Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, migacz napisał:

A skąd ten kompost

Ja pod ogród mam resztki organiczne,skoszoną trawę ;]

Opublikowano

to może zróbmy referendum i odpowiedzmy na pytanie [ NIE DOTYCZY TYCH CO SKARMIAJĄ W GOSPODARSTWIE ]

CZY JESTEM ZA TYM ŻEBY CENY NAWOZU I PSZENICY WRÓCIŁY DO POZIOMU Z  1 ROKU PRZED WYBUCHEM WOJNY NA UKRAINIE

1. TAK

2 . NIE

moja odpowiedż brzmi 2 . powinny jeszcze wzrosnąć o 200 % haha

Opublikowano

Cena zboża nie wzrośnie prosty przykład od gościa co kupuję zboże handluje od bardzo dawna i sam mówi że mało gdzie można kupić zboże bo każdy magazynuje wszystkie paszarnie itd olewają to bo naciągali.kuku i pszenicy z Ukrainy i im starczy na długo a że chowali coraz mniej to i pasza nie schodzi jak dawniej 

Jak zacznie każdy sprzedawać to zboże pójdzie ostro w dół bo narobi się go za dużo a hodowli malo 

Sam ze składu mówił że jeszcze kilka lat temu szło 5-6tirow na tydzień dla trzodziarzy a dziś tira na 2tygodnie trudno sprzedać bo każdy mały się zlikwidowal

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, damianos95 napisał:

Cena zboża nie wzrośnie prosty przykład od gościa co kupuję zboże handluje od bardzo dawna i sam mówi że mało gdzie można kupić zboże bo każdy magazynuje wszystkie paszarnie itd olewają to bo naciągali.kuku i pszenicy z Ukrainy i im starczy na długo a że chowali coraz mniej to i pasza nie schodzi jak dawniej 

Jak zacznie każdy sprzedawać to zboże pójdzie ostro w dół bo narobi się go za dużo a hodowli malo 

Sam ze składu mówił że jeszcze kilka lat temu szło 5-6tirow na tydzień dla trzodziarzy a dziś tira na 2tygodnie trudno sprzedać bo każdy mały się zlikwidowal

Ukraińska pszenica psuje nam cenę i prawie każdy magazynuje magazyny pełne to i cena może spaść?

Ostatnie 9 ton zdałem ale jeszcze faktury nie pisałem dać na przechowanie czy sprzedać po 1400 brutto?

Zapomniałem ze 24 ary na polu stoi jeszcze i nie wiem kiedy to wymłócę bo co dzień deszcze?

Opublikowano

świni fermowych nie będzie mniej , kurczaka też, poczekajmy, chyba nie wszyscy pokosilii już chcecie podwyżki

Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Tak jak wygrali CI co nakupili palwia po 8 zł bo mialo zaraz po 10 byc xD

Kupiłem po 5.6 i na razie się śmieje NPK też leży w garażu  na sezon 2023 wystarczy a nawet zostanie

Opublikowano

Polska hodowli nie ma już od wielu lat i zawsze jakoś zboże paszowe się sprzedawało. Przestańcie pieprzyć, że nie będzie ceny bo nie ma hodowli bo to już od wielu lat się nie sprawdza. Będzie cena na świecie to i w Polsce będą płacić, jesteśmy jako kraj malutkim puzelkiem na światowych mapach czy to produkcji zbóż czy świń a to, że jakiś Kowalski zlikwidował w tym roku swoje stado 20-stu świnek nie ma większego znaczenia. Będzie ssanie na zboże to wyciągną od nas wszystko i zapłacą godziwe pieniądze.

Wojna trwa, Putin puści jedną rakietę na jakiś zbożowiec w porcie i nagle sytuacja zmieni się diametralnie.

