Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, EmilPlayP napisał:

Jaka cena u was saletry? Dzwoniłem do Agroloku to brak, a ostatnia cena ok 3600, lokalnie pytałem tylko u jednego to 3640.

Mi powiedziała z agroloku że saletra ok 3750, z resztą wszędzie prawie tak samo

Opublikowano
odrion napisał:

1 godzinę temu, krychu napisał:

Ja kupiłem 12.09.2021 12 ton saletry po 1600 brutto oraz 12 ton saletrosanu po 1550 brutto na 40 ha + mocznik z inhibitorem 4 t po 3400. Różnica u mnie jest mała i teraz pytanie czy nie lepiej kupić coś po kosmicznych cenach 🤔

Nie ma zupełnie sensu. Jak już dostaniesz zwrot max do tego co kupiłeś, to po co teraz kupować? 

Według tej różnicy nie wychodzi mi 500 do ha. Więc nie dostanę maxa. Czy ja coś źle liczę?

Opublikowano
4 minuty temu, krychu napisał:

Według tej różnicy nie wychodzi mi 500 do ha. Więc nie dostanę maxa. Czy ja coś źle liczę?

Byłem w agencji, przyszedł dziadek i mówił że na 30ha kupił 8t saletry po 1400 zł i pytał się ile dostanie dopłaty. Babka powiedziała mu że 15 tyś 😂

Opublikowano

Oni dobrze wiedzą ile azoty sprzedali azotów i jak to się będzie miało do plonu bo ludzie oszczędzają i te niby 500 do ha to na metr nawozu zeby ludzie dokupili i na ha poszło więcej.

1 minutę temu, JanKrzysztof napisał:

Naprawdę Wam się wydaje, że w urzędach skarbowych pracują idioci? Niejeden bamber już miał porządne kontrole jak było za dużo kosztów.

Teraz oni mają tam sajgon przez ten nowy ład i te klasę średnia i tam burdel niezły jest.Coś wprowadzają a za 2 miesiące kasują.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Podobno już pierwsze przelewy za nawóz poszły z agencji jak to rano złożył wniosek

dostał już ktos?

wiem wiem niektórzy już wydali :D

Edytowane przez renovoltage
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, hardkor113 napisał:

Delikatne są ale bez tragedi. U mnie temat był że gospodarstwo jest na żonę a faktury na mnie. Złożone pełnomocnictwo i przyjęli wniosek bez problemu.

No jak złatwiłeś że gospodarstwo na żonę a faktura na Ciebie że Ci uznali ?

Opublikowano (edytowane)

dobrze liczysz musisz dokupić nawozu żeby dostać max dofinasowanie

4370,4 za saletrę + 5301,6 za saletrosan+ 7278,48 za mocznik razem 16950,48

musisz dokupić jeszcze żeby była różnica na 3049,52 

czyli np 1,3 tony saletry za 3600

15 minut temu, krilan06 napisał:

Czyli jak to wychodzi - o tyle ile więcej zapłaciliśmy za nawóz dzielimy przez hektary i wychodzi nam czy dostaniemy max dofinansowanie?

tak dokładnie 

Edytowane przez jan88
Opublikowano
Krzysiukov napisał:

3 godziny temu, hardkor113 napisał:

Delikatne są ale bez tragedi. U mnie temat był że gospodarstwo jest na żonę a faktury na mnie. Złożone pełnomocnictwo i przyjęli wniosek bez problemu.

Podpisałem pełnomocnictwo i tyle. Można tak zrobic

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, renovoltage napisał:

Podobno już pierwsze przelewy za nawóz poszły z agencji jak to rano złożył wniosek

dostał już ktos?

wiem wiem niektórzy już wydali :D

A decyzja? Pisałem już wcześniej, że te całe wnioski to po polsku zrobione i ostatecznie ARiMR naliczy dopłatę nie wiadomo na jakich zasadach i nikt nic nie będzie wiedział, tylko będzie podana kwota bez żadnego algorytmu... 

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Krzysiukov napisał:

Poszedł za zięcia a teściowie mu nie ufają to zapisali na  córeczkę ☺️ 

Opublikowano

Zależy w jakiej cenie kupiłeś w ubiegłym sezonie.

Jeżeli saletrę i saletrosan ok 1000zł a mocznik po 1300zł  to to masz już przekroczony max próg.

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

Zależy w jakiej cenie kupiłeś w ubiegłym sezonie.

Jeżeli saletrę i saletrosan ok 1000zł a mocznik po 1300zł  to to masz już przekroczony max próg.

Poprzednie nawozy były jeszcze na inną osobę. Dopiero od roku jestem rolnikiem. Mam jeszcze fakturę na Polifoske 6, (dziś wkońcu znalazłem ja) 16 ton z października. To jak dorzucę to juz wtedy wyjdzie.

Opublikowano

dobrze to rozumie , ojciec ma 10ha pola ornego to wychodzi że dostanie 5000zl . nawóz teraz kosztuje umie 3890zl saletra od tego odejmuje 1235zl( lub coś podobnego ) średnia ich cena za tamten rok , to różnica 2655zl jest . Ojciec teraz może kupić 1.9t salety i dostanie ta dopłatę czy jak to jest liczone bo już głupi jestem dzownilem do agencji w moim mieście to babka nie wiedział co ja się pytam tylko wkoło że 500zl do ha i tyle z gatki

Opublikowano
10 minut temu, Turok napisał:

dobrze to rozumie , ojciec ma 10ha pola ornego to wychodzi że dostanie 5000zl . nawóz teraz kosztuje umie 3890zl saletra od tego odejmuje 1235zl( lub coś podobnego ) średnia ich cena za tamten rok , to różnica 2655zl jest . Ojciec teraz może kupić 1.9t salety i dostanie ta dopłatę czy jak to jest liczone bo już głupi jestem dzownilem do agencji w moim mieście to babka nie wiedział co ja się pytam tylko wkoło że 500zl do ha i tyle z gatki

Kupi te niecałe 2 tony i gitara... Dobrze rozumujesz... 👍

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Byłem w agencji, przyszedł dziadek i mówił że na 30ha kupił 8t saletry po 1400 zł i pytał się ile dostanie dopłaty. Babka powiedziała mu że 15 tyś 😂

Ja kupiłem saletrę po 3200 zł a on po 1400 zł i dostaniemy po 500 zł do ha to super .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v