Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Każdy mniejszy skład bierze towar od większych firm , pytanie kto od kogo bierze i kiedy stąd te różnice w cenie ,że ktoś ma 100 zł droższy nie znaczy że o tyle więcej zarabia,ja biorę tam gdzie taniej z dużych firm bo przeważnie całe auta

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Ja wrzucam na wiosne jakies 250- 300 kg saletrosan 26 i to chyba jest jakies 100kg.... A to i tak oszczednie bo niektorzy na forum pisza ze daja znacznie wiecej. Takze 4kg to marnie wyglada.

• Root Admin
Opublikowano

dopiero jak w tym roku dałem na zboża 150kg kizerytu to zobaczyłem różnice. w tym roku kizeryt trochę droższy bo dałem 1750 to da się troszkę mniej

• Like 1
Opublikowano

A dawanie siarki i magnezu nie zależy od zasobności ziemi ? Bo ja w życiu nie dawałem S i MG a zasobności mam na zawsze bardzo wysokim poziomie, więc wydaje  mi się że lepiej zbadać sobie gleby żeby wiedzieć jakie nawozy dawać

Opublikowano

ale to chiba z 15 zł podstawa, A rozszerzenie pod 100 za działkę. producenci nawozów nie polecają tego 😂

• Root Admin
Opublikowano
areqo napisał:

A dawanie siarki i magnezu nie zależy od zasobności ziemi ? Bo ja w życiu nie dawałem S i MG a zasobności mam na zawsze bardzo wysokim poziomie, więc wydaje  mi się że lepiej zbadać sobie gleby żeby wiedzieć jakie nawozy dawać

ile masz siarki w glebie?

Opublikowano
10 minut temu, damian303 napisał:

O właśnie. Wysyłacie juz próbki gleby? Taka pogoda, że chyba nie ma już na co czekać.

Wysłałem początek grudnia i dopiero wczoraj wyniki SMS dostałem, OSCHR Lublin.

• Root Admin
Opublikowano

zrób sobie choć jedną próbkę z siarka i próchnica będziesz dużo mądrzejszy co w trawie piszczy.ja na 10 próbek robię trzy pełne i 7 podstawowych

Opublikowano
2 godziny temu, Murphys napisał:

To kup tam gdzie najtaniej ewentualnie otwórz skład i sprzedawaj po tyle ile kupiłeś ;) 

Mam już dawno kupiony nawóz 😜 A Ty nie musisz od razu przysrywać komuś chyba że wziąłeś sobie to za punkt ambicji. Temat dotyczy cen nawozów więc podałem co i ile u mnie kosztuje.

Opublikowano
yacenty napisał:

zrób sobie choć jedną próbkę z siarka i próchnica będziesz dużo mądrzejszy co w trawie piszczy.ja na 10 próbek robię trzy pełne i 7 podstawowych

robisz wszystko w okręgowych ? bo ostatnio w łódzkim wkurza mnie czekanie po 3 miesiące na próbki podstawowe ... już się rozglądam za prywatnymi

Opublikowano
27 minut temu, yacenty napisał:

Przy owocach siarka średnio mi jest potrzebna. I tak je odżywiam dolistne na początku wegetacji czystą siarką, a potem siarczanem magnezu. 

Co innego próchnica, bardzo przydatne. Ale jak się ma dostęp do obornika. Inaczej ta wiedza nic nie daje.

Opublikowano

Jeżeli nie tajemnica, to w jaki sposób ją powiekszasz? Kiedyś bawiłem się w humusu, ale nie wiem czy działało bo badań nie robiłem. Za to wiem, że więcej dżdżownic się zrobiło w pasach herbicydowych.

• Root Admin
Opublikowano
Leszy napisał:

@yacenty powiększasz niezależnie co Ci w badaniach wyjdzie. Pewnie i tak resztki zostawiasz, i poplony siejesz. 

gówno poplony unijne sialem które moim zdaniem więcej złego robiły niż dobrego. teraz pierwszy raz prawdziwy poplon. słomę leje bakteriami i przyoruje, sypie wapno i nawożenie wg prób glebowych i próchnica rośnie

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v