Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Pafnucy Wyjaśnij o co pytasz, jaki smok, jaka bajka, chodzi Ci odnośnie wydajność kombajnu (oni nie koszą po kilka h tylko kilkanaście dziennie, wiadomo nie każdego dnia da radę tyle wykosić, dużo czynników na to wpływa, prędkość 4,5 km/h przy heder 9 m daje wydajność 4 ha/h, zboża różne są 2- 9 T/ha) ? Napisałem to co zrozumiałem z wpisu Miejscowego. Odnośnie filmiku znam tego operatora i wiem co mówi czasem przykoloryzuje trochę jak każdy, kukurydzę też kosi od lat. Za koszenie w tym sezonie w właściciel maszyny brał 500-550 zł/ha.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
Dnia 16.08.2022 o 11:38, raven18 napisał:

Drogo, bizon kosi hektar od 1 do 1,5h, to jak plon jest to co, 900 za hektar liczy, może zaraz tonę pszenicy 

Najmuj wydajniejszy i tańszy, nikt nikomu nie broni.

Opublikowano
46 minut temu, Norman napisał:

@Pafnucy Wyjaśnij o co pytasz, jaki smok, jaka bajka, chodzi Ci odnośnie wydajność kombajnu (oni nie koszą po kilka h tylko kilkanaście dziennie, wiadomo nie każdego dnia da radę tyle wykosić, dużo czynników na to wpływa, prędkość 4,5 km/h przy heder 9 m daje wydajność 4 ha/h, zboża różne są 2- 9 T/ha) ? Napisałem to co zrozumiałem z wpisu Miejscowego. Odnośnie filmiku znam tego operatora i wiem co mówi czasem przykoloryzuje trochę jak każdy, kukurydzę też kosi od lat. Za koszenie w tym sezonie w właściciel maszyny brał 500-550 zł/ha.

Oki. Myslalem ze ubarwiasz. 

Sorki w takim razie. 

Opublikowano
Cytat

A powiedz ile towaru w tej cenie rozwiozłeś, bo koło Gniezna w tej stawce byś nie rozwiòzł ani tony. Chyba że w Twojej okolicy nie w ogóle usługodawców.

W tym roku 5 aut. Nikt w okolicy nie wykonuje takich usług,kto ma rozsiewacz to na własny użytek 

Opublikowano

8 godzin prasowania małą kostką plus swój sznurek i pod koniec usługi przychodzi klient i mówi czy może zapłacić jak dopłaty dostanie 😂 To se zarobiłem. Drugi też as - przyjechał do mnie do domu za usługą - zaraz następny dzień mówił że płaci, 3 tyg minęły i cisza, dzwonię a on do mnie - "a bo ja nie wiem jak do pana trafić" 😂

• Haha 1
  • Confused 1
  • Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, krilan06 napisał:

8 godzin prasowania małą kostką plus swój sznurek i pod koniec usługi przychodzi klient i mówi czy może zapłacić jak dopłaty dostanie 😂 To se zarobiłem. Drugi też as - przyjechał do mnie do domu za usługą - zaraz następny dzień mówił że płaci, 3 tyg minęły i cisza, dzwonię a on do mnie - "a bo ja nie wiem jak do pana trafić" 😂

Ciekawe czy to nie był ten sam co mu talerzowałem 🤣 kończę robotę, dzwonię a on czy poczekam za kasą 🤬🤬

Opublikowano
9 minut temu, soltys48 napisał:

Ciekawe czy to nie był ten sam co mu talerzowałem 🤣 kończę robotę, dzwonię a on czy poczekam za kasą 🤬🤬

Oj tam. Ważne by zapłacił. 

Opublikowano
6 godzin temu, krilan06 napisał:

Tak z ciekawosci. Ok ile tych kostek? 

Opublikowano
35 minut temu, superfarmer02 napisał:

A ty jak idziesz na zakupy czy po paliwo to też najpierw tankujesz a potem przy kasie mówisz że zapłacisz kiedyś tam? 

Wydaje mi się, że na stacji też możesz wziąć fakturę i zapłacić później. 😉

Opublikowano
9 minut temu, krilan06 napisał:

Nie mam licznika, ale przez 8godz trochę zrobisz

No trochę.. 

Na szczęście tacy spóźnialscy to maly margines u mnie. 

Opublikowano
13 minut temu, Leszy napisał:

Wydaje mi się, że na stacji też możesz wziąć fakturę i zapłacić później. 😉

A fakturę za prasowanie masz? Tacy ludzie są poniżej dna, najpierw cię meczy, wydzwania żeby mu zrobić a jak już on zadowolony to zapłacę jak będę miał albo jak będę chciał 😠

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, superfarmer02 napisał:

A ty jak idziesz na zakupy czy po paliwo to też najpierw tankujesz a potem przy kasie mówisz że zapłacisz kiedyś tam? 

Rozumiem że wystawiasz paragon i masz zarejestrowaną działalność tak jak na wyżej wymienionej stacji paliw. 😉🙃

Opublikowano
6 minut temu, tomek222 napisał:

Rozumiem że wystawiasz paragon i masz zarejestrowaną działalność tak jak na wyżej wymienionej stacji paliw. 😉🙃

Nie chodzi o paragon tylko o zwykła ludzka uczciwość, równie dobrze można by nie chodzić po usługach i wtedy takim delikwentą by to trochę pokrzyżowało plany. Jeśli robi się jakąś usługę to wypadało by za to zapłacić. Rozumiem że może ktoś aktualnie nie mieć ale to można się umówić ze tego i tego dnia ci przywiozę a nie takie coś. 

Opublikowano
Dnia 18.08.2022 o 10:36, Marecki2922 napisał:

Tylko że nie każdy zdąży odebrać od wydajnego kombajnu a niektórzy doliczają za przestój nie z winy kombajnu 

Kwestia organizacji. Odebrałem ziarno z 7ha w 3 godz. jedną przyczepą d35. Plon ok 6t. Kombajn z wyd 2,5ha/ godz na luzie. Ale faktycznie nie każdy może mieć możliwość to zrobic

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał:

Kwestia organizacji. Odebrałem ziarno z 7ha w 3 godz. jedną przyczepą d35. Plon ok 6t. Kombajn z wyd 2,5ha/ godz na luzie. Ale faktycznie nie każdy może mieć możliwość to zrobic

a co ma do tego kwestia organizacji niby????????
Jak musisz używać dmuchawy czy żmijki to jest to po prostu czasem awykonalne i Twoja cudowna organizacja pracy tego nie zmieni.

Opublikowano
3 minuty temu, Marionos napisał:

a co ma do tego kwestia organizacji niby????????
Jak musisz używać dmuchawy czy żmijki to jest to po prostu czasem awykonalne i Twoja cudowna organizacja pracy tego nie zmieni.

Używałem zmijki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v