Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś takie pożyczanie i MANIE znajomych wyszło mi na plus. W poszukiwaniu sprężyn obdzwoniłem ponad 20 miejsc, pojechałem do firmy która robi sprężyny. Za zrobienie na już cena plus 2 tyś ale okazało się że znajomego jakiś daleki krewny. I tym sposobem za sprężyny które zrobili mi od ręki zapłaciłem 400,- brutto zamiast 2400....

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Dziś takie pożyczanie i MANIE znajomych wyszło mi na plus. W poszukiwaniu sprężyn obdzwoniłem ponad 20 miejsc, pojechałem do firmy która robi sprężyny. Za zrobienie na już cena plus 2 tyś ale okazało się że znajomego jakiś daleki krewny. I tym sposobem za sprężyny które zrobili mi od ręki zapłaciłem 400,- brutto zamiast 2400....

ja też uważam, że karma wraca, tylko niestety rzadko.

Sąsiadowi pożyczyłem kosiarkę ,tak z 12 lat temu...  chyba zapomniał.

Opublikowano
8 godzin temu, rocknrollnik1 napisał:

ja też uważam, że karma wraca, tylko niestety rzadko.

Sąsiadowi pożyczyłem kosiarkę ,tak z 12 lat temu...  chyba zapomniał.

Ja tak osę ,,sprzedałem'' ,pewnie też tyle lat , to może taki rok ? Sieczkarnię do słomy ,zielska pożyczyłem mu ,  [też pewnie 12 lat] rozpoznałem przez przypadek w innym miejscu ,wziął i sprzedał .😐

Opublikowano
51 minut temu, kizak napisał:

Ja tak osę ,,sprzedałem'' ,pewnie też tyle lat , to może taki rok ? Sieczkarnię do słomy ,zielska pożyczyłem mu ,  [też pewnie 12 lat] rozpoznałem przez przypadek w innym miejscu ,wziął i sprzedał .😐

moja ciągle w jednym gospodarstwie hehe

Widzę ,że rocznie skosi z hektar czy dwa, a w razie awarii zawsze jest naprawiana. Nabiera wartości hehe.

Opublikowano (edytowane)

Panowie ile liczyć za zwozke siana? Mój załadunek 3 traktory i 6 przyczep plus rozładunek. 15zl za balota będzie okej? Trasa 6,5km w jedną strone

Edytowane przez Pcheella
Opublikowano
Dnia 19.07.2022 o 13:29, soltys48 napisał:

A ja dałem koledze na 3 miesiące za DZIĘKUJĘ 

Ci koledzy po latach tak podziękują że łeb pęka 

Opublikowano
7 godzin temu, bartek1992 napisał:

Panowie ile liczyć za koszenie bizonem ?

550 za ha mi liczył z sieczkarnia i nawet nie podjeżdżałem. albo przyczepa albo zsyp do budynku 

Opublikowano (edytowane)

A co to ma za znacznie 50ar czy hektar.500-550 godzina i sobie podziel.U mnie bez znaczenia czy z sieczka czy słoma cena jest ta sama

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
6 godzin temu, Czarek525 napisał:

Ile liczycie za koszenie kawałków do 50-70a kombajnem z hederem do 3m ? Liczycie na hektary czy godziny ?

300 za godzinę, zależy jak słabe zboże i nie ma 15 słupów na polu to wychodzi ok 500/ha a jak sypie powyżej 6/ha to już wychodzi bliżej 600/ha bo więcej czasu traci się na wysypywanie chyba że sypiemy w locie ale 98% takich małorolnych albo nie umie albo pole za małe żeby zdążyć wysypać 

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 17.07.2022 o 09:52, ur68 napisał:

Nad czym się zastanawiacie te moje "fanaberie ustalam z właścicielem on to rozumie że w miarę nowy kombajn i zależy mi na wydajności (pozostali to handlarze którzy co roku zmieniają kombajny -myślę że nawet więcej im płaci ale mnie pasuje tak jak jest robię prawie 3,5 ha/h nie mam przestojów prfaawie bajka 

Na jaką kwotę w skali roku trzeba wystawić faktur żeby się zgadzało we wniosku ? 

Te 3,5 ha to rotor czy klawisz ?

Opublikowano
9 godzin temu, HF86 napisał:

550 za ha mi liczył z sieczkarnia i nawet nie podjeżdżałem. albo przyczepa albo zsyp do budynku 

No takiemu co nie podjedzie sypac w locie to się zatrzymuje i wale słomę z sieczki na miejscu. 

Czas oczekiwania 7min i plus 70zl/ha.

Wiadomo jeśli się nieda to się nieda. 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Przemq napisał:

No to jak na ten rok to 500zł to rozsądna cena a jak komuś za drogo to kombajn też można sobie kupić i kosić..

Ja bym powiedział że za tanio nawet 

Opublikowano
12 godzin temu, marcin19071980 napisał:

A co to ma za znacznie 50ar czy hektar

Ano takie ma znaczenie że jak masz kawałek 10ha to robisz to w 6 godzin a jak masz 10ha w 20 kawałkach to robisz cały dzień.

Opublikowano
12 godzin temu, Przemq napisał:

No to jak na ten rok to 500zł to rozsądna cena a jak komuś za drogo to kombajn też można sobie kupić i kosić..

500 za co , ? za godzinę czy za ha ? Bo jeśli za hektar , to te 500 zł na pewno nie jest rozsądną ceną . Rozsądna cena to bliżej 600 zł , i u nas taką cena właśnie jest , i prawie nikt nie robi problemy że cena jakaś wysoka , a z tego co wiem to w moich stronach większość sobie tyle liczy

Opublikowano

Kolega co zawsze usługę koszenia brał to teraz zaczął rozglądać się za kombajnem bo mówił że ma 10 ha samej legi i ten kombajn w sporej części mu się zwróci bo lega to za godzinę koszenia sporo by mu wyszła..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v