Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja się nie boje. Tylko staram się myśleć racjonalnie. Co nie znaczy że uważam że obecne ceny są na maksa zawyżone. Bo w takich czasach uważam że spółki skarbu państwa powinny mieć minimalne zarobki aby niwelować nam zwykłym ludziom zawyżone ceny na rynkach światowych. Rozumiem że ty się nie bales wojny no chyba że nie zdawałeś sobie sprawy z tego na początku. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Strongman napisał:

@danielhaker No juz nasza agencja płaci kasa wpłynęła za te nawozowe.No ale 500 nie dali do ha bo tanio kupiłem nawozy ale coś koło 250zł.

Czekałem na taki  w pis mi przyznali 350 zł do ha bo też za tanio kupione nawozy widać kto kupił drogo to powiada że dostał 500 zł al;bo tylko tak powiada .

Kumplowi  przyznali tylko 1500 zł do 12 ha .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Ja z dwóch lat dałem faktury z zeszłego roku i dwa lata wstecz bo we wniosku była taka opcja do zaznaczenia ale rsm kupiłem za 1200zł a rok wcześniej chyba za 800zł saletrzak.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kupił saletrę po 1600 zł i od 1200 zł jak naliczali tyle mu naliczyli .

Pisałem już o tym że dostają po kilka groszy to się śmieli i każdy powiada że maksymalnie ma 500 zł tak jak było mówione .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

1  tonę  saletry kupionej  na 1 ha po 5 tys  zł to dodatek dostają po 500 zł .

12 minut temu, jajonasz napisał:

Widzę że do niektórych dalej nie dotarło, że to nie była dopłata do hektara. 

Ile nawozu na 1 ha trzeba było jak wyżej napisałem ? .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
19 minut temu, witejus napisał:

A do czego?

Limitem było 500xhektary, ale jak nie miałeś odpowiedniej kwoty to nie dostałeś max i nie ma co beczeć jak galan bo już spisek i on tyle nie dostał, każdy mógł dostać zupełnie inna kwotę. Ja miałem saletrę po 2950 i polifoske po 2200 i na resztę limitu dokupilem saletry po 3600, dostalem max czyli 500 razy hektary 

• Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, Marl napisał:

Napisane masz koszty. Liczymy dla gospodarza co ma np 2 ha takiej 5 klasy ziemi. Amortyzację policzyłem jako "naprawy" - 100zl. Poczytaj poprzednia stronę, kolega rozważa sprzedaż pola na cele budowlane i napisał tezę ze kosi 3 tony zboża. Ktoś skomentował, że to nędza. To policzyłem ile może mu zostać z tego pola. Ten przykład napisany np: dla rolnika co ma c360 ( ojciec kupił w 1982 roku) , własny siewnikiem poznaniak 2.7m, pług UG 3 skiby, opryskiwacz pilmet termin 300/400l kultywator z walkami, usługa bizon super, 1 ha skosić za 500zl to jest za mało policzone? 3 tony bo bizonem jedzie się ok. To nie wyliczenie kosztów dla bambra z drogimi FENDT.

To trochę lipnie z tą amortyzacją/naprawami policzyłeś, 100pln z ha to jest i dużo i mało, przy małej patyrce to za mało, bo zmiana oleju, głupia dętka i koniec kasy. Wyliczyłeś 900pln +1000 dopłat (zawsze liczę je osobno bo to obligatoryjna kasa). Wyciągnąłem moje stare obliczenia z lat 2014- 2016 gdy musiałem dla świętego spokoju przedstawić czarno na białym dlaczego chcę zrobić użytki zielone na 5-6 klasie i to piach taki ,że hej  a nie ma sensu cokolwiek robić z ziemią gdy plon warunkują opady, a tych brak. Po sąsiedzku ostatnie 8 lat to raz było 4 tony owsa, dwa razy 2 tony żyta, a 5 razy sąsiad jechał kosiarką i miał z hektara 7-10 balotów z sipmy, no ale taki teren że gdyby pokłady żwiru były trochę grubsze to tylko kopalnie otwierać, dobrze że chociaż łąki  wierne w plonowaniu, uroki doliny noteci

ale wracając w latach 2014-2016 koszty były niższe, ale cena za zboże też więc myślę, że podobnie zostawało btw  ja liczyłem kwalifikowany  materiał siewny, więc przy 3 tonach z ha zgodziłbym się gdybyś podał 600PLN + 1000 dopłat dla takiego "rolnika" z doniczką 5-10ha

