Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak tam wyznawcy PiSu? Cieszycie się jak Brudna Pała was rżnęła na paliwie od lutego a teraz udaje wielmożnego łaskawcę?

A może myślicie że z nawozami będzie tak samo jak z paliwem? Nie nie będzie. Ceny brutto z Vatem u mnie na wsi na składzie

mocznik 4560 zł/t

saletra 4150 zł/t

saletrzak 3880 zł/t

polifoska 6 4970 zł/t

polifoska 8 5000 zł/t

No i jak tam czekacie na obniżki czy kupujecie?

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
4 minuty temu, kulczer napisał:

Jak tam wyznawcy PiSu? Cieszycie się jak Brudna Pała was rżnęła na paliwie od lutego a teraz udaje wielmożnego łaskawcę?

A może myślicie że z nawozami będzie tak samo jak z paliwem? Nie nie będzie. Ceny brutto z Vatem u mnie na wsi na składzie

mocznik 4560 zł/t

saletra 4150 zł/t

saletrzak 3880 zł/t

polifoska 6 4970 zł/t

polifoska 8 5000 zł/t

https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

gaz ziemny w ciągu miesiąca -47% i dalej leci na ryj

nawozy potanieją ale po sezonie,  ale potanieje też zboże i to na podobnej zasadzie jak ten gaz

na giełdach stagnacja w cenach nawozu, 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, kulczer napisał:

mocznik 4560 zł/t

saletra 4150 zł/t

saletrzak 3880 zł/t

polifoska 6 4970 zł/t

polifoska 8 5000 zł/t

Właśnie dzisiaj odmówiłem zakupu jęczmienia jarego ze względu raz: ceny nawozów dwa : wyczyńca.10 hektarów grochu,nigdy tyle nie siałem

Opublikowano
4 minuty temu, mds212 napisał:

A u nas mocznik po 3500. WIec rzna to tam was niezle ale widac dupke posmarowales bo nawet nic nie boli :D

Jak jesteś kozak sprawdzam! Podaj telefon, firmę kto mocznik 46N za tyle sprzedaje? Przeciez to żadna tajemnica! Dawaj!

Opublikowano
7 minut temu, kulczer napisał:

mocznik 4560 zł/t

saletra 4150 zł/t

saletrzak 3880 zł/t

polifoska 6 4970 zł/t

polifoska 8 5000 zł/t

jaki naród taka władza, jedni czekają 500+, inni 13 i14, a chłopy to suszowgo to ch wie czego jeszcze no to dostają

tylko czy wyborcy pisu czy po czy psl jeden ch.... dalej będzie tak samo, 

od razu zaraz zakaz uboju rytualnego, dopłaty w czerwcu wypłacą 

tu ich trzeba by było  od radnego gminnego po posła wymienić i to wszystkich dosłownie, wprowadzić ludzi którzy szlachetnych honorowych którzy marzą o silnej Polsce ale czy światowe mocarstwa by na to pozwoliły wątpie

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, pawelek98 napisał:

jaki naród taka władza, jedni czekają 500+, inni 13 i14, a chłopy to suszowgo to ch wie czego jeszcze no to dostają

tu ich trzeba by było  od radnego gminnego po posła wymienić i to wszystkich dosłownie, wprowadzić ludzi którzy szlachetnych honorowych którzy marzą o silnej Polsce ale czy światowe mocarstwa by na to pozwoliły wątpie

Masz rację!

Opublikowano
kulczer napisał:

Za Tuska nie było takiego niskiego vatu.. No i też " mamy wojnę" 🤪 chwalmy rząd PiS bo tak o nas wspaniale dba... Jarosław! Jarosław! Polskę zbaw...

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, HF86 napisał:

ale nie robiąc nic, się na to godzimy. 

rewolucji w dzisiejszych czasach nie będzie, zobacz co w holandii się dzieje w naszych mediach cisza ani tvp, ani polsat ani tvn te stacej też ze sobą zgadane są żeby nami manipulować

Edytowane przez pawelek98
Opublikowano
1 minutę temu, Bercik92 napisał:

Za Tuska nie było takiego niskiego vatu.. No i też " mamy wojnę" 🤪 chwalmy rząd PiS bo tak o nas wspaniale dba... Jarosław! Jarosław! Polskę zbaw...

