Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
47 minut temu, Belaruss820 napisał:

@KlimekPL cos tam by sie moze utargowalo napewno. Chodzi mino to czy ten model wysieje na te 15 metrow,chociaz juz 12 tez byloby do przyjecia. Ja tam nie wysiewam sporo bo wiekszosc krede bym sial

W tym modelu łopatki są na sztywno i sieje do 12m, w MDS łopatki są regulowane i szerokość siewu do 18m i są już tabele do nich w internecie.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Marecki2922 napisał:

Panowie ile to może być warte , adapter rozrzutnika do rozsiewania wapna 

received_523109429278086.jpeg

Chcesz sprzedać czy kupić? Dla kupującego waga x2, dla sprzedającego z 600 PLN trzeba by było przytulić

• Like 1
Opublikowano

Podliczylem jeszcze raz elementy robocze do pługa. 

- 3lemiesze

- 3 dłuta

- 3 listwy odkladni

- 3 płyty pośrednie (te idące pod płozę)

- 2 krótkie płozy

- 1 długa ploza

- 1 pieta (czy jak to tam się nazywa) płozy

- 1 pierś

- śruby ( sporo zostało w zapasie)

Część z franka, część z granitu - łącznie 1900zl. 

Pług chodzi na 15ha od 4 albo 5 lat. Płozy pierwsza wymiana od kupna (były założone jakieś sztukowanie, dużo niższe niż te, które kupiłem, na ostatniej nie było pięty w ogóle. Lemiesze pierwsza wymiana od kupna (tzn po kupnie były wrzucone nowe molbro). Dłuta zdaje się dwa komplety były wymieniane (jeszcze trochę można na tych resztkach zrobić, ale zostały w zapasie). Pierś ułamała się kawałek. Listwy odkladni były już trochę zjechane. Scinacze są w bdb stanie. Odkladnie trzeba będzie pomyśleć już za rok o wymianie. Z przodu jeszcze dziur nie ma, ale na końcach już żyletki.

Jedziemy w pole zobaczymy czy będzie lepiej szło. Troszkę wilgotno, ale na jutro zapowiadają opady i mam wyjazd, także nie ma co czekać.

Ekstra zadanie dla spostrzegawczych - co jest źle założone? (Już poprawiłem)

IMG_20221107_104751_copy_1311x711.jpg

IMG_20221107_104556_copy_1600x720.jpg

IMG_20221107_104544_copy_1600x720.jpg

@bratrolnika

To odpowiedź na post koleżki, co gdzieś wcześniej wrzucałem screeny z takimi zaporowymi cenami. Dał ogłoszenie, że kupi ciągniki na części i takie propozycje padają. Kurcze może jednak ojciec by się nie przewrócił w grobie jakbym za taki chajs sprzedał jego zetorka małego 🤔

Nieeeeee. Pieniądze to nie wszystko. 

• Like 2
Opublikowano

Przydało by się na agrofoto opcja ze jak ktoś znajduje maszynę która jest zainteresowany a jest na 2 końcu Polski,t o ktoś z zarejestrowanych użytkowników z okolicy  mógł podjechać obejrzeć foty porobić podesłać za oplata powiedzmy 100-200zl co Wy na to ?

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, d4rek napisał:

co Wy na to ?

Myślę, że w zamyśle fajnie, a w praktyce ch*jowo. Większości ludzi tutaj nie znasz, nie wiesz jaką mają wiedzę, doświadczenie itd żeby oceniac sprzęt. To raz. Dwa to każdy ma inne oczekiwania co do maszyn. To co dla kogoś może być super, dla Ciebie może być złomem. Zdało by to, moim zdaniem, tylko wtedy egzamin, gdy maszyna byłaby ewidentnie super, albo ewidentnie szrot. A w takich niejasnych sytuacjach to słabo. Potem jakieś jeszcze niesnanski z tego by wyszły. "A bo mówiłeś, że jest tak i tak, ja ci zapłaciłem, pojechałem pół Polski, a tam złom i kto mi teraz zwróci za to?". Tylko nie pisz, że to jakieś skrajne przypadki, bo znając ludzi byłoby to dość częste. 

A co do elaboratu @bratrolnika- no nie umiem inaczej 🤷

Ale to jest w miarę w temacie - kto nieświadomy może sobie zobaczyć koszty. A co do roboty - narazie parę przejazdów ale różnica mega. Na zdjęciach może tego tak nie widać (jeszcze ustawiam pług, także bez opierdalania mnie), ale ogólnie to tam, gdzie mi nie dorzucał i stawiał bokiem ciągnik, to teraz mi aż przerzuca miejscami pierwsza skibę. 

IMG_20221107_121450_copy_2000x900.jpg

IMG_20221107_121457_copy_2000x900.jpg

Tutaj pierwsze przejazdy widać jak przerzucał. A wjechałem tak ustawiony jak zjechałem, gdy mi niedorzucal. A elementy niby, poza ośmieszani, nie były takie tragiczne.