A u mnie 500pln za godzinę koszenia bizonem to było w zeszłym roku i to taki kombajn co to ze 300kg zostawia za sobą najmniej, no ale jedyny na wiosce a nikt nie będzie zapierdzielał na usługę 10 km jak ornego u nas niewiele (głównie użytki zielone), a uprawianego coraz mniej

Opublikowano
1 minutę temu, jajonasz napisał:

Limitem było 500xhektary

No tyle, max pińcet do ha i 250 do łąk, reszta tłumaczenia zbędna.Tylko nie wiem czemu piszesz wcześniej że to dopłata nie do ha skoro teraz potwierdzasz że do ha.

Opublikowano

było napisane na wielu stronach że powierzchnia pola jest wyznacznikiem maksymalnej dopłaty, a czy się dostanie maksymalną kwotę to trzeba było sobie obliczyć z tabelek jaką podał arimr z fakturami zakupu, jeżeli limitu nie miałeś wykorzystanego to można było dokupić lub nie, własny wybór był.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, dzidzia202 napisał:

To jak to ich wojna to nie życzę ci żeby wojna przyszła do ciebie. W d*pie z tymi pieniędzmi na koncie jak bieda i się nie podoba można zawód zmieniać. Ale jak by przez Ukrainę przeszli jak przez masło i weszli do nas zaczęli gwałcić i zabijać żony dzieci małe to byś wtedy co powiedział dobrze że saletra po 900. A jak jakiś kraj chciał pomóc to byś był przeciw pomocy bo to nie ich wojna. Weźcie się czasem zastanówcie jakie macie problemy w porównaniu do ludzi którzy walczą o życie. No jest jeszcze jedna opcja że sp***doli.. byś jako pierwszy z kraju.

Ludzie którzy walczą o życie w wielokilometrowych kolejkach z używanymi samochodami[w kwiecie wieku] nie sądzisz że coś tu nie gra, czyli ułamek populacji walczy a reszta ma to głęboko gdzieś. Co do dopłat to do 14,7 ha ziemi ornej trochę ponad 6200 zł

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, dzidzia202 napisał:

To jak to ich wojna to nie życzę ci żeby wojna przyszła do ciebie. W d*pie z tymi pieniędzmi na koncie jak bieda i się nie podoba można zawód zmieniać. Ale jak by przez Ukrainę przeszli jak przez masło i weszli do nas zaczęli gwałcić i zabijać żony dzieci małe to byś wtedy co powiedział dobrze że saletra po 900. A jak jakiś kraj chciał pomóc to byś był przeciw pomocy bo to nie ich wojna. Weźcie się czasem zastanówcie jakie macie problemy w porównaniu do ludzi którzy walczą o życie. No jest jeszcze jedna opcja że sp***doli.. byś jako pierwszy z kraju.

Przypomnij sobie historię i lipiec 1943. Upowiec NIGDY nie będzie moim bratem

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano
51 minut temu, jajonasz napisał:

Widzę że do niektórych dalej nie dotarło, że to nie była dopłata do hektara. 

Niestety czytając  niektórych   to  aż  dziw  bierze  że  oni  zarządzają  gospodarstwem  skoro  nie  ogarniają  naliczania  dopłat  nawozowych  , na  początku  owszem  było  sporo zamieszania  bo  Kowalczyk  pieprzył  swoje  Morawiecki  swoje   ale ostatecznie system  jest  prosty  jak  futerał  na  cepy 

• Like 2
Opublikowano

Tam do dziś Bandera,Szuchewycz i inni zbrodniarze są czczeni jako narodowi bohaterowie, a naród który nie ma innych bohaterów tylko zbrodniarzy to ... szkoda gadać co to za naród

• Like 4
  • Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v