Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Rogas71 napisał:

Ja nie wiem gdzie ta Polskę rozwalają ale wy chyba jeszcze w PRL żyjecie teraz to są na wsi złote czasy większość z was jest za młody h ale początku lat 90 reformy Balcerowicza to była bieda odsetki 70 procent miesięcznie świnie tanie zboża nikt nie chciał przypomnicie sobie jak Lepper zboże na tory wypuszczał dziś mamy dobrobyt tylko ludzie tego nie potrafią docenić

Poczekaj jeszcze trochę,  za Gierka  też było fajnie i na bogato a potem kryyzys i długi spłaciliśmy jakoś niedawno

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Takich farmazonów to jeszcze nie słyszałem...a tak na serio Kolego jak będziesz na vat to zobaczysz jak to jest.  Uważasz że można w nieskończoność kupować inwestowac a nie sprzedawać nic i Skarbówka tym się nie zainteresuje? Do czasu.

Kolego kupimy wszyscy w tej samej cenie, o co ten płacz nie rozumiem🤔

tylko jedni sprzedadzą plony drożej a inni taniej

Opublikowano
6 minut temu, RolAnonim napisał:

Poczekaj jeszcze trochę,  za Gierka  też było fajnie i na bogato a potem kryyzys i długi spłaciliśmy jakoś niedawno

Gierek zadłużał ale budował , po 89 nie jaki Lewandowski miał co sprzedawać zachodniemu kapitałowi ...

Opublikowano
8 minut temu, yaroslaw napisał:

Demagogię  co niektórzy   tutaj uprawiają , skoro  mamy  drogie  nawozy  bo  mamy   PIS   u  władzy  to  tylko  patrzeć  jak  zaleją   nas  tanie  zagraniczne  nawozy  bo  przecież  tam  PISu  niema   i  wszystko  tanie  , no  może  poza  paliwem bo niemcy  wolą  tankować  w Polsce  . Nie będę  bronił  PISu  bo  też nie wszystko  tam  mi  się  podoba  ale  pamięć  mam  dobrą   (mimo że lubię  tłusto  zjeść a ponoć skleroza od tego  jest )   i  pamiętam  że  się  zbożem  w piecu  paliło   bo żyto było  po  200 zł/t  a węgiel  kosztował  czterysta  i  to  pomimo  że nasz chłopski PSL  był  w rządzącej  koalicji , za rządów  PO / PSL  mieliśmy  wieczną  dziurę   budżetową   mimo  że  rząd   sprzedawał wszystko   co  tylko szło sprzedać  i  ciągle  było  mało  - zresztą  obecna  oPOzycja  nie  przedstawiła żadnego  planu  czy   pomysłu  na  rządzenie  jedyne  co  słychać  to  wieszanie  psów  na  PISie  ale  to  akurat  rozumiem  bo  tęsknota  za  korytem  tam  jest  ogromna .  Saletra  na lokalnym składzie  2900 zł/t  Mocznik  4200zł/t   - jeśli  takie ceny  to  wyłączna  wina  naszego nieudolnego  rządu   no  to  dalej  kto  pierwszy   wyskoczy  do  Niemiec   nakupi  tanich  nawozów   i  pochwali  się  tutaj   dając  przykład innym  a  wtedy  wszyscy  się  skrzykniemy  i pokażemy PISowi i  Grupie Azoty  środkowy  palec  i okupimy  się  za Odrą  .

Święte słowa. Całkowicie się zgadzam

Opublikowano

całe szczęście, jest dobrze. rzesze młodych niemcow starają się o wizę żeby pracować na Polskich plantacjach truskawek i doic krowy u lokalnych rolników. problem mamy z amerykanami, bo nam technologie maszyn chcą ukraść.,we Francji otwarcie kolejnej montowni do samochodów elektrycznych Polskich oczywiście .włoskie pielegniarki opiekują się naszymi emerytami 😁😀

kurs euro =złoty 

nasze fabryki azotowe które sprzedają za granicę zachodnim biedakom saletre po 3400 odnoszą spektakularny sukces gospodarczy i wykupują inne fabryki tylko poto aby je zamknąć. 

