Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj za pszenżyto oferta 1130 netto sprzedane , dzis skup wstrzymany

Widac panika jest, lub 

Wszystko robią  na zbicie ceny i zmuszenie do sprzedaży 

Te obniżki vatu nikomu na dobre nie wyjdą,  będzie tylko gorzej 

Za dużo mieszają 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 12.01.2022 o 13:22, Rolnik1973 napisał:

Wszystkie firmy mają limity na zakup nawozów i dlatego firmy które sprzedały swój limit nie mają azotu, a będą mieć  dopiero jak GA uruchomi sprzedaż następnej partii ale to może być już luty marzec nie wiemy 

A przypuszczam,że duże firmy które mają nawóz na placu to jest azot kupiony po dużo niższych cenach i dużo wcześniej

Opublikowano
JanKrzysztof napisał:

"Pożycz człowiekowi pieniądze, kupisz sobie wroga.", a teraz nawóz cenniejszy od pieniędzy. ;) Z drugiej strony, z sąsiadem trzeba dobrze żyć... Nie zazdroszczę sytuacji.

No ja tak miałem, pożyczyłem gotówkę rodzinie w lipcu, bo był pieniądz wtedy, no i żeby dobrze żyć z rodziną. Dzisiaj wiem, że wyszedłem na tym bardzo źle, bo straciłem tysiące złotych, bo w te miejsce kupiłbym wtedy tanie nawozy.

Opublikowano
12 minut temu, dzidzia202 napisał:

Nóż tego co czytałem zo zboża też na 0% dlatego lipa będzie. Bo jak wprowadza to do końca lipca będzie VAT 0%. 

Dobra, gdzie tak wyczytałeś? Czy tylko siejesz popelinę. Ma być 0 ale te co są obięte 5%

obraz.png

Opublikowano

Ja wiem że może iść do góry ale to chodzi o sam fakt jak jęczmień ludzie sprzedają bo nie ma gdzie rzepaku składować to już muszą sprzedać. No i bądź co bądź ryczaltowiec zawsze dodał ten VAT.

Chiny mają zapasy 69%pszenicy na świecie wić różnie może być z cenami.

Opublikowano
52 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Ja wiem że może iść do góry ale to chodzi o sam fakt jak jęczmień ludzie sprzedają bo nie ma gdzie rzepaku składować to już muszą sprzedać. No i bądź co bądź ryczaltowiec zawsze dodał ten VAT.

Chiny mają zapasy 69%pszenicy na świecie wić różnie może być z cenami.

Bezcelowo tego nie robią Chiny że wszystko skupują i gromadzą zapasy żywności

• Like 2
Opublikowano

Powodem moga być suszę które były w tamtym roku w Chinach. Przez co sami bardzo mało zebrali. Teraz zapasy soi na świecie też będą mniejsze co pewnie wpłynie na ceny rzepaku. W Europie są jednak ciołki. Oddali przemysł do Chin bo zbyt wysokie koszty energii i pracy. Oraz te dokręcanie śruby normami spalin bo chcą być eko a Chiny to mają gdzieś. 

• Like 2
Opublikowano

Skąd macie tę pewność, że vat 0% nie będzie się tyczył ryczałtowców sprzedających zboże? Dajcie jakieś źródło bo też chciałbym być taki pewny. Póki co kogo nie zapytam to nikt nie jest w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/podatki/vat-na-zywnosc-z-5-proc-do-zera-oto-ktorej-zywnosci-to-dotyczy/qp9nghk

Na tej liście są również zboża. Działania rządu są obecnie trudne do przewidzenia, ale ktoś łatwo może wpaść na pomysł, że skoro ryczałtowiec ma mieć nawóz z vat 0% to dlaczego miałby dostać vat przy sprzedaży zboża. Żeby dać komuś trzeba zabrać innemu, ot co

Opublikowano
3 minuty temu, Jano7711 napisał:

Skąd macie tę pewność, że vat 0% nie będzie się tyczył ryczałtowców sprzedających zboże? Dajcie jakieś źródło bo też chciałbym być taki pewny. Póki co kogo nie zapytam to nikt nie jest w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/podatki/vat-na-zywnosc-z-5-proc-do-zera-oto-ktorej-zywnosci-to-dotyczy/qp9nghk

Na tej liście są również zboża. Działania rządu są obecnie trudne do przewidzenia, ale ktoś łatwo może wpaść na pomysł, że skoro ryczałtowiec ma mieć nawóz z vat 0% to dlaczego miałby dostać vat przy sprzedaży zboża. Żeby dać komuś trzeba zabrać innemu, ot co

0% na zboża ma dotyczyć zbóż konsumpcyjnych, ale czy stanieją o te 5% to nikt Ci odpowiedzi nie udzieli, bo równie dobrze może stanieć o 10% albo iść do góry o te 10%- to samo co w przypadku nawozów. Na zboża paszowe pozostaje 8%, a czy obniżka VAT'u na konsumpcyjne przedłoży się na obniżkę paszowych to nikt nie wie i życie wszystko zweryfikuje.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, cinek1808 napisał:

. Oddali przemysł do Chin bo zbyt wysokie koszty energii i pracy. Oraz te dokręcanie śruby normami spalin bo chcą być eko a Chiny to mają gdzieś. 

fabryki w zachodniej europie są  bezsensu Zobacz kto tam pracuje , fabryki w polsce robią sie bez sensu zobacz kto tu  pracuje w tych fabrykach i tak samo w rosji , z tego co słyszałem to np w moskwie jest jeszcze większy problem z pracownikami jak w polsce . Nawet wczoraj straż graniczna zrobila nalot na ubojnie czy masarnie zatrzymała 7 turków , gruzina i białorusina co nie legalnie pracowali w polsce  reszta była na legalu [ zazwyczaj firmawie o kontroli i chowa pracowników ]

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Chłopie, ile ty masz lat? Wszystko jest bez sensu, najlepiej wszystko zamknąć i przenieść do Chin, a później czekać jak pokazują środkowy palec. Wszyscy tną koszty gdzie się tylko da, a idziesz do sklepu wszystko coraz droższe, to gdzie się podziewają te pieniądze. Na tej całej pandemii najbardziej wzbogacili  się ci najbogatsi, ciekawe dlaczego.

• Like 5
Opublikowano
27 minut temu, Jano7711 napisał:

Czytałeś artykuł z linku? Tam wszystko jest napisane. Z 5%  do 0% , a nie z 7% do 0%.

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, jacor73 napisał:

Chłopie, ile ty masz lat? Wszystko jest bez sensu, najlepiej wszystko zamknąć i przenieść do Chin, a później czekać jak pokazują środkowy palec. Wszyscy tną koszty gdzie się tylko da, a idziesz do sklepu wszystko coraz droższe, to gdzie się podziewają te pieniądze. Na tej całej pandemii najbardziej wzbogacili  się ci najbogatsi, ciekawe dlaczego.

daj spokój , wiesz ile zarabia krawcowa w pl  albo pracownik w fabryce mebli ? nawet w biedronce czy lidlu dużo lepiej płacą .                   lokalny sprzedawca dalej trzyma mocznik bo uważa żę podrożeje , a ma go od wiosny 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v