Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, NieMadry napisał:

Uprzedzając wasze domysły w ostatnich wyborach dostawiłem sobie kratkę i zagłosowałem na tygryska niestety wszyscy inni stwierdzili ze lepiej wybrać darmozjadów czy to z lewa, praw czy z centrum niż zagłosować na przesympatycznego tygryska.

I uważasz się za mądrale bo tygryska na karcie sobie domalowałes,  🤦‍♂️jak myślisz Komu tym dobrze zrobiłeś? 

Co proponujesz zrobić  w dobie kryzysu i szalejących cen nawozów?

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

a zastanawiał się ktoś co było powodem zniesienia vat na nawozy ? czy to nie związki rolnicze postulowały o dopłaty ? 

Propaganda panie, opuszczą 8% i tylko dla ryczałtowców, a ludzie oczekują 30% i to wszyscy

Opublikowano
53 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Czemu my Polacy jesteśmy tacy zachłanni. No niestety są lata lepsze i gorsze. A tu tylko byle się nachlapac. Gadało się na firmy że chcą dotacje bo covid bo ja nie to zakłady zamykają a tu taka sama polemika że się nie opłaca i będą bankructwa. Prawda jest taka że finansowo mocny nie jestem ale liczyć umiem i jakoś dam radę rok może 2 z takimi cenami a prawda taka że nie wiadomo co będzie za miesiąc. Byle zdrowie było a będziemy ta ziemię przewracać. 

Masz na myśli rolników? Zgadza się są  różne lata zbierało się  i po 1.5t z ha przez suszę albo gradobicie...Ale takich cyrków z cenami nawozów nie było jak ja pamiętam, ani mój tato nie pamięta. Dzisiaj pociechę dostałem info od znajomego,  kontrolę z ARiMR, powoli systematycznie sprawdzą wszystkich. Także braki w papierkach uzupełniać plany nawozowe itd.. . Także  w nowy rok rolnictwo z przytupem wejdzie.

5 minut temu, jarecki napisał:

a zastanawiał się ktoś co było powodem zniesienia vat na nawozy ? czy to nie związki rolnicze postulowały o dopłaty ? 

Zgadza się, tylko inaczej miało to wsparcie wygladac  i Kosmateusz ekonomicznie do sprawy podszedł🙆‍♂️

Opublikowano

Wczoraj dzwoniłem na jeden skład

Siarczan/kizeryt brak

Fosforowe brak

Sól brak

Saletra 3240 bb, worek plus 100

Polifoska w drodze powyżej 3000

Opublikowano
8 godzin temu, Florek93 napisał:

Wschodnie Mazowsze saletra pulan 3300 brutto, saletrzak 3000 brutto, rsm26s 2980 brutto, towar dostępny. Ten sam punkt w poniedziałek po świętach powiedział 4900 brutto za saletrę.. 

Jakie opinie macie o nawozie siarkowym Wigor S ? 90% siarki s składzie, cena coś 2000 brutto tona. Myślałem dać na rzepak.

Ja dzwoniłem w poniedziałek i saletra po 3120 brutto bez negocjacji. Narazie nadal sie wstrzymuje przed zakupem.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

Wczoraj dzwoniłem na jeden skład

Siarczan/kizeryt brak

Fosforowe brak

Sól brak

Saletra 3240 bb, worek plus 100

Polifoska w drodze powyżej 3000

Fosfory Potasy wiesz dlaczego wstrzymane? 

@jarecki miało być do faktury 1000zł do 1 tony  zakupionego nawozu. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

Ani jedno, ani drugie nie jest dobre. Dobre by było urealnienie cen nawozu

3 minuty temu, jarecki napisał:

ok . ale to jest lepsze rozwiązanie z 0 vat niż dopłaty do ha  jak było to opisywane na forum  ?     

Dodatkowo rząd jak zwykle robi to co potrafi najlepiej, dzieli rolników na VAT i ryczałt i już jest konflikt

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

Już dajcie spokój z tymi pozorowanymi akcjami pomocowymi. Tylko raban z tego będzie.

Wystarczy poczytać co premierzyna powiedział. Ile zyska rodzina pod warunkiem że przedsiębiorcy cen nie podniosą

45zł miesięcznie, no dajcie spokój🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Do zera obniżamy VAT na żywność. Roczny koszt tego rozwiązania to może być 6-7 mld zł, ale jest to bardzo ważne i apeluję do wszystkich przedsiębiorców, którzy handlują produktami żywnościowymi o obniżenie cen o 5 proc. - powiedział premier ogłaszając Tarczę Antyinflacyjną 2.0 i przekonywał, że pozwoli to zostawić w portfelu przeciętnej polskiej rodziny 45 zł miesięcznie. O ile oczywiście handlowcy nie wykorzystają sytuacji i nie podniosą cen o te 5 proc.

