i dziwię się że ich bronisz ? 

Dlaczego? 

Opublikowano

Bo nic strasznego nie robią że maksymalizują zyski dla swoich akcjonariuszy to dobrze tak działają firmy w kapitalizmie chyba że marzą Ci się przydziały, jeżeli wywindowali cenę ponad normę trzeba kupować gdzie taniej, możesz zaimportować nawóz z Niemiec jest wolny przepływ towarów.

Opublikowano
19 minut temu, Zodiax napisał:

Mylisz się wtedy było inaczej nawóz był po 1100 saletra i skokowo zaczął rosnąć a GA miała umowy z Niemiec co chciała się wywiązać i nie stracić tamtego rynku naszym kosztem 

A teraz i tak straci ten rynek bo Niemcy  sprowadzają ciekły amoniak z Australii i się śmieją z naszych biznesmenów 

Zawsze naszym kosztem i Polak zapłaci . czemu nie sprowadzają Amoniaku jak Niemcy ? .

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Zawsze naszym kosztem i Polak zapłaci . czemu nie sprowadzają Amoniaku jak Niemcy ? .

Bo sprowadzają droższy gaz i GA musi produkować drogi azot i ogłosić pseldo sukces ha ha 

Opublikowano
32 minuty temu, Zodiax napisał:

Człowieku ty nie widzisz że ja kupiłem drogi nawóz ob moj tani nawóz wyjechał do Niemiec a exsport do Niemiec produktów nie przetworzonych by Niemcy je przetwarzali i wysyłali na cały świat robili biznes jest w naszym interesie ? Jak to możliwe że polska myśl jest mnie efektywna od tej niemieckiej ?

Trzeba było dochodzić swoich praw na drodze sądowej, skoro uważasz, że prawo stało po Twojej stronie.

Co do drugiej części wypowiedzi, tutaj jesteś w błędzie. Polska eksportuje bardzo dużo gotowych produktów, branża mleczarska tutaj przoduje. Jeśli chodzi o mięso i przetwory mięsne to tutaj biorąc pod uwagę całą branżę mięsną (wieprzowina, wołowina i drób) wywozimy z Polski prawie 3x więcej towaru niż przywozimy z zagranicy! Owszem dużo wywozimy półproduktów, ale weź pod uwagę, że 20 lat temu Polska i polskie firmy przetwórcze pracowały w stodołach i ten przemysł dopiero wstawał z kolan po dekadach spędzonych pod ruskim butem. W tym czasie zachodnie firmy zdobywały rynki na całym świecie. Na szczęście to się powoli zmienia, chociażby Czechów dosłownie zalewamy naszą PRZETWORZONĄ żywnością i oni domagają się tego samego co Ty - zablokować handel z Polską. Nie da się, jesteśmy w UE i bierzemy wszystko w pakiecie.

Swoją drogą naiwne jest myślenie, że jak nasze płody rolne zostaną przetworzone w kraju i wyeksportowane za granicę to nasi rolnicy zarobią więcej. Otóż nie zarobią, jeśli przetworzymy żywność i sprzedamy dalej, to zarobią producenci i pośrednicy.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, EppS napisał:

Bo nic strasznego nie robią że maksymalizują zyski dla swoich akcjonariuszy to dobrze tak działają firmy w kapitalizmie chyba że marzą Ci się przydziały, jeżeli wywindowali cenę ponad normę trzeba kupować gdzie taniej, możesz zaimportować nawóz z Niemiec jest wolny przepływ towarów.

Masz rację mamy wolny rynek tylko w teorii to już GA pokazała jestem pewien że Niemcy taniej mi nawozu nie sprzedają jak to miało miejsce rok temu co GA sprzedała Niemcom taniej nisz wam 

Opublikowano

Bazujesz w dużej mierze na domysłach i trochę teoriach spiskowych, firmy transportowe kupowały ON w Niemczech i chwalili jakość i cenę.

Opublikowano
1 minutę temu, oregano napisał:

Trzeba było dochodzić swoich praw na drodze sądowej, skoro uważasz, że prawo stało po Twojej stronie.

Co do drugiej części wypowiedzi, tutaj jesteś w błędzie. Polska eksportuje bardzo dużo gotowych produktów, branża mleczarska tutaj przoduje. Jeśli chodzi o mięso i przetwory mięsne to tutaj biorąc pod uwagę całą branżę mięsną (wieprzowina, wołowina i drób) wywozimy z Polski prawie 3x więcej towaru niż przywozimy z zagranicy! Owszem dużo wywozimy półproduktów, ale weź pod uwagę, że 20 lat temu Polska i polskie firmy przetwórcze pracowały w stodołach i ten przemysł dopiero wstawał z kolan po dekadach spędzonych pod ruskim butem. W tym czasie zachodnie firmy zdobywały rynki na całym świecie. Na szczęście to się powoli zmienia, chociażby Czechów dosłownie zalewamy naszą PRZETWORZONĄ żywnością i oni domagają się tego samego co Ty - zablokować handel z Polską. Nie da się, jesteśmy w UE i bierzemy wszystko w pakiecie.

Swoją drogą naiwne jest myślenie, że jak nasze płody rolne zostaną przetworzone w kraju i wyeksportowane za granicę to nasi rolnicy zarobią więcej. Otóż nie zarobią, jeśli przetworzymy żywność i sprzedamy dalej, to zarobią producenci i pośrednicy.

Nawet jak polski rolnik nie zarobi tylko polski przemysł to kasa zostanie w Polsce i nie ważne kto zarobi ważne by to Polak zarobił a nie Niemiec 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Zodiax napisał:

polski przemysł to kasa zostanie w Polsce

a jest taki?

