Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie bardzo rozumie cen usług sianokiszonki przedstawianej przez Was. Ja nigdy nie rozbijam cen na detale robię po prostu kompleksowo. W 2021 zwijanie siana/słomy 20zl/szt. Sianokiszonka z zwiezieniem i owinięciem folia ensibal -60zl/szt.

Teraz się zastanawiam nad tegorocznymi cenami i wychodzi mi że folia paliwo itp podrożały o 40% więc i usługi trzeba by tak wyliczyć co dawało by ok 30za prasowanie a 85za sianokiszonkę.  Fakt dużo ale czy kogos z nas pytali jak podnosili nam ceny surowców? Zestaw ciągnik z ładowaczem prasa owijarka to koszt rzędu 200tys i też się zużywa więc jak mam robić na samo paliwo bez amortyzacji to lepiej zostać w domu...

• Like 1
Opublikowano

samozaładowcza ,w zeszłym roku 8 zł ,w tym pewnie 10-11 . stacjonarna chyba była 4-5 zł  . Biznes to tylko gdy masz duży wydatek oleju ,lub pompa z multiplikatorem .

Opublikowano
Dnia 26.05.2022 o 16:19, grokonR30 napisał:

Witam, kompletnie nie wiem ile liczyc, a zostalem poproszony o usluge owijania bel... folia po mojej stronie, kiedys stacjonarką pare ładnych lat temu brało sie 10zł z folią zlecajacego. Teraz robota na polu z owijarka samozaladowcza, na ten moment folia wychodzi jakies 16zł/na belę. Jak to sie ksztaltuje u was badz w okolicy?

Co to za folia że wychodzi 16zł na belę?

Dnia 28.05.2022 o 18:52, BusteR napisał:

Mimo, że sianokiszonki nie robię, to zawsze mnie dziwiło, że ludzie nie owijają bel w miejscu gdzie będą składowane. Rozwiązało by to problem zwożenia już owiniętych beli i wszelkich uszkodzeń powstałych podczas transportu. 

Może się będę powtarzał
Usługi koszenia kombajnem będę w tym roku cenił na poziomie 500zł/godz. cena zawiera koszenie z sieczkarnią.,
Lubuskie słaby dostęp do usług dla małych gospodarstw

W mojej okolicy wszyscy owijają tam gdzie mają stać, łatwiej i szybciej.

Kombajn 500 za godzinę? to ile zrobisz ha w tym czasie?

Opublikowano

Skąd cena 16zl/szt folii do owijania? Cena folii ok 520zl z niej 32szt i masz koszt ok16zl

Nikt nie wypowiada się na temat cen usług sianokiszonki w obecnym sezonie...

Opublikowano (edytowane)

Zależy jaką prasą. Za starą sipmę czy warfamę to może warto, ale nie za bele po prasie 3-4 krotnie droższej.

1 godzinę temu, Luki2000 napisał:

U mnie w zeszłym roku za prasowanie było 13-15-zl za 150cm. Ile teraz bierzecie? 

Rok temu 30 za 150 , w tym 25 za 125.

50 zł za komplet , folia  usługobiorcy i nikt nie protestuje. Cieszą się ,że w ogóle jest dobry sprzęt w pobliżu na wynajem.

Edytowane przez rocknrollnik1
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 13.05.2022 o 05:50, kizak napisał:

po 32 ,to niby za co . u mnie całości nie robię ze swoją folią i siatką ,ale nie wiem czy za 50 by było chętnych  . Pewnie wyjdzie 15 zl ,za 120 ,10 za samozaładowczą  ,ze 2 zl za siatkę i  16 folia , . Parzą raczej zaladunek i rozladunek w czynie społecznym  ,no może jakieś 5 zł z przywiezieniem  .  Ustawienie na pryzmę ,to nie pamiętam ,czy kiedy co kapnęło .

Fakt można dokładać aby tylko byli chętni. 

500zl/godzina koszenia kombajnem to była rok temu, teraz tyle to za hektar. 

Opublikowano

W tamtym roku za koszenie zbóż brałem 450 zł za hektar z fakturą, w tym roku przy cenie paliwa prawie 8 zł to tak wstępnie myślę o 550-600 zł za ha, a może być i więcej, wszystko zależy od ceny paliwa

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.06.2022 o 08:13, kuba9449 napisał:

Co to za folia że wychodzi 16zł na belę?

Jedna z tańszych folii "Green master" teraz kosztuje 360zl podziel to na 23 zwijki i masz odpowiedź 😉

Dodam że na początku zeszłego roku ta folia kosztowała 255zł 

Edytowane przez TheraRolnik
  • Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, Axd529 napisał:

Ile w tym roku brać za koszenie rotacyjna 1,65? W zeszłym roku brałem 150zł.

Minimum 200.

U wujka w tamtym roku za koszenie 0.5ha ratacyjna gość wziął już 100 zł i jeszcze zabrał skoszone pokosy na siano. Taki interes.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Janek323a napisał:

Panowie ile kasujecie za hektar zgrabiania trawy na sianokiszonką zgrabiarka krone 4,2 m jednogwiazdowa??

Spokojnie można brać 200-220 zł/ha 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v