Opublikowano

Dumni jesteście z siebie? Lepiej było kupić wcześniej niż czekać na tą śmieszna pomoc bo za 2 tyg trzeba siać sól/kizeryt a go nie ma albo za miesiąc i parę dni azot i też nie wiadomo czy będzie. 

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Już dajcie spokój z tymi pozorowanymi akcjami pomocowymi. Tylko raban z tego będzie.

Wystarczy poczytać co premierzyna powiedział. Ile zyska rodzina pod warunkiem że przedsiębiorcy cen nie podniosą

45zł miesięcznie, no dajcie spokój🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Do zera obniżamy VAT na żywność. Roczny koszt tego rozwiązania to może być 6-7 mld zł, ale jest to bardzo ważne i apeluję do wszystkich przedsiębiorców, którzy handlują produktami żywnościowymi o obniżenie cen o 5 proc. - powiedział premier ogłaszając Tarczę Antyinflacyjną 2.0 i przekonywał, że pozwoli to zostawić w portfelu przeciętnej polskiej rodziny 45 zł miesięcznie. O ile oczywiście handlowcy nie wykorzystają sytuacji i nie podniosą cen o te 5 proc.

Toc pewno ze to wszystko zeby pier**lic a nic nie dac. A jeszcze sie kloca kto wiecej skorzysta jak wiadomo ze ta likwidacja vat nic nie da bo ceny nie spadna .

Opublikowano
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

Fosfory Potasy wiesz dlaczego wstrzymane? 

@jarecki miało być do faktury 1000zł do 1 tony  zakupionego nawozu. 

Nie wstrzymane tylko polityka przedsiębiorcy.

Jak ceny zaczęły rosnąć to przestał zamawiać podobnie jak rolnicy.

Drożało co raz bardziej więc dalej nie zamawiał,  a teraz to musztarda po obiedzie. Zapasy w kraju wyprzedzane, embargo chyba działa. 

Azotu też nie zamawiał, a teraz i drogo i nie ma czym handlować.

Tz to moje tłumaczenie , bo wypytywał go nie będę.

Ale taką zależność w terenie obserwuję.

Tylko jeden szedł za ciosem i non stop woził i handlował poszerzając okręg działań. Bo jako jedyny miał towar. Z rozwojem w te 3-4 miesiące dosłownie wystrzelił i robi ekspansje na sąsiednie województwo.

Opublikowano
strzechu napisał:

6 minut temu, przemek28_28 napisał:

Panie ładny kupowałeś niedawno ciagnik przeszedłeś na VAT czy nie???? Jeśli tak to po co skoro te 2% tak boli dupsko…………

Ciągnik VATowiec kupuje 23% taniej , a zboże sprzedaje 7% taniej jak RR - nie możesz tego inaczej liczyc

Co do cen nawozów , sami zaczynają dzwonić z propozycjami 2650n za rsm32 przy 25t

Bajki piszesz rolnik VAT nie kupuje 23 procent taniej tylko ten VAT rozlicza

Opublikowano

Ale tu cyrki. Kłótnia o resztki z pańskiego stołu, a jeszcze nawet bal się nie zaczął.... 

Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał:

Dumni jesteście z siebie? Lepiej było kupić wcześniej niż czekać na tą śmieszna pomoc bo za 2 tyg trzeba siać sól/kizeryt a go nie ma albo za miesiąc i parę dni azot i też nie wiadomo czy będzie. 

W mojej okolicy saletra saletrzak i mocznik dostępne są od ręki ale za te pieniądze to niech sami sobie sieją

Opublikowano
1 minutę temu, PAN88 napisał:

W mojej okolicy saletra saletrzak i mocznik dostępne są od ręki ale za te pieniądze to niech sami sobie sieją

O tym mówię takich jak ty a w marcu biegunka i olaboga minister gdzie jesteś angażuj wojsko w transport nawozów bo mi nie dowiozą. A teraz nie kupisz

Opublikowano
jarecki napisał:

to trzeba wystosować postulaty o zwiekszenie vat na nawozy z 8 % na 23 %  ? 

dać do tony kupionego nawozu . z limitem za żeby ktoś nie kupował dużo ton dla dopłaty . po co takie głupie pytania ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v