Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, HF86 napisał:

A tu np data produkcji 

20220119_141619.jpg

To nie jest data produkcji tylko data terminu przydatności. Data produkcji to jest 31.03.2021. Przeczytaj sobie na worku.

Opublikowano
42 minuty temu, hardkor113 napisał:

To kiepsko słyszałeś bo drugi dzień już na zielono.

Drugi dzień na zielono a jak pierdolnie na czerwono to zobaczysz Sierp i młot .

RZEPAK DZIŚ PODAWALI POTANIAŁ .

52 minuty temu, Zbyszek3939 napisał:

Mocno blużnisz kolego  całą jesień pisałeś że do wiosny daleko i że nawozy na pewno spadną  , a teraz ci puszczają nerwy9_9 możesz nie kupować i nie siać może ci urośnie  te wymarzone 3 tony ale co zrobisz w następnym roku jak pole wyciągniesz  a ceny nawozów  dalej będą wysokie.

Nie puszczają tylko robią durni z ludzi .

Opublikowano
damianos95 napisał:

Hardkor113 znajdz mi frajera co da mi doplaty czynsz wezmie moja ziemie w dzierzawe i nasypie full nawozu po ponad 3tys znasz takiego ? bo ja nie 

U mnie slaba ziemie 5 klase to mysla czy siac cos czy oddac wlascicielowi przy takiej cenie 

Moze i giełda zielona. A pszenica po 1250brutto i nikomu zbytnio nie zalezy na kupnie 

Ursus932 grabica bleszyn zalezy co i za ile 

Jakby to byla 4 klasa i blisko mnie to pewnie bysmy sie dogadali

Opublikowano
4 godziny temu, ares656 napisał:

Jak ktoś chcę to może przetłumaczyć sobie komentarze.

Jak już Putin podbije ukrainę to niech od razu przygarnie i nas  i już będzie tani azot nie ma innej alternatywy

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dzis  w tv słyszałem że Amerykanscy analitycy przewidują o 2% większe plony niż  rok temu, na giełdach już  spadki i to spore. A jaka będzie pogoda i czy cokolwiek zbierzemy to wielka niewiadoma.

Tu sprawdź jeszcze raz tę notowania bo dzisiaj to są mega wzrosty!

Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

Mocno blużnisz kolego  całą jesień pisałeś że do wiosny daleko i że nawozy na pewno spadną  , a teraz ci puszczają nerwy9_9 możesz nie kupować i nie siać może ci urośnie  te wymarzone 3 tony ale co zrobisz w następnym roku jak pole wyciągniesz  a ceny nawozów  dalej będą wysokie.

Nie no, po jednym sezonie bez azotu to nie przesadzajmy,że pole wyciągnie. Prócz zniżki plonu to raczej nic tej ziemi nie będzie .

2 godziny temu, miwigos napisał:

A nie lepiej posypać i zebrać 6-7 niz 3-4, zreszta jak dla mnie lepiej nie sypcie

Tak kolego ,tez to rozkminiałem ale przy moich mozajkach to 6 ton jest w dobrym roku a przy suszy to szkoda gadać.Więc raczej jak wiadomo żadnej gwarancji że te 5-6 ton zbiorę nie mam,dlatego wolę nie iść aż na tak duże ryzyko i nawozu prawdopodobnie nie kupię.No chybą ,że trochę by staniał to spróbowałbym trochę pokropić ale na chwilę obacną to nie wygląda kolorowo. Dymają nas i tyle.

Opublikowano (edytowane)

Maklerem nie jestem spekulantem tez do analityka mi daleko ale z matematyki zawsze bylem dobry.

Sprawdziłem z ciekawości czy cena w Ameryce jest powiązana z ta w Europie, poprzez podzielenie tej w Ameryce przez cenę w Europie bo tak łatwiej było.

Wziąłem 3 ceny z dołków cenowych i 3 z górek podzieliłem i wyszło ze ceny wąchają się w okolicy 2,75  =/- 0.05

Cena z rekordowych notowań na cebot i matif to  856,25/311,5= 2,748 czyli praktycznie idealnie 2.75.

Wniosek aktualnie na cebot cena pszenicy to 795,5 jak to podzilimy 2,75 to nam daje 289 euro czyli jutro na matif nadal wzrosty jak nie będzie korekty na cbot w dół to  w piątek cena na matif powina dobijać w okolice 290 euro czyli 1300 złotych.

Wiec jak ktoś się zastanawia nad sprzedażą pszenicy to proponuje poczekać i poobserwować cebot jak nie będzie spadków to czekać powinno skoczyć troszkę do góry.

Sorki pomyłem tematy:)

Edytowane przez NieMadry
Opublikowano

Ja się długo wstrzymywałem z kupnem nawozu bo potrzebuję 30 ton azotu siarkę i sól proponowali m we wrześniu po 1700 za drogi poczekam później w grudniu za 2500 myślę ktoś chyba oszalał a teraz cena 3100 i kupuje bo i tak nie spadnie a jestem VAtowcem  i przy 0 tracę co będzie dalej nie wiadome ryzykuję za 6 miesięcy się okaże 

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)

@starybudnik przy Ultrze 8 20 30 w cenie 2810 brutto odejmując wartość azotu 730 zł wychodzi 2080 za PK 20 30 a więc słabo wypada ten Holis PK 15 30 w cenie 2330 zł/t

Edytowane przez Norman
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Jak już Putin podbije ukrainę to niech od razu przygarnie i nas  i już będzie tani azot nie ma innej alternatywy

jak tak chcesz to już się pakuj i na wschód ,do potomków czerwonej zarazy !!! 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, starybudnik napisał:

Panowie ten Holist PK 15-30 to dobry nawóz bo nigdy nie stosowałem go? I czy 2330zł/ tona to dobra cena?