IMG_20221107_122841_copy_2000x900.jpg

• Like 2
Opublikowano

@Belaruss820

comment_13TFtZyRmEswjKRZtif8MXXhDqe0iGLo

Gratulacje :)

najlepsze, że zauważyłem to dopiero na zdjęciu. Od razu poleciałem przełożyć :)

A orka idzie tak jak widać. Mam łącznie gdzieś 4 ha. Jutro ma padać niby i wujka do szpitala rano muszę zawieźć. Dziś z córką angielski jeszcze przerobić 😅 także trzeba się streszczać.

A tak ogólnie to gdzie lżejsza ziemia ok, gdzie glina to masło. Ale zbytnio nie pokazują pogody, to będę to męczył, zobaczymy czy zdążę dziś wszystko.

w ogóle bardzo źle mi się orze po talerzówce. Jak robiłem na razowe, to czysciutko - zbelka nie było na całym polu. A po talerzówce jednak trochę wystaje tu i tam, zwłaszcza gdzie wie ej tego było 

• Thanks 1
Opublikowano
43 minuty temu, daron64 napisał:

A co do elaboratu @bratrolnika- no nie umiem inaczej 🤷

dla mnie jest ok, tak wygląda życie codziennie, pisz częściej👍

Case dalej w rozsypce???

1 godzinę temu, d4rek napisał:

Przydało by się na agrofoto opcja ze jak ktoś znajduje maszynę która jest zainteresowany a jest na 2 końcu Polski,t o ktoś z zarejestrowanych użytkowników z okolicy  mógł podjechać obejrzeć foty porobić podesłać za oplata powiedzmy 100-200zl co Wy na to ?

niektórzy tutaj i za darmo takie tematy ogarniali

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, d4rek napisał:

że się nie wzbogacisz.

Opublikowano
Marecki2922 napisał:

Panowie ile to może być warte , adapter rozrzutnika do rozsiewania wapna 

received_523109429278086.jpeg

kombinowalem cos podobnego ze 3 lata temu to tysiac mnie wyszlo .jak to jest fabryczne to taniej bym nie sprzedał, a gdybym nie mial to sam bym to za tys kupil

• Thanks 1
Opublikowano
37 minut temu, bratrolnika napisał:

dla mnie jest ok, tak wygląda życie codziennie, pisz częściej👍

Case dalej w rozsypce???

niektórzy tutaj i za darmo takie tematy ogarniali

weź i weź mam teraz plug na oku i chyba wezmę w ciemno

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Case dalej w rozsypce???

Ta, nic nie ruszałem. Porządki robię, malowanie w garażu póki ciepło, to do roboty, to ta orka. Dopiero jak się ogarnę że wszystkim to go zacznę.

13 minut temu, d4rek napisał:

No i np ja nie wiedziałbym jak sprawdzić takie zabezpieczenie. 

Rozpierdalaja mnie zawsze zdjęcia odkladni robione od góry 🤦

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

@Belaruss820

comment_13TFtZyRmEswjKRZtif8MXXhDqe0iGLo

Gratulacje :)

najlepsze, że zauważyłem to dopiero na zdjęciu. Od razu poleciałem przełożyć :)

A orka idzie tak jak widać. Mam łącznie gdzieś 4 ha. Jutro ma padać niby i wujka do szpitala rano muszę zawieźć. Dziś z córką angielski jeszcze przerobić 😅 także trzeba się streszczać.

A tak ogólnie to gdzie lżejsza ziemia ok, gdzie glina to masło. Ale zbytnio nie pokazują pogody, to będę to męczył, zobaczymy czy zdążę dziś wszystko.

w ogóle bardzo źle mi się orze po talerzówce. Jak robiłem na razowe, to czysciutko - zbelka nie było na całym polu. A po talerzówce jednak trochę wystaje tu i tam, zwłaszcza gdzie wie ej tego było 

Ja musze talerzowką przejechac po dyniach bo łobody sporo i plugiem nie przewroce,a scierniskowym to chyba tez slabo pojdzie 

Opublikowano

Kawałek został. Miałem robić do końca, ale mam tam dwa mokre placki, a z moim szczęściem na bank bym się zakopał po nocy.

@KlimekPL

Masz jeszcze z tych wesemow jak to wygląda. Na polu jak nie ma punktów odniesienia to nie robi to wrażenia dużego. Ale jak już coś więcej się dzieje, to źle to nie wygląda. Zdjęcie z pola, to te drzewa w oddali są jakieś 140m od ciągnika. Sorry za jakość zdjęć, ale mój telefon nie lubi robić ich w nocy 😅

IMG_20221107_183603_copy_1600x720.jpg

IMG_20221107_185406_copy_1600x720.jpg

IMG_20221107_185411_copy_1600x720.jpg

Opublikowano
daron64 napisał:

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Case dalej w rozsypce???

Ta, nic nie ruszałem. Porządki robię, malowanie w garażu póki ciepło, to do roboty, to ta orka. Dopiero jak się ogarnę że wszystkim to go zacznę.

13 minut temu, d4rek napisał:

No i np ja nie wiedziałbym jak sprawdzić takie zabezpieczenie. 

Rozpierdalaja mnie zawsze zdjęcia odkladni robione od góry 🤦

a co się stało z Case ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v