• Like 3
Opublikowano
6 minut temu, miwigos napisał:

świni fermowych nie będzie mniej , kurczaka też, poczekajmy, chyba nie wszyscy pokosilii już chcecie podwyżki

Tylko ci co mają fermę to mają gdzieś twoje zboże bo dostają gotowa pasze z paszarni tak samo co co mają kurczaki itd jak w zimie kupowałem jęczmień do tuczników po 1400zl to paszarnia kupowała za 950 zł jeczmien i mieli pod dostatkiem a u pośrednika był problem bo nie było gdzie kupić więc pytam kto sprzedawał na paszarnie ten jęczmień po 950zl albo skąd paszania miała go w takiej cenie ? 

Od zawsze wiadomo że jak to dawniej słyszałem najlepszy zarobek na wolnych strzelcach bo taki co ma mała chodowle  kupi zboże zrobi sobie śruty kupi dodatki i na nim można zarobić ci co mają kontrakt mają w nosie zboże i robienie samemu paszy 

Znam gospodarstwa nawet nie jakoś bardzo duże co nawet dla bydła czy krów mlecznych kupują gotowa pasze a swoje zboże sprzedają bo mniej roboty nie musisz liczyć kombinować z dodatkami masz wyszło w 1 przywożą lądują w silos i z głowy 

3 minuty temu, oregano napisał:

Polska hodowli nie ma już od wielu lat i zawsze jakoś zboże paszowe się sprzedawało. Przestańcie pieprzyć, że nie będzie ceny bo nie ma hodowli bo to już od wielu lat się nie sprawdza. Będzie cena na świecie to i w Polsce będą płacić, jesteśmy jako kraj malutkim puzelkiem na światowych mapach czy to produkcji zbóż czy świń a to, że jakiś Kowalski zlikwidował w tym roku swoje stado 20-stu świnek nie ma większego znaczenia. Będzie ssanie na zboże to wyciągną od nas wszystko i zapłacą godziwe pieniądze.

Wojna trwa, Putin puści jedną rakietę na jakiś zbożowiec w porcie i nagle sytuacja zmieni się diametralnie.

Jak tylko liczysz jak wielu że Putin będzie wiecznie coś mieszał i na wojne i dlatego zboże będzie drogie to powodzenia 

No to pogadaj z lokalnymi co skupują sprzedają zboże ile dawniej sprzedawali zboża a ile teraz 

Opublikowano
8 minut temu, miwigos napisał:

W moich okolicach mieszalnie nie bawią się w skup zbóż od polskiego chłopa tylko idzie wagonami ukraińskie i pasza jest tańsza jak zboże także do nowego roku nie będzie paszowe drożało a być może że będzie tanieć po skończeniu interwencyjnego zakupu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Cena na Matif niecałe 1580 zł za pszenicę, młyny płacą 1550. Zimą różnice pomiędzy cenami w kraju a giełdą były rzędu 200 zł, a jak ktoś się burzył, to kazali wozić do Paryża. Możliwości są dwie: jest ssanie na zboże w świecie bądź spodziewane są bardzo duże wzrosty światowych cen. Stawiam na to drugie, bo droga energia pociągnie za sobą ceny żywności, ale przy okazji znacznie zostanie ograniczony popyt na nabiał, mięso i jaja, co przełozy się na niższe światowe zużycie ziarna zbóż. Druga strona medalu jest taka, że zbóż w przyszłym roku będzie mniej, bo nawozy wbrew opiniom tutejszych dzieci są drogie na całym świecie. Wielu kroiło nawożenie w tym roku, a teraz będzie jeszcze gorzej. Sam kupiłem tylko azot i więcej zakupów raczej nie będzie.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
58 minut temu, damianos95 napisał:

Uff całe szczeście ze ten skład jeszcze prosperuje jak tak mu obroty spadły

Opublikowano
24 minuty temu, migacz napisał:

Paszy nikt nie chce bo hodowli coraz mniej. 

myślisz że mali którzy skończyli hodowlę bo im się nie opłacała mają taki zapas kasiory żeby bujnąć pszenicę na 6-7 ton bez obornika który był podstawowym nawozem 

oj chyba nieeee 

oni mają gdzieś plon, aby dopłata była

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, lonoh napisał:

Uff całe szczeście ze ten skład jeszcze prosperuje jak tak mu obroty spadły

Na wiosnę to Polskę zamkną jak puszę sardynek , Niemiec w d*pę wykopie a Ukrainiec poprawi .