Za tuska to vatu na paliwo wgl nie bylo. Tusk doplacal zeby lduzie chcieli tankwoac tak bylo dobrze.

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
9 minut temu, mds212 napisał:

Lokalny skup , jak chcesz nr napsiz na priv. Nawet sam agrolok wydzwania i namawia na mocznik za 3700-3800

No widzisz teraz podałeś cenę aktualną a nie jakieś 3500 zł/t? Ja mam ofertę worek na palecie z Puław mocznik po 3810 zł/t. Po tyle to teraz chodzi. Oczywiście plus VAT.

Opublikowano
Bercik92 napisał:

https://energia.rp.pl/gaz/art37708811-gaz-przekroczyl-kolejna-granice-spadku-wrocil-do-ceny-z-lutego-2022 ktoś pamięta ile kosztowała saletra w lutym 2022?

Jakieś 3500 - 3600

krzysiek1979 napisał:

Baniak 20 litry basfoliaru 36% tylko 310 zł. W sklepie wszystkie baniaki dzisiaj wydarli co było. 

To jest o 310 zł za dużo.

rocknrollnik1 napisał:

jak ktoś ma czas na pracę poza gospodarstwem to ile tego nawozu mu potrzeba? 2-5 ton? Niech będzie 10. Po 1200 to nie tak dużo go kosztowało. ale jak trzeba kupić na 60 -100 ha to raczej ciężko w ciemno kupować nawóz na 3 lata do przodu. Co innego , jeśli byłaby 200% pewność ,że zdrożeją 2-3 krotnie. Wtedy warto byłoby nawet wziąć kredyt na ten cel.

U nas w okolicy to normalne, że gospodarze na 50 - 60 ha. (bez hodowli) robią "na etacie". Co w tym nadzwyczajnego ? 🤔 Zamiast stukać całymi zimowymi dniami w klawiaturę na tego typu forach i nabijać komuś kabzę, lepiej samemu coś dorobić 😉

v11 napisał:

3 godziny temu, Strongman napisał:

Rozmaitości ludzie kupują nawet odsad z oczyszczalni ścieków to pewnie za darmo, nie wiem metale ciężkie ale lezy pełno tego po polach.

Jak można za osady płacić ?To odpad i ustawowo nie można handlować .A po drugie to legalnie z badaniami i całą procedurą jest kasa i nie mała . Jestem w konsorcjum (bo coś takiego trzeba w dużych oczyszczalniach przystępując do przetargu na wywóz  )  i to oczyszczalnia płaci za utylizację i wywóz  https://bip.wikopole.com.pl/download/attachment/9630/9-informacja-o-wyniku-postepowania.pdf

To tera osad zamiast uff ? 🤔 Lepszy byznes ?

Opublikowano
5 godzin temu, Michał88 napisał:

Kilka lat temu robili darmowe próbki gleby, darmo dostarczali , coś płacili od tony i do tego przywozili rozrzutnik  na lawecie. Co do metali ciężkich to jak rozwalisz to na polu i zasiejesz warzywa a później pójdzie na gerberki to się dowiesz że są tam metale ciężkie.

Jakie gerberki na głowę upadłeś? Stosowanie osadów wymaga pewnych reguł. Jedną z nich jest nie prowadzenie upraw w których części jadalne są w ziemi przez rok po zastosowaniu.

4 godziny temu, miwigos napisał:

Stosowałem i nie widze efektu

Mylisz sie są

Mylę się nie mylę biorę któryś raz z rzędu bo można raz na 5 lat. Były kontrole z ochrony środowiska i nic nie znaleźli. W koło Siemiatycz wozić w sezonie nie nadążają od lat i jakoś nikt metali ciężkich nie znalazł.

