Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, XTRO napisał:

dokładnie. Ale weź dzisiaj odłóż przykładowo 500 tys na kombajn albo i więcej. To jest nie możliwe, chyba że ktoś pracuje gdzieś jeszcze na ważnym stanowisku albo ma jakąś inną firmę. 

na taki kombajn np 5lat po 100000, i po pięciu latach ten kombajn 700000. i znowu zbieraj, tak więc czasem lepiej odsetki dołożyć i mieć czym robić

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, ZELKOW napisał:

Co do dopłat do nawozu, mają być dotowane do ha jeśli kupiliście minimum ciężarówkę naeozu z GA, i wyprodukowane zboże paszowe z tych nawozów z przeznaczeniem dla świń i tyle w tym temacie

Warunek jest taki że trzeba kupić całego tira. Będzie trzeba zamawiać bezpośrednio w GA i oni będą tą ulgę odliczali. Prawo nie działa wstecz. Dopiero jak klepną ustawę to wtedy można zamawiać. 

Opublikowano
Przed chwilą, kibix napisał:

Warunek jest taki że trzeba kupić całego tira. Będzie trzeba zamawiać bezpośrednio w GA i oni będą tą ulgę odliczali. Prawo nie działa wstecz. Dopiero jak klepną ustawę to wtedy można zamawiać. 

Po prostu jak się was czyta to , nawet nie chce się nawet tego komentować

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Dobra panowie.

GRUBA                 KRESKA

Nie ma żadnych dopłat do nawozów, są tylko jakieś urojone pomysły izb rolniczych. Wszystko co było tu napisane to żarty.

Kto podjął temat na poważnie niech się uśmiechnie do lustra i zacznie myśleć, czy choćby z wyszukiwarki korzystać i czytać.

Opublikowano

Po tej informacji o "dopłacie" do nawozu widzę, że na forum są dwie grupy: 1 grupa:kupili nawóz i mają bekę ze wkręcili tych z drugiej grupy (liczących na dotacje) 2 grupa : zdesperowni jak stara panna którą naciskają "na ożenek" w domu rodzinnym. Szuka dobrej partii a tu same nieporadne chłopaki... I to samo z nawozem, jak było sporo (taniej) to czekali a teraz ciągle w górę... I ktoś puści plotkę a oni wierzą. Zdesperowani...

Gdzie moderator?

• Like 3
  • Haha 2
Opublikowano
31 minut temu, farmer_89 napisał:

forterra11441 nigdzie nie ma takich informacji ze nie bedzie doplat do nawozow jak ktos ma hodowle

Nawet nie ma informacji, że będą jakiegokolwiek dopłaty do nawozów, a wszyscy się tutaj denerwują. Ktoś chociaż sprawdził ile dni w tym roku ma luty, żeby potwierdzić wcześniejsze informacje pisane przez innych użytkowników? I sam jako rolnik mam wielką nadzieję, że żadnych dopłat nie będzie.

Swoją drogą już kilka razy to pisałem, że nie dziwię się, że rolnicy są tak, a nie inaczej postrzegani w społeczeństwie jak większość tutaj zdania poprawnie złożyć nie potrafi, nie mówiąc o czytaniu ze zrozumieniem....

• Thanks 3
Opublikowano
XTRO napisał:

dokładnie. Ale weź dzisiaj odłóż przykładowo 500 tys na kombajn albo i więcej. To jest nie możliwe, chyba że ktoś pracuje gdzieś jeszcze na ważnym stanowisku albo ma jakąś inną firmę. 

W tych czasach właśnie nie ma sensu odkładać, bo tak jak piszesz kupujesz kombajn za 500netto plus odsetki z kredytu a on za 5lat ma taką samą wartość, sprawdzałem z ciekawości ile zdożał fendt w ciągu 5lat i ponad 200tys

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Dla mnie też mogą wzrosnąć stopy % , niech się martwią ci co siedzą w bankach z kredytami które wzięli ze zmienną kwotą oprocentowania.

Nie ma czegoś takiego jak kredyt hipoteczny ze stałym oprocentowaniem. Na odsetki składa się marża banku i zmienny wibor, który jest powiązany ze stopą NBP. 

• Haha 1
Opublikowano
58 minut temu, ukaszProcho napisał:

Mocznik łódzkie 3980 zl Brutto, a Fendt 160 km 650 tys netto. Sprawdzone info bo kupowałem valtre i pytałem przy okazji 😂😂

Gdzie po tyle mocznik?

• Root Admin
Opublikowano
58 minut temu, Kedar88 napisał:

Nie ma czegoś takiego jak kredyt hipoteczny ze stałym oprocentowaniem. Na odsetki składa się marża banku i zmienny wibor, który jest powiązany ze stopą NBP. 

Jest, możesz sobie coś takiego kupić.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ukaszProcho napisał:

Po tyle kupowałem w kietlinie koło Radomska, ale został tylko w paletach bo bigi wziąłem wszystkie

O widze ze z tamtych okolic jestes sorki za off top ale w kietlinie jest chandlarz ciagnikami ma jakies w fajnym stanie ? Czy wymalowane trupy ? Bo nie wiem czy sens jechać jak cos mozesz odpisac na priv 

Edytowane przez damianos95
Opublikowano

Mówisz o Kropce? Byłem tam kiedyś oglądać MF, te co stały przygotowane do sprzedaży, to wszystko pucowane i malowane. Zajechałem rano i jeden był odpalony nieprzygotowany, w takim stanie jak przyjechał, ale niestety nie pozwolili go obejrzeć bo "jeszcze nie gotowy". Z naczepy te co przyjechały z Francji, to wszystko wyciągane.

Jak jest teraz to nie wiem, ja tam byłem ze 3 lata temu. Znając sytuację, to raczej lepiej nie jest, zachód zaczyna się robić "coraz uboższy" w starsze ciągniki.

Opublikowano

Nie chcesz to nie wierz a w spółdzielczym jak masz znajomości to wniosek leży w szufladzie i tylko czeka

2 minuty temu, masa24 napisał:

Jeden coś puerdolnoe a reszta się zastanawia . Jak można zaklepać limit de minimis ? Może s banku spółdzielczym ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v