Opublikowano
7 minut temu, RolAnonim napisał:

Jak mnie wku*rwia takie gadanie. Polska na koniec 90 roku miala zadluzenie na poziomie 46 mld dolarow amerykanskich (od czasu 2 wojny) a dla porownania na koniec 2021 roku mamy 1 bln 478 mld zlotych czyli troche uroslo przez 31 lat funkcjonowania "wolnej polski". Wiec jesli ktos mowi ze za.komuny nie potrafili rzadzic to nie wiem jak nazwac to co dzieje sie za 3 Najjaśniejszej Rzeczpospolitej

• Like 4
Opublikowano

1. Obniżony o 8 % Vat nic nie da. będą podwyżki ceny netto jeszcze 3 razy w styczniu

2. Ządnych dopłat do tony nawozu ani do hektara nie będzie

3. Jak mówicie że składy zawalone nawozem kupionym i zapłaconym z Vatem tak będzie sprzedawany z Vatem 8% a nie z zerowym po 1 lutego również

4. Nawóz kupiony z fabryki w lutym z zerowym Vatem będzie dopiero mogł być sprzedawany z zerowym Vatem

5 Czy w lutym i marcu będzie dostepny nawóz. Jeśli za granicę idzie za większą kasę i z Vatem?

6. Ceny się nie zmienią a nawet wzrosną.

7. Zerowy Vat na nawozy i żywność tak naprawdę zagrywka kłamców i oszustów krórzy nas kiwają już 7 rok.

8. Ci co czekają na obnizki się nie doczekają a nawóz zostanie wyprzedany i ludziom zabraknie zobczycie.

9. Ci co piszą że im bez nawozu urośnie 5,5 tony pszenicy z hektara to nigdy cepami zboża nie młocili

10. Jak się nie sypnie wiosną na rzepak który u mnie poźno zasiany jest mikry jak nie pamiętam kiedy to nawet szkoda konbajnem wjeżdząc

11. NPK 7 20 30 w BB brutto z Bialchemu 3000 zł/t nie daleko koło mnie.

• Like 1
Opublikowano
50 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Bo na innych to miody czekają. Robota w korporacji,  bo innej nie będzie, do tego karta kredytowa i ludzie będą żyć długo i szczęśliwie... W takich czasach ziemia to błogosławieństwo, bo przynajmniej głodny nie będziesz chodził. Gehennę to będą mieli ludzie w miastach, bo rachunki za gaz to dopiero wstęp do tego, co ich prawdopodobnie czeka.

Jak czytam takie niedorzeczne wpisy to mi się rzygać chce -nie ma innej pracy jak korporacja?Młody po technikum mechatronik rolnictwa rolnictwo precyzyjne  (drugie miejsce w kraju) pracodawcy sypią propozycje przebijając się (ale jeszcze studiuje ) Znajomy w tej dziedzine 25 tyś miesięcznie i szukają pracowników -ale trzeba mieć cos we łbie a nie przebimbać szkoły żeby mieć świstek .Niestety mamy czasy specjalizacji i to wysokiej a ktoś kto ma wiedzę (nie koniecznie kwalifikacje ) robi karierę błyskawiczznie 

• Like 1
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

58 minut temu, Bercik92 napisał:

"nowa normalna cena" ;) W zeszłym roku kosztował około 800zł za t tak zwykły prosty z dodatkiem wapna

Dla czego nie kupiłeś po 800 zł ? u mnie po tyle był ale rok temu .

Dziś w senacie mają omawiać projekt dopłat do nawozów dla rolników , trochę dziwne bo w sejmie o tym nic nie mówili .

Nie było takiej potrzeby kupować rok temu na rok do przodu bo kto latem się spodziewał ze nagle nawóz zdrożeje 🤷‍♂️ zresztą kupiłem tylko tonę aby dać "prewencyjnie" na qq 🤪 od kilku lat trochę sypiemy bo potrafiła się robić fioletowa i nie rosnąć..

SAUTER napisał:

Zerowy VAT na nawozy jednak okazał się prawdą 

"zerowy podatek to jedno ale może byś pomyślał o małym podarunku? No śmiało..." 😏

Opublikowano
1 godzinę temu, arek_124711 napisał:

Wezcie mi dajcie jakas alternatywe na kogo tu glosowac bo ostatnio dosc mocno rozgladalem sie w strone kolodziejczaka nawet z pol roku temu z nim gadalem i co? Wszyscy krytykuja ale jakis konstruktywnych pomyslow jak rozwiazac najprostsze problemy brak. Na tych wszystkich swoich wystapieniach mowi co jest zle i zgoda ale co dalej? Pomysly? No wlasnie brak

Tylko na konferencję!  Jedyna nadzieja dla Polski. 

Odłożymy na bok dywagacje szczepionkowe, a pod względem ekonomicznym zdecydowanie najlepsza partia dla rolnika, przedsiębiorcy i każdego kto chce żyć z pracy, a nie z zasiłku. 

