Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To tylko rolnicy dają się dymać, nawet sami między sobą, żaden inny usługodawca, czy to np. kafelkarz się nie pieprzy, ma kłaść drogie kafelki to jak przyjebaczy cenę to się włosy prostują na d*pie, tak samo i tu, jest 8-10 ton, podwójna cena   :P  U biedaka tyle nie urośnie, a tamten niech płaci, to się przestanie z innych wyśmiewać.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
17 godzin temu, tarki16 napisał:

Wiesz, jak mam traktor 140 km i 6m kosiarki, to chyba logiczne, że nie wezmę 320 zł / ha, które skoszę w 20 min, tylko wezmę 180 - 200 zł biorąc wszystko pod uwage, paliwo, olej , eksploatację maszyny i mój cenny czas. Moim zdaniem 320 zł / ha to lekka przesada, ale skoro ludzie płacą, nic , tylko kosić :)

Zazwyczaj nikt nie bierze mniej za to, że robi większym sprzętem.

Opublikowano (edytowane)

@Desperado Tak mówisz, a porozmawiaj z mechanikami to zobaczysz jacy to płatnicy czasami się trafiają mimo iż sprzęt wart setki tysięcy a nawet miliony,  owszem w drugą stronę również bywa oszustów nie brakuje w tej branży. Co nieco o tym wiem. Także wszędzie jest podobnie ciężko trafić dobrego i uczciwego usługobiorcę jak i usługodawcę wszędzie.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
1 godzinę temu, Marecki2922 napisał:

A ja czasem myślę że powinno się brać za hektar wartość pół tony zboża tego które się kosi 

A jakby brać połowę tego co się ukosi?korzyść była by podwójna

• Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, Marecki2922 napisał:

A ja czasem myślę że powinno się brać za hektar wartość pół tony zboża tego które się kosi 

No nie bardzo , bo np takie żyto najtańsze , a słomy od groma i przy mluceniu najgorsze , u mnie do tej pory w poprzednich latach zawsze usługa mieściła się w przedziale 400-500 kg pszenicy , i w tamtym roku przy cenie pszenicy 800 zł , było to 400 zł/ ha, a w tym będzie to w przedziale 550-600 zł , bo i zresztą ci co już kosza to tak biorą.

Opublikowano
11 minut temu, pawlik794 napisał:

Za mała kostkę biorę 250 za godzinę z moim sznurkiem, a koszenie bizon rekord będzie 500 za godzinę pracy 

To sznurka już nie liczysz dodatkowo?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

No nie bardzo , bo np takie żyto najtańsze , a słomy od groma i przy mluceniu najgorsze , u mnie do tej pory w poprzednich latach zawsze usługa mieściła się w przedziale 400-500 kg pszenicy , i w tamtym roku przy cenie pszenicy 800 zł , było to 400 zł/ ha, a w tym będzie to w przedziale 550-600 zł , bo i zresztą ci co już kosza to tak biorą.

Trochę w tym jest racji , tyle że u mnie w okolicy jest taki co kosi w tym roku po 450 za godzinę , a mamy bardzo słabe gleby i plon też słaby więc on wykosi 1, 20 ha w godzinę 

Chyba najciężej kosi się pszenicę 8t+ z ha i niektóre odmiany pszenżyta 

Nie wiem jaka średnia cena wychodzi w tym roku za pół tony pszenicy ale chyba więcej niż 600 zł 

Edytowane przez Marecki2922
Opublikowano
6 minut temu, Marecki2922 napisał:

Trochę w tym jest racji , tyle że u mnie w okolicy jest taki co kosi w tym roku po 450 za godzinę , a mamy bardzo słabe gleby i plon też słaby więc on wykosi 1, 20 ha w godzinę 

Chyba najciężej kosi się pszenicę 8t+ z ha i niektóre odmiany pszenżyta 

Nie wiem jaka średnia cena wychodzi w tym roku za pół tony pszenicy ale chyba więcej niż 600 zł 

Nie pół tony , tylko w granicach  400-500kg , a to się łapie w tej cenie 550-600

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

A jakby brać połowę tego co się ukosi?korzyść była by podwójna

Uwierz mi że czasem , chociaż rzadko ale zdarzało się i tak , plon około 1t z ha owsa , i jeszcze tekst gospodarza ,,ty wolniej koś bo kosa nie zdąża kosić i ucieka pod kosą,, a owies max 15-20 cm

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, Marecki2922 napisał:

Uwierz mi że czasem , chociaż rzadko ale zdarzało się i tak , plon około 1t z ha owsa , i jeszcze tekst gospodarza ,,ty wolniej koś bo kosa nie zdąża kosić i ucieka pod kosą,, a owies max 15-20 cm

Toż przecież wtedy jak takie zboże to trzeba poganiać bo ucięte wylatuje że stołu 🙆🤭

Opublikowano

panowie samo prasowanie za sianokiszonke bele 130 po walcowej robione na 13 noży po 30zl/szt i na 25nozy po 37zl/sztuka w miarę cena? wszystkie komponenty po mojej stronie. Czy więcej wołać?

Opublikowano
17 godzin temu, zetor2000 napisał:

panowie samo prasowanie za sianokiszonke bele 130 po walcowej robione na 13 noży po 30zl/szt i na 25nozy po 37zl/sztuka w miarę cena? wszystkie komponenty po mojej stronie. Czy więcej wołać?

raczej ok. Przed chwilą był u mnie gość i sam podbił cenę na 30 zł szt za siano .Jego sąsiad tyle bierze za siano robione Warfamą, ale się popsuła i dopiero za kilka dni naprawi.

14 godzin temu, greg91 napisał:

Ile powiedzieć za koszenie łąk czas pracy około 3 godziny pracy traktor spalił 15l On . 

200 zł/ha

Opublikowano

Jakie są u Was przewidywane stawki za usługę kombajnem. Jestem z łódzkiego (pow. wieluński) i obiło mi się o uszy, że w mojej okolicy maja brać 500-550 zł/h bizonem suprem a konkretnym kobajnem typu new holland TC5.80 lub wyżej lub class mega 350 to 800 zł/h. Jak to się ma w porównaniu z waszymi okolicami? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v