Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A tym co teraz kupują nawozy to za co mają dawać dopłaty ? Jedni jak piszesz , tanio sprzedali i tanio kupili , no i ok. Teraz drogo sprzedali , to i niech drogo kupią ,

Tys prowda

Opublikowano
36 minut temu, JanKrzysztof napisał:

5 ton pszenicy z ha * 400 zł = 2000 zł. 0,5 tony saletry * 1500 zł podwyżki = 750 zł. 2000 - 750 = 1250 zł zysku na przechowywaniu ziarna i kupnie drogiego nawozu. Jakby nie liczyć, bardziej stratny jest Ursus932, który sprzedał (a może bardziej pasuje oddał?)  pszenicę w żniwa, w porównaniu z wiecznie beczącym galanem. Kto wyrówna Ursusowi straty?

Jasne, tylko wtedy za tonę była prawie tona saletry, a teraz?

Opublikowano (edytowane)

Mazowieckie zachód. Dziś byłem na składzie i zerknąłem na cennik przy okazji

Saletra 2820, import 2890

Saletrzak 2620

Saletrosan 26 - 2890

Siarczan magnezu 36,25-1170

Edytowane przez Norman
Opublikowano

Ciężarówka zamówiona już dawno, a cisza jakby makiem zasiał... ciekawe kiedy to dojedzie... żeby się nie okazało, że będę sypał, ale po ściernisku na nowy sezon ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Kubawww napisał:

Różnica między pszenica w zniwa, a teraz to 400 zł, a nawoz poszedł o 1500 sredni przelicznik 

Na hektarze przy plnonie 6t zarobiłeś 2400 więcej, nawozu na hektar wysiejesz drożej o 750 zł. Matematyka królowa nauk

Opublikowano

Ludzie to w końcu jestem stratny czy nie 😛 

Jeszcze raz powoli sprzedałem po 780 ,  a saletrę kupiłem po 1440 

Sąsiad w grudniu sprzedał po 1300  i kupił saletre , chyba po 3000 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Na hektarze przy plnonie 6t zarobiłeś 2400 więcej, nawozu na hektar wysiejesz drożej o 750 zł. Matematyka królowa nauk

Jak widać niektórzy to i jeszcze powinni do polskiego się cofnąć na czytanie ze zrozumieniem...  napislame w ostatniej wiadomości wtedy kupiłem za tonę pszenicy prawie tonę saletry, a teraz ?

To miałem na myśli od samego początku.. wtedy to nie był tak sliski temat jak teraz przy takim obrocie kasa

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał:

Wszystko zależy ile tej pszenicy sprzedałeś, a ile nawozu kupiłeś.

No sprzedałem tylko część pszenicy , pszenżyta i żyta , a na koniec sierpnia zamówiłem wszytkie nawozy na cały sezon 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ursus932 napisał:

Ludzie to w końcu jestem stratny czy nie 😛 

Jeszcze raz powoli sprzedałem po 780 ,  a saletrę kupiłem po 1440 

Sąsiad w grudniu sprzedał po 1300  i kupił saletre , chyba po 3000 

Przy zakładanym plonie 5 ton:

Ty:  780*5 = 3900, 500 kg saletry na ha * 1440 = 720 , 3900 - 720 = 3180

Sąsiad: 1300*5=6500, 500 kg saletry na ha * 3000 =1500 ,  6500  - 1500 = 5000

Przy plonie 5 ton sąsiad jest do przodu 1820 zł-koszty magazynowania, a im większy plon, tym "somsiad" więcej zarobił od Ciebie. :( Jakbyś się czuł, jakby sąsiad wzorem galana chciał dopłaty do nawozu?

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

No sprzedałem tylko część pszenicy , pszenżyta i żyta , a na koniec sierpnia zamówiłem wszytkie nawozy na cały sezon 

Myślę, że jesteś na +, ja nawozy kupiłem w sierpniu, zboża tylko trochę sprzedałem, reszta czeka, ale coś się zastój w tej materii zrobił i nie ma chętnego za korzystną cenę.

Opublikowano

@jacor73 no sprzedałem z braku magazynu i czasu na rozładunek żmijką na poddaszu , reszta leży i czeka . A nawóz i tak bym kupił bo nie jestem taki goły i wesoły 😉

9 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Przy plonie 5 ton sąsiad jest do przodu 1820 zł-koszty magazynowania, a im większy plon, tym "somsiad" więcej zarobił od Ciebie. :( Jakbyś się czuł, jakby sąsiad wzorem galana chciał dopłaty do nawozu?

Ale te nawozy będziemy siać na przyszłe plony , a może sąsiad sprzeda wtedy taniej 🤷

Opublikowano

Za kilka palet pofisoska i saletry zapłaciliśmy 11 tyś złotych.W magazynach nawozu pełno.Film mojego autorstwa nagrany u jednego z handlarza nawozami Grupy Azoty i węgla w Unikowie w woj łódzkim koło Sieradza.Film przedstawia pełne magazyny zawalone nawozami Grupy Azoty.

Opublikowano

Kto ostatnio kupował rsm całe auto?

Jaka cena I z kiedy zamówienie?

Opublikowano

na skład zajechałem i tylko saletrosan i superfosfat polski reszta wszystko import. 

Opublikowano
Agrest napisał:

Kto ostatnio kupował rsm całe auto?

Jaka cena I z kiedy zamówienie?

W agroloku całe auto rsm32 2660 tona, prywaciarz w Centrum kraju 2600, ceny z wczoraj, przed niedzielą było 100zł na tonie taniej.

Opublikowano
3 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

przy zakładanym plonie 5 ton to się w pole nie wyjeżdza

a jak już wyjechali to obaj zarobili po ............

Opublikowano (edytowane)

A kto ci mówił że wyjechali w pole . Kolega dał ci tylko przykład na plonie 5 ton, można by założyć plon 7 czy 10 ton , a wtedy różnica byłaby jeszcze większa dla tego kto kupił drogi nawóz , i sprzedał drogo pszenicę , oczywiście na plus . Ale faktem jest że najlepiej wyszli ci którzy tanio kupili nawóz , a drogo sprzedali pszenice , i analogicznie najgorzej na tym wyszli ci którzy sprzedali zboże tanio , a teraz przychodzi im kupić nawozy drogo 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Ludzie nie tylko  nawozy zdrozaly tylko wszystko zdrozalo.  Co niektórzy myślą że sprzedali pszenicę po 1400zł  i kupili drogo nawozy i są do przodu kupę kasy . Hola hola trzeba doliczyć wszystkie koszty A jest ich cała lista 

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dawaj tą liste

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v