Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Pełna zgoda co piszecie a co do nawozów jest jeszcze szansa na dopłatę 1000 zł do tony zakupionego po 1 października 2021 roku , widzę tu krytykę co nie których na takie dopłaty i nie rozumiem jak po takiej dopłacie można stracić , oczywiście mówimy o cenie saletry przed dopłatą 3000 zł tona .

Podniosą ci cenę na 4000 i tyle w temacie. W jednym miejscu dadzą ci tysiąc to w drugim zabiorą dwa tysiące. Na tym to polega. Kiedy ten naród zrozumie że nie ma nic za darmo...

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
9 godzin temu, Bercik92 napisał:

a już planują nasyłać kontrole na sklepy i sprawdzać czy te produkty dosłownie o kilka groszy staniały

Zamość to jedna wielka mafia gdzie wszyscy biznesmeni się znają i baluja więc nikt nikomu nic nie zrobi.

Opublikowano

Wszyscy jedziemy na tym samym wózku jak ktoś kupił po 1400 czy po 1500 i jeszcze chciał by dopłaty bo przecież kupił to moim zdaniem to już zachłanność i jakieś nie porozumienie o ktoś miał by saletrę za 400 zł a drugi po 2000 to już Łęka przesada. Mamy taki zawód a nie inny i nie można zawsze jak źle to dopłatę dostawać po h..j mi 1000zl jak zabiorą 2000

Opublikowano
9 godzin temu, witejus napisał:

Od dawna mówię że wszelkie dopłaty ,dotacje nie trafiają do tych do których są adresowane tylko do tych przez których ręce przechodzą, lub do tych którzy mają większą siłę od tych do których miały trafić.

Nie będę wymieniał z nazw firm ale duży hotel w Zamościu chyba największy z basenem tarczy dostał 2 mln a ludziom płacą minimalna. Dali bogatym, u nas zysk ten co my widzimy to zwiększył się o 30 proc a bonusów wstecznych kwartalnych nie widzimy za wywiązanie się z ilości sprzedaży ale raz przez pomyłkę podejrzalem maila to za kwartał było 56 tys. A dla pracowników nic jeszcze potrafi młody przyjechać fura za 300 tys zł i zrobić sobie naszą kawę która kupujemy za własne pieniądze.

Opublikowano

Z mamutem? 

8 minut temu, Damianek20 napisał:

Zamość to jedna wielka mafia gdzie wszyscy biznesmeni się znają i baluja więc nikt nikomu nic nie zrobi.

Z drugiej strony jak mają się nie znać, jak Zamość to mała dziura ;)

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, dzidzia202 napisał:

Wszyscy jedziemy na tym samym wózku jak ktoś kupił po 1400 czy po 1500 i jeszcze chciał by dopłaty bo przecież kupił to moim zdaniem to już zachłanność i jakieś nie porozumienie o ktoś miał by saletrę za 400 zł a drugi po 2000 to już Łęka przesada. Mamy taki zawód a nie inny i nie można zawsze jak źle to dopłatę dostawać po h..j mi 1000zl jak zabiorą 2000

Widzisz do czego dopłata by doprowadziła. Ty byś chciał/a pogłębić podziały i dać jednym by w przyszłości po równo wszyscy po doopie dostali, tak jak obecnie za tarcze antyinflacyjne dostajemy, choć z nich nie korzystaliśmy.

Ja np chciałbym dostać takie pieniądze jak młody rolnik. Miałbym za friko nawozy na dwa sezony . Wówczas miałbym równe szanse. Da mi je ktoś?

Opublikowano
1 minutę temu, dzidzia202 napisał:

Dlatego nie powinno być dopłat. Ten rok jakoś damy radę jak zawsze z reszta

Nie będzie dopłat to się zapchają tym nawozem i tyle. Problem mają ci którzy siedzą w długach po uszy i tona i dla nich te 1 tys na nawóz może zadecydować o tym czy przetrwają czy nie 

Opublikowano

Każdy ma inną sytuację. Może tak być że niektórym noga się powinie ale to tak jak w każdym innym biznesie. Podstawa to inwestować z głową. 

No i dobrze niech się zapchają ja n 1 dawkę kupiłem a 2 zależy po ile kontrakt podpisze i za jakie pieniądze. Paki na rzepak i pszenicę też mam i nic więcej nie kupuje. Czekam na przezimowanie i wiosnę. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, dzidzia202 napisał:

Dlatego nie powinno być dopłat. Ten rok jakoś damy radę jak zawsze z reszta

Rozumiem,że chodzi Ci o to,że nie powinno być dopłaty do nawozu? A kupiłeś już nawóz? Bo za te 3000 to trochę kosmiczna cena.