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Na wiosnę to Polskę zamkną jak puszę sardynek , Niemiec w d*pę wykopie a Ukrainiec poprawi .

Niemcy to mają mało do powiedzenia ale jak Chiny wkroczą to rynkiem mogą zawirować 

• Like 1
Opublikowano

ceny energii są tak wysokie że świat oszalał haha i nie wie co począć

nie wiem czy wiecie że dzisiaj ziarnem  taniej nawozić pola niż słabo przyswajalnymi nawozami , strączkowe pewnie poza konkurencją

wielu tu się ciska ale sobie nie zdaje sprawy z tego że nawóz na hektar 3000 , czynsz kolejne 3000 bo cena pszenicy wysoka  , kredyt kolejne 3000  jak jest a czasami każdy hektar po podwyżkach stóp  bardziej obciążony  a gdzie opryski sianie itd jak się pokończą wszelkiej maści dopłacanie to powróżków braknie

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, damianos95 napisał:

Jak tylko liczysz jak wielu że Putin będzie wiecznie coś mieszał i na wojne i dlatego zboże będzie drogie to powodzenia 

No to pogadaj z lokalnymi co skupują sprzedają zboże ile dawniej sprzedawali zboża a ile teraz 

Dobra cena była też przed wojną, w listopadzie czy grudniu można było dostać 1400 czy nawet 1500zł. Na Putina nie liczę, ale fakty są takie, że to porozumienie, które wypracowali jest nietrwałe. Putin będzie grał zbożem tak samo jak gazem, Rosja również jest eksporterem zboża i im wysokie ceny są na rękę.

Kto miał hodowlę to miał i swoje zboże. Nie znam żadnego rolnika, który hoduje świnie i nie ma swojego zboża. Bajki opowiadasz o tych skupach, rozumiem wiosną jak komuś zabrakło to i owszem dokupowali. W okolicy mam dwa duże gospodarstwa produkujące trzodę, oni faktycznie dokupują zboże, ale teraz robią to samodzielnie. Jak ktoś ma 100-200 loch to kupuje wagę i skupuje zboże bez pośredników.

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

czy ja wiem, mam po sąsiedzku fermę na kilkaset loch i w tym roku redukcja pogłowia o połowę

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, matek89121 napisał:

A kto uwierzy teraz Rosji oni przecież twierdza że to nie oni napadli na Ukrainę ,że mają demokrację a ludzie żyją w dostatku.

ŚWIAT ma to w d*pie jak żyją ludzie w Rosji czy w Polsce, będziesz miała na chleb czy nie .

Surowce się liczą jak gaz i ropa , Niemiec  to będzie miał daleko w d*pie, Ukrainę czy Polskę tylko swój kraj będzie wspierał i własną gospodarkę .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

ŚWIAT ma to w d*pie jak żyją ludzie w Rosji czy w Polsce, będziesz miała na chleb czy nie .

Surowce się liczą jak gaz i ropa , Niemiec  to będzie miał daleko w d*pie, Ukrainę czy Polskę tylko swój kraj będzie wspierał i własną gospodarkę .

Bo Niemiec nie jest głupi 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A nasz rząd i owszem. Każdy normalny człowiek w pierwszej kolejności zadba o własne potrzeby ale my tak bardzo nienawidzimy ruskich że szkodzimy sami sobie wbrew jakiejkolwiek logice i rozsądkowi. Zachód wkrótce dogada się z Rosją bo nie będzie wspierał złodzijsko korupcyjno mafijnego kraju kosztem zwolnienia ich gospodarek i marznących tyłków ich obywateli. Co do Baltic pipe to też guzik dostaniemy. Wiekszość gazu zakontraktują Niemcy i Dania bo są bardziej powiązani gospodarczo z Norwegami. No i przyczyna podstawowa dla której  Norwegia sprzeda im gaz - dobry biznes robi się z bogatym i przewidywalnym partnerem a nie z awanturnym dziadem. 

Edytowane przez Ulman
  • Like 3
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v