• Like 4
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
51 minut temu, Ursus932 napisał:

I co kukurydzę będą siać jak tatuś 🤔

Ale Tobie przecież Lotto po ile krajowe nawozy, przecież mówiłeś że nie stosujesz krajowych środków do produkcji 🤷‍♂️ kupisz sobie tanich i lepszych  importowanych ...

Loto mi to i to nawozy dwa lata a środki nawet 5 więc nie muszę kupować ani importowanych ani krajowych w najbliższym czasie ale wk***iają mnie takie decyzje dla poklasku - 3/4 powierzchni upraw jest we władaniu czynnych vatowców i to oni nie skorzystają a płacić będą a ta pozostała  1/4 gruntów  to 3/4 wyborców .Nie każdy patrzy na koniec własnego nosa jak większośc 

• Like 2
Opublikowano

Chcą podzielic i skłócić społeczeństwo już zaczynają,czekają tylko żeby ludzie wyszli na ulice...zobaczycie kredyt,drożyzna nas wk.rwi,mam nadzieje że głodu nie będzie ale się zanosi... Sam mam kupione tylko 50 procent nawozów. Czekam aż stanieja ale i tak wyjdzie że "człowiek wiedział a jednak się łudził "

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, kulczer napisał:

1. Obniżony o 8 % Vat nic nie da. będą podwyżki ceny netto jeszcze 3 razy w styczniu

2. Ządnych dopłat do tony nawozu ani do hektara nie będzie

3. Jak mówicie że składy zawalone nawozem kupionym i zapłaconym z Vatem tak będzie sprzedawany z Vatem 8% a nie z zerowym po 1 lutego również

4. Nawóz kupiony z fabryki w lutym z zerowym Vatem będzie dopiero mogł być sprzedawany z zerowym Vatem

5 Czy w lutym i marcu będzie dostepny nawóz. Jeśli za granicę idzie za większą kasę i z Vatem?

6. Ceny się nie zmienią a nawet wzrosną.

7. Zerowy Vat na nawozy i żywność tak naprawdę zagrywka kłamców i oszustów krórzy nas kiwają już 7 rok.

8. Ci co czekają na obnizki się nie doczekają a nawóz zostanie wyprzedany i ludziom zabraknie zobczycie.

9. Ci co piszą że im bez nawozu urośnie 5,5 tony pszenicy z hektara to nigdy cepami zboża nie młocili

10. Jak się nie sypnie wiosną na rzepak który u mnie poźno zasiany jest mikry jak nie pamiętam kiedy to nawet szkoda konbajnem wjeżdząc

11. NPK 7 20 30 w BB brutto z Bialchemu 3000 zł/t nie daleko koło mnie.

Oj coś słabo z wiedzą 

4 Od 1 luty sprzedawca wprowadza w kasie vat 0 i nie ma znaczenia kiedy kupiony 

5 towar na eksport jest zwolniony z vat 

do reszty zobaczymy

Opublikowano

Ktos oczytany mi powie czy od 1 lutego jak bede chciał sprzedać zboze to nie dostanę 7% vat (ryczałt) ? Na przyczepie 13 ton po 1300 netto będę stratny jednorazowo 1100zl.. o ile to prawda.

Opublikowano
1 minutę temu, roni9411 napisał:

Ktos oczytany mi powie czy od 1 lutego jak bede chciał sprzedać zboze to nie dostanę 7% vat (ryczałt) ? Na przyczepie 13 ton po 1300 netto będę stratny jednorazowo 1100zl.. o ile to prawda.

Dostaniesz vat normalnie. Zmiana dotyczy tylko nawozu

Opublikowano
7 minut temu, lukasz493 napisał:

Ciekawe co z tymi co kupili nawozy i paliwa w grudniu styczniu , przecież to jest ogień zapalny i kolejna furtka do mega przekrętów

Są wygrani względem tych którzy nadal na darmochę czekają

Opublikowano
47 minut temu, Tigon napisał:

tylko jedni sprzedadzą plony drożej a inni taniej

80% moich plonów idzie w żniwa bo nie mam magazynu. Nawozów też nie kupiłem w lipcu...trudno się mówi taki czas. Ale napewno nie zadłużenia teraz gospodarstwa żeby dorobić cwaniakow od Nawozów, najwyżej będę miał mniejsze plony.

• Like 2
Opublikowano

3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Orientujecie się czy będą oddawać VAT za nawóz kupiony teraz? Bo to trochę niesprawiedliwe kupiłem tydzień temu. A głosowałem na nich!!!

To tak na serio? 😅

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v