Z tego co pamiętam to mocno się pyli podczas wysiewu

Opublikowano
Dnia 18.01.2022 o 11:04, chwiolas napisał:

Kibix gdzie masz kaczkę po 7 zł?????

choćby cedrop brutto tyle płaci

Dnia 18.01.2022 o 11:11, czesio200 napisał:

Bardzo tanie paszę to się uśmiałem. Rozumie, że soję itp też w swoim gospodarstwie każdy produkuje.

w drobiu 30% pasz to soja reszta zboza/sruty itp. a i tak wychodzi się trochę lepiej niż przed podwyżkami. Nie mówiąc już o kurczakach gdzie zysk jest sporo większy niż rok czy 2 lata temu. Jakbym słyszał kolegę, który prowadzi multiagencje z ubezpieczeniami. Od 10 lat dokłada do interesu a w tym czasie wybudował dwóm córką domy. 

Dnia 18.01.2022 o 12:23, Damianek20 napisał:

U mnie 1,3 brutto za mleko więc tych rekordów nie widzę . 

Mocznik polski 3850 brutto miałem ofertę 

Taka rada. Weź kartkę i długopis i policz czy coś Ci z tego zostaje. 

21 godzin temu, maciej napisał:

to uważasz że Polska światem rządzi ? kupcie sobie glifosat i nawozy za granicą jak za PiSu źle . zawirowania cen to przez Unie i przez dążenie do ekologi przez kary zakazy itd .... a nie przez partię która rządzi

Świat się nie kończy na Uni Europejskiej. Ceny nawozów/surowców to jest problem światowy. Wpływ pis to inflacja, podwyższenie podatków, ubicie złotego. Na samej walucie masz 5 do 7% podwyżki nawozów. 

9 godzin temu, maciej napisał:

Widzę obrońca Tuska i Niemiec się znalazł szkoda czasu na takich ludzi. Za Tuska była bieda i dalej by tak było. Wszystko co się dało to sprzedali . I uwierz że lasów państwowych też by nie blokował jeśli tylko Chińczycy mieliby chęć na drewno wszystko by sprzedal .

kurski razem z kaczyńskim pewnie się turlają ze śmiechu jak słyszą że ktoś łyknął propagande.

Co do cen nawozów to osadkowski sam z siebie wysłał oferte na rsm. 

Rsm s 2500 netto

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
49 minut temu, kibix napisał:

. Wpływ pis to inflacja, podwyższenie podatków, ubicie złotego. Na samej walucie masz 5 do 7% podwyżki nawozów.

Jak już masz pisać to chociaż pisz żeby się to kupy trzymało . Po 1 wymień że 2 -3 kraje gdzie obecnie nie ma inflacji,? Chyba że PiS rządzi całym światem , no to ok. Po 2 ubicie złotego ? Ja w tej chwili przeliczam cenę pszenicy z matif na złotówki i wychodzi mi że złoty tak się umocnił że na tonie pszenicy mam prawie 100 złotych mniej niż jeszcze 2 miesiące temu na samym kursie walut .

• Like 1
Opublikowano

Chłopaki po co sobie dogryzać i do gardeł skakać skoro nie mamy ani pojedyńczo ani zbiorowo wpływu na niektóre rzeczy np ceny nawozów czy płodów rolnych... Jesteśmy kolegami po fachu i czy to ryczaltowiec vatowiec obszarnik hodowca zwierząt wszyscy jesteśmy rolnikami... Rolnikami którzy już nie prowadzą gospodarstwa jak np nasi dziadkowie tylko prawie przedsiębiorstwo małe tyle trzeba prowadzić pamiętać papierolgia  rozliczenia itp wymogi kontrolę szkolenia ... Ta partia rządząca czy inna PiS PO PSL obojętnie np mi nikt za darmo nic nie dał sam ciężka codzienna praca robię pracuje żeby coś mieć. Jedni kradli dla siebie drudzy też trzeci też... Grunt to się nie dac i utrzymać szanuje każdego z Was obojętnie co uprawiacie hodujecie jaki park maszynowy posiadacie... Jeden ma nówki sztuki maszyny bo przejął po rodzicach dobrze prosperujące ustawione że tak kolokwialnie powiem gospodarstwo... Mi np 12 lat temu będzie już jak ojciec zmarł i staram się ogarniać jak mogę i zostałem z kredytem na oborę bo ojciec aby dwa lata spłacił i zmarł na tętniaka. I oborę spłaciłem młodego rolnika się wzięło w 2012r. Jest ciężko bywało różnie ale cena nawozów do ceny płodów masakra. Ale to nie powód żeby się kłócić czy poglądy polityczne sobie wytykać... Najwyżej dostanę bana za post nie na temat... 

Co do cen nawozów to tak pisałem wcześniej 

Canwil 2960

Amofoska 2230 

Ceny brutto bez zmian od tamtego tygodnia. 

Pozdrawiam

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Czesiu224 napisał:

Ja się długo wstrzymywałem z kupnem nawozu bo potrzebuję 30 ton azotu siarkę i sól proponowali m we wrześniu po 1700 za drogi poczekam później w grudniu za 2500 myślę ktoś chyba oszalał a teraz cena 3100 i kupuje bo i tak nie spadnie a jestem VAtowcem  i przy 0 tracę co będzie dalej nie wiadome ryzykuję za 6 miesięcy się okaże 

Kolego jak byś był rr to przy VAT 0 byś zarobił a skoro jesteś vatowcem to spytaj księgowego lub pomyśl że przy vacie 0 wychodzisz tak samo jak na 8 % .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v