Opublikowano
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Zodyn krowiarz nie trzyma krow na samej trawie. tera to je pyndzom jak kultyrystow aby wincy mleka bo przeca po 3 ziko jest :D Ino pasza i posypka z dabelblasta :D

3 zico to w styczniu utopia i miraż

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, hubertuss napisał:

Jakie gerberki na głowę upadłeś? Stosowanie osadów wymaga pewnych reguł. Jedną z nich jest nie prowadzenie upraw w których części jadalne są w ziemi przez rok po zastosowaniu.

Mylę się nie mylę biorę któryś raz z rzędu bo można raz na 5 lat. Były kontrole z ochrony środowiska i nic nie znaleźli. W koło Siemiatycz wozić w sezonie nie nadążają od lat i jakoś nikt metali ciężkich nie znalazł.

W wodzie pitnej masz mnóstwo metali ciężkich to w tym myślisz, że nie ma 

Opublikowano

Co jest rura mięknie .Chłopie merytorycznie a nie ubzdurać sobie i ciągnąć głupoty zakończ z jajami ja już nie raz pisałem przepraszam ale do tego trzeba chociaż jedno jajo mieć .A nie docinać na każdym kroku nikt nie jest nieomylny a niekiedy trzeba dać się przekonać .

Do osadów przed i po badania gleby przed stacja na zlecenie oczyszczalni po ochrona środowiska metale ciężkie i ph stosować można według zaleceń z pierwszego badania według planu i można stosować raz na 3 lata (skumulowane  czyli dość grubo lub co roku 1/3 dawki trzyletniej )   z uprawy wyłączone rośliny których owoce mogą mieć kontakt z glebą przeznaczone do bezpośredniego spożycia .Widzisz częściowo masz racje i ci ją przyznaję jest ok a traz podkreśl co masz podkreślić albo wytłumacz i udowodnij twoje racje odnośnie pieniędzy rzekomego państwa 

• Haha 1
Opublikowano

Sami zrobią nalot na siebie i osad zatrzymają a gdzie to niby wcisną. Koło mnie była afera facet przywiózł coś półpłynnego waliło na kilometr jak przylepilo się do buta czy opon to już szaman nie pomógł. Przyjechali urzędnicy próbki jak pobrali i zamknęli w pojemniku to waliło w samochodzie. Osad to nie był może coś z ubojni a facet zamiast to szybko przyorać to gniło to 2 tygodnie. Kopa miało bo już 2 lata po pryzmie wiele nie rośnie...

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, v11 napisał:

Co jest rura mięknie .Chłopie merytorycznie a nie ubzdurać sobie i ciągnąć głupoty zakończ z jajami ja już nie raz pisałem przepraszam ale do tego trzeba chociaż jedno jajo mieć .A nie docinać na każdym kroku nikt nie jest nieomylny a niekiedy trzeba dać się przekonać .

Do osadów przed i po badania gleby przed stacja na zlecenie oczyszczalni po ochrona środowiska metale ciężkie i ph stosować można według zaleceń z pierwszego badania według planu i można stosować raz na 3 lata (skumulowane  czyli dość grubo lub co roku 1/3 dawki trzyletniej )   z uprawy wyłączone rośliny których owoce mogą mieć kontakt z glebą przeznaczone do bezpośredniego spożycia .Widzisz częściowo masz racje i ci ją przyznaję jest ok a traz podkreśl co masz podkreślić albo wytłumacz i udowodnij twoje racje odnośnie pieniędzy rzekomego państwa 

Rura ci mięknie? Przykro mi bardzo. Widzę, że frustracja w twoim przypadku daje znać o sobie i tu przylazłeś szczęścia szukać. I śmietnik robić. CO miałem napisać o osadach to napisałem reszta kto co na pole zawiózł mnie nie interesuje. I jeszcze do tego jedno jajo masz. Biedna z ciebie chłopina rozumiem frustracje.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
2 godziny temu, pawelek98 napisał:

Druga rzecz ilu takich ludzi by znalazł 🤔

Przecież od magdalenki mamy tych samych polityków tylko chodzą od partii do partii aby być przy korycie

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v