Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Nie czekaj do soboty ,bo co pomyśli ,ni ma ratunku ,bierz flachę i idż.

Jak bym nie jechał o 4 do pracy to już dawno była by wypita.

Opublikowano
8 godzin temu, krilan06 napisał:

Ile brać za zrobienie działki glebogryzarką? Nie piszcie paliwo ×3 tylko ile brać za godzinę 

A w jaki sposób ktoś może ci coś powiedzieć ? Nikt nie wie jaka jest wielkość ta działka , 2ary pod ogródek , 2 hektary czy może 5 , czy to wyorana łąka na torfie czy może zaschnięte bryły gliny itd . 

Opublikowano
2 godziny temu, Marecki2922 napisał:

A w jaki sposób ktoś może ci coś powiedzieć ? Nikt nie wie jaka jest wielkość ta działka , 2ary pod ogródek , 2 hektary czy może 5 , czy to wyorana łąka na torfie czy może zaschnięte bryły gliny itd . 

Działka pod budowę, nieużytek, ok 1300 m2

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, krilan06 napisał:

Działka pod budowę, nieużytek, ok 1300 m2

Śmieszne jak ludzie z internetu mają Ci ustalić za ile masz pracować.. nawet nie znając podstawowych danych..

Dla przykładu jadąc na usługę 100 konnym ciągnikiem z 3metrową glebogryzarką RAU z dojazdem w jedną stronę 10km by zrobić 1000m2 trzeba by wystawić FV na  900pln brutto by starczyło na opłatę pracownika i leasing.

😛

Edytowane przez Marionos
Opublikowano

W tamtym roku też poniżej 130 nie warto było wyjeżdżać, a zdarzały się asy co po 110 brali. Tak więc myślę, że i w tym  będą siać poniżej 200, co nie zmienia faktu, że będzie to kompletnie nieopłacalne i kto umie liczyć na pewno nie zejdzie poniżej 200zł

• Like 1
Opublikowano
Dnia 25.03.2022 o 20:38, sthil007 napisał:

Nikt kto potrafi liczyć albo chociaż ma kalkulator nie pojedzie siać kukurydzy poniżej 200zl/ha przy tych cenach paliwa, części, maszyn to nie ma sensu.

przeciez prawie 100 % koszty siewu sie nie zwiekszyly ,paliwo rok temu kosztowało około 5 zł a teraz 7,60 wiec podrozalo o 2,6 wiec nwm kto ci zaplaci 200 zł od siewnika kukurydzy , ps sam mam siewnik do kukurydzy i rozmawialem z jednym to 150 160 zł mówił od siewu ze bedzie sie pewno brac 

Opublikowano
5 minut temu, warchest napisał:

przeciez prawie 100 % koszty siewu sie nie zwiekszyly ,paliwo rok temu kosztowało około 5 zł a teraz 7,60 wiec podrozalo o 2,6 wiec nwm kto ci zaplaci 200 zł od siewnika kukurydzy , ps sam mam siewnik do kukurydzy i rozmawialem z jednym to 150 160 zł mówił od siewu ze bedzie sie pewno brac 

A czy usługa to samo paliwo? Maszyny podrożały o ok. 20-30% części zamienne nawet ok.50% wartość pieniądza, która finalnie zostaje dla usługodawcy też spadła ( jeśli np. w tamtym roku na czysto z hektara zostało 50 zł to w tym musi zostać 70 żeby opłacało się robić taka usługę) tak więc te 200 zł to wcale nie jest wygórowana stawka i kto będzie siał za 160 zł to naprawdę nie potrafi liczyć. Ale patrząc od strony usługobiorcy nic tylko się cieszyć.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Podrożało niestety wszystko stal czyli elementy robocze, oleje przy ciągniku też trzeba zrobić przegląd nie tylko paliwo, kiedyś będzie trzeba odtworzyć inwestycję kupić nowy ciągnik i siewnik. Ale najprostszym liczeniem cena paliwa razy 3 to kolega napisał wzrost o 2,6zl x 7litrow/ha daje 18.2zlx3 to jest 54,6zł.

Opublikowano (edytowane)

U nas w okolicy z tego co słyszałem około 150 zł/ha siew buraków - siewnik 18, w tamtym sezonie było 100-120 zł. 

Sąsiad za usługę siewu zboża ciągnik 115 KM + bierny uprawowo - siewny 3.0 m - 300 zł/ha.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
Norman napisał:

Sąsiad za usługę siewu zboża ciągnik 115 KM + bierny uprawowo - siewny 3.0 m - 300 zł/ha.

we wrześniu wynająłem taki zestaw za 150zł/ha, jak też krzyknie 300🙆 to się przeproszę z Poznianiakiem na łańcuszku

Opublikowano (edytowane)

w tamtym roku sipmą z224 brałem 200 zł godz  w tym roku 250 godz trzeba brać ( 2 lata temu aparaty wymieniałem koszt nowego 1250-1350 teraz poniżej 2 tyś nie kupi ;) ) 

za sianie rok temu siewnikiem punktowym kongskilde variosem  brałem 150 teraz ludzie już w okolicy po 200 się ogłaszają i tak chyba trzeba będzie brać 

Edytowane przez kubamako66
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

we wrześniu wynająłem taki zestaw za 150zł/ha, jak też krzyknie 300🙆 to się przeproszę z Poznianiakiem na łańcuszku

po 150 brałem za siew samym siewnikiem talerzowym 4m  + ciagnik 100 km.

Za aktywny z 3 m siewnikiem już 3 lata temu sam płaciłem po 250/ha ,więc na pewno teraz będzie drożej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v