Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, sylwek23111 napisał:

A dlaczego saletrzak jest najgorszym i najdroższym, a saletra najlepszym? Bo to ciekawe! (Na początku gospodarzenia myślałem, że najlepszym nawozem azotowym jest ten który wychodzi najtaniej za kg azotu, czyli mocznik, a najgorszym był saletrzak bo najdroższy. Ale to było błędne myślenie. Dziś stosuje saletrzak w kukurydzy jako połowa dawki azotu wraz z mocznikiem i pomimo że drogo to jestem zadowolony z efektów.)

A czym się różni saletrzak od saletry według Ciebie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Wielu twierdzi że kuku to nie płodozmian.

Ale też mi nie po drodze z nią, choć widzę że może być łatwiej o usługi bo ostro wchodzi na mój teren.

Koniczynę czerwoną mógłbym siać gdyby był konkretny odbiorca na ewentualne pokosy. Ale hodowla kaput, najbliższe to ze 20km i pewnie płacić nie było by chętnych. Jeden już 7 lat wisi mi kilka tys za płody rolne 

Opublikowano

Z kukurydzą tyle dobrze że roboty mało. Nasypać nawozu, prysnąć chwasta jakąś odżywka ewentualnie i czekać na zbiór.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Nie wiem jak przerywnik w postaci kukurydzy da efekt, ale po dwóch trzech latach jej monokultury to zboża rosną kapitalnie.  

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Nie wiem jak przerywnik w postaci kukurydzy da efekt, ale po dwóch trzech latach jej monokultury to zboża rosną kapitalnie.  

To prawda potwierdzam

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

1 minutę temu, Pafnucy napisał:

rusz tyłek czasami i pojedź między ludzi.

No to pal motór i pojezdzij bo zara chłody i deszcze.

motor dobry, można motorem i do Chorwacji zajechać, ale to takie sobie rozwiązanie, no chyba, że ktoś lubi jeździć, żeby zwiedzic trochę świata to trzeba w samolot wsiąść i dopiero potem można zobaczyć czy u nas się dobrze żyje czy do du.. także Panowie zabrać rodziny na wczasy i dopiero potem oceniać, gdzie lepiej czy w Polsce czy np w Hiszpanii czy Grecji czy Turcji czy Bułgarrii itd jedno jest pewne są kraje gdzie klimat jest fajniejszy do życia, bo zim prawie nie ma, jest ciepło, przyjemnie cały rok, ale czy to jest najważniejsze w życiu? też czasami mam ochotę pół roku spędzić np w Hiszpanii zimą a resztę czasu w Polsce ale to trzeba było by być informatykiem a nie rolnikiem, a tym bardziej jak się ma żonę na dobrym etacie, to by trzeba było życie inaczej ułożyć wtedy....

Opublikowano
Przed chwilą, danielursus3p napisał:

Z kukurydzą tyle dobrze że roboty mało. Nasypać nawozu, prysnąć chwasta jakąś odżywka ewentualnie i czekać na 

Na wysokie ceny...Ale chyba dobre czasy się kończą. 

Na Polsacie była teraz mowa o konsekwencjach wstrzymania produkcji azotów...za tydzień mogą stanąć mleczarnie i inne zakłady produkcyjne😬

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Ale też mi nie po drodze z nią, choć widzę że może być łatwiej o usługi bo ostro wchodzi na mój teren.

Koniczynę czerwoną mógłbym siać gdyby był konkretny odbiorca na ewentualne pokosy. Ale hodowla kaput, najbliższe to ze 20km i pewnie płacić nie było by chętnych. Jeden już 7 lat wisi mi kilka tys za płody rolne 

A po co ci odbiorca? Wystarczy skosić mulczerem a od biedy to dyskową a nawet bębnową. Po dwóch tygodniach od skoszenia po koniczynie nie ma śladu. 

Opublikowano

To tylko na nasiona?

Będzie z tego zysk?

Tak na marginesie to chyba na przyszły rok będzie opór koniczyny bo słyszę że faceliarze na nią się przestawiają

Opublikowano

300 kg powinna dać. Gdzieś tam w kieleckim czy lubelskim na dobrych ziemiach to podobno i 600+ potrafi sypnać. Ok 10 zł netto kg. Nasiona ok 250 zł. Reglone Ok 2l. Bukowanie. Matematykę pozostawiam tobie. Największą wada to dosyć późny zbiór i bukowanie. 

A co to Facelia w niełasce? U mnie 3 rok z rzędu plon ok 100 kg  :))) dam jej jeszcze jedna szanse  :)

Opublikowano
42 minuty temu, miwigos napisał:

A czym się różni saletrzak od saletry według Ciebie

Dłużej działa, bo dłużej się rozpuszcza, w kwaśnej glebie dzięki niewielkiej zwartosci mączki dolomitowej lepiej działa niż saletra bo nie zakwasza dodatkowo i są przez to mniejsze straty.  Jak trzeba szybko rozkrzewić pszenicę to trzeba dać saletrę, jak jest gleba bardzo kwaśna i do tego uboga w magnez to lepiej dać saletrzak np pod kukurydzę i będzie lepszy efekt niż po moczniku lub saletrze, czy jeszcze innych nawozach. Wszystko zależy od sytuacji, czasem nawet od pogody.

• Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, Taurus83 napisał:

300 kg powinna dać. Gdzieś tam w kieleckim czy lubelskim na dobrych ziemiach to podobno i 600+ potrafi sypnać. Ok 10 zł netto kg. Nasiona ok 250 zł. Reglone Ok 2l. Bukowanie. Matematykę pozostawiam tobie. Największą wada to dosyć późny zbiór i bukowanie. 

A co to Facelia w niełasce? U mnie 3 rok z rzędu plon ok 100 kg  :))) dam jej jeszcze jedna szanse  :)

Kto wcześnie zrobił i sprzedał to nawet po 13 poszła teraz ponoć zero kupca i promocja pi 8zł nie pomaga. Plony ludzie mieli raczej powyżej 400kg.

Kiedyś z rodzicami mieliśmy koniczynę to dała około 500kg. Bukowanie pamiętam i raczej nie chcę tej roboty. Może dziś inne kombajny i więcej na czysto zrobią. Ale w obliczu tych danych to chyba lepsza seradela😉

Tylko to nie ten temat.

Saletra ostatnio , przed info o wstrzymaniu sprzedaży od 4200 w małym worku do 4400 w bb na innym składzie

Opublikowano
2 godziny temu, sylwek23111 napisał:

A dlaczego saletrzak jest najgorszym i najdroższym, a saletra najlepszym? Bo to ciekawe! (Na początku gospodarzenia myślałem, że najlepszym nawozem azotowym jest ten który wychodzi najtaniej za kg azotu, czyli mocznik, a najgorszym był saletrzak bo najdroższy. Ale to było błędne myślenie. Dziś stosuje saletrzak w kukurydzy jako połowa dawki azotu wraz z mocznikiem i pomimo że drogo to jestem zadowolony z efektów.)

Normalny człowiek to chociaż spróbuje dać te parę kg i porówna sobie z innym polem saletrą ale lepiej odrazu wysmiewać ale widzę że nie warto się udzielać na te tematy który nawóz najlepszy każdy tylko saletra najlepsza 😅 niech se sieją dalej te saletrę 

44 minuty temu, sylwek23111 napisał:

Dłużej działa, bo dłużej się rozpuszcza, w kwaśnej glebie dzięki niewielkiej zwartosci mączki dolomitowej lepiej działa niż saletra bo nie zakwasza dodatkowo i są przez to mniejsze straty.  Jak trzeba szybko rozkrzewić pszenicę to trzeba dać saletrę, jak jest gleba bardzo kwaśna i do tego uboga w magnez to lepiej dać saletrzak np pod kukurydzę i będzie lepszy efekt niż po moczniku lub saletrze, czy jeszcze innych nawozach. Wszystko zależy od sytuacji, czasem nawet od pogody.

A co ty będziesz im tłumaczył oni i tak cie powysmiewaja 🤣baranowi nie przetłumaczysz 

Opublikowano (edytowane)

uuu ktoś chyba na odcisk nadepnął albo masz 12 lat, skoro musisz wyzywać jak ktoś ma inne zdanie od Ciebie, saletra i saletrzak ma taki sam skład i jak byś nie zaklinał rzeczywistości to będą działać tak samo. A bajki o długim ale powolnym działaniu saletrzaku i zbawiennym wpływie na ph tych kilku kg wapna, nie da się inaczej skomentować niż śmiechem, i nie odpowiadaj mi bo nie nawykłem do dyskusji z kimś kto reprezentuje tak niski poziom kultury osobistej :)

Edytowane przez jajonasz
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Na wysokie ceny...Ale chyba dobre czasy się kończą. 

Na Polsacie była teraz mowa o konsekwencjach wstrzymania produkcji azotów...za tydzień mogą stanąć mleczarnie i inne zakłady produkcyjne😬

to aż niemożliwe.

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

saletra jest najlepszym nawozem a saletrzak najgorszym i najdrozszym

co to znaczy naj? do czego

pokaż cene jednego i drugiego , zależy jaka jest cena jednostkowa za skladnik

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Niech juz ludzie w marketach się rzucą na mleko i inny nabiał i robią zapasy 🙊🙊🙊

• Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano
13 minut temu, VonVegans napisał:

No nie wyobrażam sobie że krowiarzom nie beda mleka odbierać.

mnie już nic nie dziwi w tym kraju wszystko jest możliwe i nie takie straty ludzie ponosili  

• Like 1
Opublikowano

Uznaję że nie mam takowego bo za tanio kupują .  Dalsze firmy podsyłają auto i zawsze jest te 50zł na t drożej. Może nie majątek ale zawsze

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v