Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też tak uważam. Ale na polach np. 100 ha, gdzie jest mozaika: 10 ha VI, 20 ha V, 30 ha IV, 40 III to może mieć sens. 

Tylko kiedyś rolnik sam wiedział gdzie pojechać wolniej, gdzie szybciej z rozsiewaczem, teraz ma sterować tym komputer, żeby gospodarz mógł patrzeć w smartfona i przeglądać oferty leasingu nowych BeeMeK :D 

Opublikowano

Nie jest to bezsens, bo na zasadzie mapowania uzupełniasz pk na całej powierzchni do w miarę równych zawartości, w międzyczasie azot dawkujesz jak Arek napisał stosownie do możliwości jego wykorzystania przy miejscowej zawartości PK. 

Tylko sprawa rozchodzi się o początkowy koszt zakupu i zrobienia map,  a drugi problem to wielkość gospodarstwa i rozdrobnienie.

Co innego 100ha w dwóch kawałkach a co innego te 100ha w 80 kawałkach i "ruchomych" miedzach

Opublikowano

Ale zawartość składników to należy opierać na próbach gleby nie map plonu.

Mój dziadek siedząc przed domem w żniwa, podchodził do przyczepy, patrzył na ziarno i od razu wiedział, z której strony pola wjechał kombajn :-), tak znał własne pola.

A mój ojciec mówił, że nie jest problemem osiągnąć wysoki plon na wszystkich kawałkach, kwestia tylko nakładów, które często są nieadekwatne do późniejszych zbiorów. 

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Nie jest to bezsens, bo na zasadzie mapowania uzupełniasz pk na całej powierzchni do w miarę równych zawartości, w międzyczasie azot dawkujesz jak Arek napisał stosownie do możliwości jego wykorzystania przy miejscowej zawartości PK. 

Tylko sprawa rozchodzi się o początkowy koszt zakupu i zrobienia map,  a drugi problem to wielkość gospodarstwa i rozdrobnienie.

Co innego 100ha w dwóch kawałkach a co innego te 100ha w 80 kawałkach i "ruchomych" miedzach

No dokladnie tak. Ja rozwazalem zakup rozsiewacza wlasnie w full opcji  ale z moich wyliczen na 100ha i do tego dzialki wszystko wokol domu praktycznie jeden kawalek glownie IV klasa brak kombajnu do zrobienia mapy plony jest to pomysl srednio oplacalny.

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

A jaki wpływ ma mapa zasobności w p K i pH na nawożenie azotem ??

Ja miałem na myśli mapy plonowania ale mapy zasobności przy przy oddzielnym nawożeniu P i K  można wykorzystać bez problemu to samo tyczy ph tyle że tworzenie map to już trzeba zacząć od kombajnu z mapowaniem plonu i zwykle zleceniem prób glebowych .Ja akurat wykorzystuję zmienny wysiew w QQ nasion i nawozu w siewniku punktowym 

55 minut temu, masa24 napisał:

Bezsens. Moim celem jest równy plon na całej powierzchni pola

Sory ale to błędne myślenie wielu (oczywiście gleby zmienne ) Na lekkiej dajemy mniej oczekując niższego plonu na lepszej więcej oczekując  wyższego plonu a nie tam gdzie słabo sypie więcej to błędne rozumowanie  

55 minut temu, cinek1808 napisał:

Najgorszy jest przy między aby sąsiadowi za miedzę nie posiać nawozów

Dwóch normalnych jeden przesypie i drugi to samo -wyrównanie przy miedzy  i korzyści po obu stronach ale jak dwaj debile to nie da się tego ogarnąć -chciwość to zguba 

Opublikowano
27 minut temu, krilan06 napisał:

Saletra na lokalnym składzie 4400 zł/t 😱

Pewnie w promocji i jeszcze w ograniczonych ilościach 

Opublikowano
32 minuty temu, krilan06 napisał:

Bajki opowiadasz. Obdzwoniłem w sobotę u siebie kilka składów. Najdrożej była saletra we workach po 3500 brutto. 

Opublikowano
46 minut temu, arek_124711 napisał:

No dokladnie tak. Ja rozwazalem zakup rozsiewacza wlasnie w full opcji  ale z moich wyliczen na 100ha i do tego dzialki wszystko wokol domu praktycznie jeden kawalek glownie IV klasa brak kombajnu do zrobienia mapy plony jest to pomysl srednio oplacalny.

Każdy podchodzi inaczej do technologii niestety trzeba się uczyć a np GPS  kupować przyszłościowo poznając jego możliwości rozbudowy (tego niestety rolnicy nie robią bo ma być tanio ) .Kupując  gps mający automatyczne kierowanie powinien mieć możliwość rozbudowy do  mapowania plonu zmiennego  wysiewu,  kontrolą sekcji to podstawa (lepiej używkę rozbudowaną niż nówkę gów...o wartą ) .A najważniejsze to znać ceny rozbudowy systemu a nie płakać po fakcie że tak drogo" bo myślałem " .Mam tego trochę (jestem wręcz fanatykiem) i to wiecznie woła dokup jeszcze jakąś funkcję i tu zaczynają się prawdziwe koszty

Opublikowano
ciaastus napisał:

32 minuty temu, krilan06 napisał:

Bajki opowiadasz. Obdzwoniłem w sobotę u siebie kilka składów. Najdrożej była saletra we workach po 3500 brutto. 

lubelskie saletra 3.400 brutto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v