Edytowane przez Rumcajs73
Opublikowano

Do niczego nie powinno byc dopłat, a kto kazał sie zadłużać po uszy ,kredyty sa dla mądrych, dla mnie to nienormalne kredyt na mieszkanie na 30-40 lat całeżycie spłacać i można nie zdążyć

Opublikowano
2 minuty temu, miwigos napisał:

Do niczego nie powinno byc dopłat, a kto kazał sie zadłużać po uszy ,kredyty sa dla mądrych, dla mnie to nienormalne kredyt na mieszkanie na 30-40 lat całeżycie spłacać i można nie zdążyć

Ale tu nie chodzi raczej o kredyty tylko o nawozy a dokładnie o to,że ich cena jest absurdalna i trzeba by w jakiś sposób wpłynąć na jej obniżenie a to już rola Państwa.

Opublikowano

Jakbyś miał albo nie miał 3 ha pola i pracował na etacie za 4k to byś zrozumiał że gdzieś trzeba mieszkać 

8 minut temu, miwigos napisał:

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, miwigos napisał:

Kredyt na mieszkanie trochę inaczej wygląda gdy oboje pracuje a jak w budżetówce to całkiem. U nich jest mniejsze ryzyko utraty dochodu niż u nas. Jako osoba prowadząca gospodarstwo i pracująca na etacie dostrzegam różnice i uważam że bezpieczniej wziąć kredyt na etacie nie na gospodarce. Ale to jest tylko moje skromne zdanie, pomijając rolników którzy biorą dopłaty tyle co mieszkanie warte oni mogą sobie pozwolić, ja mówię o zwykłych małych gospodarstwach które i budowali się i sprzęt wymieniali itd.

Ceny są absurdalne to fakt ale co zrobić, państwo nigdy nas nie wspierało i nie będzie czy Polak to tak tempy naród i nigdy nie nauczy się na błędach .

Opublikowano
14 minut temu, miwigos napisał:

Kredyt to nic złego, wiele firm czy gospodarstw dzięki nim rozwinęły się. Ludzie ciężko pracują aby je legalnie spłacić, często mają wyliczone raty i zyski z niewielkimi zapasem. Przy takich sytuacjach jak obecnie gdzie koszty kilkakrotnie wzrosły a cena za wytworzony przez nas produkt nie wiele drożej sprzedamy to mamy bankruta.

• Like 3
Opublikowano

Jeszcze raz napiszę

Żadnych dopłat do niczego

Bankructwo jest czymś naturalnym w gospodarce rynkowej , niby dlaczego ktoś płaci komuś tylko za posiadanie czegoś, co ma wspólnego z gospodarką rynkową limitowanie czegoś itp....

W gospodarce rynkowej to ten który potrafi mądrze gospodarzyć jest wygranym , każda dotacja , tarcza czy jak to zwał zakłóca naturalną selekcję

Opublikowano
10 minut temu, dzidzia202 napisał:

Koszty i sam kredyt przez stopy procentowe a przy np milionie albo 5mil to już od groma rata rośnie. 

Tutaj nie przekonasz ludzi ze czasem trzeba zrobić krok wstecz żeby kiedyś bezpiecznie zrobić dwa do przodu. 

Kredyt może być zastrzykiem gotówki ale w dzisiejszych czasach nie więcej niż 40 proc wartości inwestycji. 

Jak wspomniałeś przy 5 mln kredytu bo po tyle mają gospodarstwa hodujące np krowy przy stopie proc 2,5 to daje nam 125 tys  odsetek na start plus raty. 

Zaraz ktoś napisze bo ma mleko i co miesiąc kasa - zgoda ale trzeba dokupić pasze przy dużej jednostce bydła często chorują a weterynarz doi oj i to mocno zaraz spada wydajność. Nie jest tak różowo. 

Jak nie raz czytam teksty typu że krowiarz daje 3 czy 4 tys dzierżawy to uważam że to debil bo nawóz w tym roku go wykończy 2 tys nawóz a gdzie śor a paliwo. To lepiej kupić gotowe zboże czy pasze. Ja mam nawóz na pierwszą dawkę, uśredniając tona wyszła mi 1716 zł a z drugą zobaczymy, trochę odżywek mam trochę mocznika i zawsze zostaje gnojowica .

• Like 1
Opublikowano

To jest mądre brać taki kredyt , skoro mądre to niech nie płaczą 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v