Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A czemu mają teraz Azotowe nie potanieć jak czas stosowania już się kończy na ten rok . Cena na Azot 3 tyś a nie jak teraz 4,5 tyś .

NPK będzie drożeć bardzo na zasiewy jesienne .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
galan99 napisał:

A czemu mają teraz Azotowe nie potanieć jak czas stosowania już się kończy na ten rok .

NPK będzie drożeć bardzo na zasiewy jesienne .

A trawy? 🙃 Przecież ludzie zbierają średnio po 3 pokosy...

Opublikowano
5 godzin temu, sylwek23111 napisał:

A może dealer kupił saletrę przed 28 lutego w cenie poniżej 3000zł. Nastęnie podniósł cene na 4600. A teraz stwierdził, że woli sprzedać po 3700 niż zostać z towarem, bo sezon na zakupy nawozu się kończy i prawdopodobieństwo importu się zwiększa. Końcem lutego przywieźli mi polidap z datą produkcji styczeń 2021. Czyli dealer zarobił 2000zł /t nawozu:)

Nie wiem czy wiesz ale w Anwilu i GA obowiązuje miesięczny okres rozliczeniowy i zamawia się wg harmonogramu zamówień sporządzonego na początku roku nawozowego od czerwca do czerwca.  Mniej więcej tak wygląda współpraca zakładów z dealerami. Tak jak ty piszesz to każdy z dealerów kupił by w czerwcu a sprzedawał w marcu. Ale odbierać trzeba cały rok. Data na opakowaniu nie mówi kolego nic. Ponieważ np Anwil jak nie idzie sprzedaż magazynuje nawozy w centralnych magazynach rezerw materiałowych. Ja kupiłen saletrę z datą produkcji 08.2021 i zapłaciłem 4600 zł. I co miałem się kłócić i mówić że w sierpniu było po 1400 zł? Jak teraz można było opuścić na saletrze 1200 zł to w marcu nie było takiej możliwości? To jest czyste łajdactwo co potwierdzają wyniki GA i Orlenu za I kwartał. To tyle.

Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

to że jedna strona podnosii cenę to jedno to że klient kupuje to drugie. nie wiem który jest głupszy

No tak klient winny. Zauważ tylko, ze ceny nie podskoczyły w marcu bo ludzie na składach szaleli. Tylko zaczęli szaleć jak ceny podskoczyły. Oczywiście ktoś powie, że trzeba było kupić rok temu. Ale czy to jest normalne w XXI wieku, że magazynuje się nawozy na rok do przodu jak za komuny? I żeby nie było, ze zazdroszczę bo nie mam. Poli i część azotu na przyszły sezon mam. Ale nie w tym rzecz. Rzecz jest w tym, że państwo zamiast stabilizować i walczyć z inflacją robi destabilizacje i nakręca inflację

Opublikowano

Ja kupiłem w maju , cześc będzie magazynowana rok, nic dziwnego co roku tak robie

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mds212 napisał:

To chcesz centralizacje rynku czy wolny rynek? zastanow sie

A czy robienie zamieszania przez rząd i nakręcanie cen przy monopolu wobec braku nawozów ze wschodu to działania wolnorynkowe? Przecież tłumaczyłem wyraźnie co miało miejsce na początku marca. Najpierw producenci walnęli podwyżkę z czapy a potem ludzie zaczęli szaleć. Gdy na wolnym rynku cena poleciała by w górę gdyby ludzie najpierw zaczęli szaleć tj popyt by bardzo wzrósł. To jest u ciebie wolny rynek co się działo w marcu?

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

że magazynuje się nawozy na rok do przodu jak za komuny?

Skończ  już bredzić o tej komunie,za tej twojej ,,komuny" GSy przymusowo rozwoziły nawozy chłopom na podwórka,a kosztowały w porównaniu do dziś grosze i nikt niczego nie magazynował.Jeśli ktoś magazynował ,to GSy niesprzedane nawozy.Żadnych nawozów nie brakowało, nie masz pojęcia to nie pisz głupot.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, mds212 napisał:

Komune to ty jedynie chyba z filmu znasz bo nie chcialbys sie cofnac do tamtych czasow

A chociaż wiesz kto to był agronom za komuny?

Opublikowano

Pewnie teraz męczy wujka googla i sprawdza kto to był agronom. 🤭

Opublikowano
6 minut temu, PRIMO napisał:

A chociaż wiesz kto to był agronom za komuny?

taki odr?

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

To może coś łatwiejszego,w którym roku pojawiły się kartki na mięso i ile kg na głowę rolnika przypadało?Znafcy komuny ,he?

ja pamiętam że gówno z tych kartek było, bo na półkach pustki.

kolejki kilometrowe perzed sklepami pamietasz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v