Opublikowano
1 minutę temu, EppS napisał:

Bazujesz w dużej mierze na domysłach i trochę teoriach spiskowych, firmy transportowe kupowały ON w Niemczech i chwalili jakość i cenę.

Bez urazy ale to nie teorie spiskowe tylko rzeczywistość i nieudolność nie bez przyczyny Niemiec jest bogaty a Polak biedny  ps czy ty tego nie widzisz ? 

Opublikowano
1 minutę temu, Pafnucy napisał:

a jest taki?

Jest mnóstwo polskich większych i mniejszych biznesów w branży rolnej i tam pracują Polacy i to oni powinni zarabiać a nie obcy kapitał 

Opublikowano
1 minutę temu, Zodiax napisał:

to oni powinni zarabiać a nie obcy kapitał 

no dobra. jakie masz traktory i maszyny? polskie?

Opublikowano
Zodiax napisał:

Bez urazy ale to nie teorie spiskowe tylko rzeczywistość i nieudolność nie bez przyczyny Niemiec jest bogaty a Polak biedny  ps czy ty tego nie widzisz ? 

A dlaczego Niemiec jest bogaty, chodziłeś do szkoły wiesz co się działo z naszym krajem kto go zniszczył, i kto trzymał pod butem do lat 90

Opublikowano
Przed chwilą, EppS napisał:

Tzn. ? Niemcy nie wywiązują się z umów handlowych ? i na tym się bogacą ?

Oczywiście że tak to oszuści mają całą Unię na własność EUR i swoją sprawiedliwość robią wszystkich na szaro zobacz to oni są winni konflikt na Ukrainie inflacja mają nawet swoich ludzi w polskiej polityce to oni nami rządzą tylko ty tego nie widzisz to silna gospodarka hormonalna światowa to oni są winni wojnom które nie zostały rozliczone zniszczyli Polskę i ułożyli się z żydami i ruskimi to chamy nowe pokolenie w Niemczech się z nas śmieje tylko tak po cichu 

Proszę nie wspierać Niemiec ja nie mam uprzedzeń ale mi przykro że żyjemy w takiej rzeczywistość 

Mój dziadek walczył z takimi Niemcami z ruskimi a potem był prześladowany przez komunistów 

Moje moralne zobowiązanie to was uświadomić i coś z tym zrobić 

Wieńce proszę nie podkopywać mojej racji bo ona się nigdy nie przedawni 

• Like 2
Opublikowano

Na takim poziomie ogólności trudno będzie nam się rozmawiać. Żydzi ruscy i niemcy w jenym zdaniu, chyba mogę tylko zaproponować mniej publicznej telewizji.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

My tez tak samo miedzy sobą się gryziemy i jak my mamy być dobrzy . 

Wystarczy mówić w jednym kierunku w kierunku prawdy 

6 minut temu, EppS napisał:

Na takim poziomie ogólności trudno będzie nam się rozmawiać. Żydzi ruscy i niemcy w jenym zdaniu, chyba mogę tylko zaproponować mniej publicznej telewizji.

Ja wiem że publiczna telewizja to propaganda PiS a TVN to propaganda PO i Niemiec Polski widz jest zakładnikiem głupoty lepiej zobacz do podręcznika historii polskiej jedź do obozu Oświęcim i zapytaj się naocznych światków jak takich znajdziesz 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, EppS napisał:

Co Ty gadasz w sierpniu 2021 nawozu było opór tylko niektórym po 1500 zł było wtedy drogo, marni ci dystrybutorzy co nie potrafią wyegzekwować umów z GA, druga sprawa nie sprzedali Tobie tylko wywieźli taniej do Niemiec ? Ciekawe.

Widziałeś kiedyś umowę dystrybutora z GA lub Anwil? 

• Like 1
Opublikowano

Nie, przypuszczam że ty tez nie widziałeś ale wątpię żeby to były zamówienia na "gębe" wiem że diler Anwilu ma miesięcznie odebrać określoną ilość nawozu pewnie jakieś gwarancje w drugą stronę też są.

Opublikowano
16 minut temu, Zodiax napisał:

Wystarczy mówić w jednym kierunku w kierunku prawdy 

Prawda to zawsze pierwsza ofiara wojny, Tej II Światowej, tej z sowietami, tej z komunistami i tej między PO i PiS.

Twój dziadek jest moralnym zwycięzcą, bo nie miał lekko. Sytuacja była na tyle płynna że jak wygonił Niemców, to się okazało że na ich miejsce wlazła kolejna zraza. i to za przyzwoleniem niedawnych sojuszników. Akurat ta prawda jest teraz niewygodna, bo ci sami są znowu naszymi sojusznikami. Sukces dziadka był taki że skutecznie zdemilitaryzowano samych Niemców a ci wręcz się rozbroili w ramach NATO.😂

• Thanks 1
Opublikowano

Teraz Niemcy się do zbroją i będzie to tak jak miało to miejsce w latach 1933 , Tylko o wiele szybciej , wojna na Ukrainie wyzwoliła Niemcy i dopiero zaczną się problemy z nimi , polityczne i gospodarcze .

• Haha 1
Opublikowano

Nie, przypuszczam że ty tez nie widziałeś ale wątpię żeby to były zamówienia na "gębe" wiem że diler Anwilu ma miesięcznie odebrać określoną ilość nawozu pewnie jakieś gwarancje w drugą stronę też są.

Niema żadnej gwarancji umowy są jednostronne  są taki jak wy podpisujecie z firmami na sprzedasz zboża kupujący jak nie odbiera towaru nie ponosi konsekwencji te firmy są na łasce GA tak mi mówili koledzy co tam pracują ale obie strony to akceptują bo strata dystrybucji dla tych firm to koniec biznesu 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v